headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


Subsidiefonds voor duurzame idee├źn in Amersfoort weer open

 Voor de zesde keer opent de gemeente Amersfoort het Toekomstfonds voor Duurzame Ontwikkeling. Met deze subsidie ondersteunt de gemeente innovatieve ideeën van ondernemers, organisaties en bewoners voor een groene, schone en duurzame stad. De initiatieven moeten bijdragen aan hergebruik van afval en grondstoffen, aan energiebesparing of aan het opwekken van duurzame energie. Per project is maximaal 50.000 euro beschikbaar, op basis van cofinanciering.

 
 
Astrid Janssen, wethouder Duurzaamheid is er heel trots op dat we met het Toekomstfonds ondernemers, start-ups, bewonerscollectieven en andere vernieuwers kunnen helpen om van hun duurzame idee werkelijkheid te maken. Zo kunnen initiatiefnemers concreet aan de slag met projecten die de overgang naar een duurzame en circulaire economie versnellen.
 
Inspirerende voorbeelden
De afgelopen jaren hebben ruim 25 initiatiefnemers een financiële bijdrage uit het Toekomstfonds voor Duurzame Ontwikkeling ontvangen. Een mooi voorbeeld is UpGrade, dat gebruikt expositiemateriaal - zoals wanden, vitrines, verlichting, zuilen - opknapt zodat dit opnieuw kan worden gebruikt in musea.
 
In 2019 kregen de volgende projecten een bijdrage uit het Toekomstfonds: Canal Bin (een drijvende bak die afval uit grachten en sloten vist), Circlewood (hergebruik van hout voor volledig circulaire kozijnen), Smart Microgrid (ontwikkeling van een slim, zelfvoorzienend energienetwerk voor een nieuwbouwproject op de Leusderweg) en Roadmap Circulair (een stappenplan voor duurzaam ontwerp, bouw en beheer van nieuwbouwwoningen).
 
Meer informatie
Tot 1 april 2020 kunnen aanvragen voor het Toekomstfonds voor Duurzame Ontwikkeling worden ingediend. Er is in totaal € 200.000 beschikbaar. Informatie en de voorwaarden staan op www.amersfoort.nl/toekomstfonds. Voor potentiële aanvragers die hun plan willen toetsen aan de voorwaarden is er twee keer per maand een spreekuur.

Succesvolle start behandeling huidkanker in Meander met Mohs-chirurgie

Vandaag opereerde dermatoloog Ineke Janse de 100ste patiënt in het nieuwe centrum voor Mohs-chirurgie in Meander Medisch Centrum. Mohs-chirurgie is een behandeling waarbij huidkanker, met name in het gezicht, minutieus wordt weggesneden met minimale beschadiging en minimale kans op terugkeer. Deze behandeling wordt sinds de zomer van 2019 door dermatologen Ineke Janse en Noor van Oosten in een speciale kliniek in Meander verzorgd. Noor van Oosten "Deze vorm van precisie chirurgie is heel effectief want bij alle patiënten met huidkanker die we in het afgelopen half jaar hebben behandeld, is de tumor niet teruggekeerd. Van de 100 Mohs behandelingen tot dusver, gaat het bij 40% van de patiënten om een tumor op de neus, 13% had een tumor op de wang en 11% op de slaap. Dit zijn niet alleen heel gevoelige plekken, ze zijn ook heel zichtbaar. Het definitief verwijderen met minimale beschadiging is daarom heel belangrijk voor deze groep van patiënten."

De Mohs behandeling is niet nieuw voor Janse en Van Oosten. Voorheen opereerden zij hun patiënten in het Isala ziekenhuis in Zwolle. Van Oosten: "Nu patiënten de ingreep gewoon op hun vertrouwde locatie dichtbij huis kunnen krijgen en niet meer naar Zwolle hoeven te reizen, merk ik dat voor bepaalde patiënten een grote drempel is weggevallen. Voor met name ouderen en minder mobiele patiënten was het namelijk niet mogelijk om naar Zwolle te reizen en konden we ze dus niet de beste behandeling geven. Gelukkig is dat nu niet meer aan de orde."

Ook de aanwezigheid in de kliniek van een huiskamer waar patiënten kunnen herstellen, is een groot succes. Gedurende de dag is er een vrijwilliger aanwezig die de patiënten opvangt, voorbereidt op de ingreep en zorgt voor eten, drinken en afleiding. Ook de partner, zoon of dochter die meekomt met de patiënt kan rekenen op deze verzorging. Van Oosten: "Juist die persoonlijke aandacht draagt bij een aan succesvolle behandeling en herstel. Dit is ook wat we teruglezen in de positieve recensies op Zorgkaart."

De succesvolle start van Mohs-chirurgie in Meander biedt volop groeikansen. Van Oosten "In zes maanden tijd hebben we met een goed en enthousiast team een mooi centrum neergezet. De patiënten tevredenheid is zeer hoog. Huidkanker is een nare aandoening die helaas steeds vaker voorkomt. Daarom willen we graag uitbreiden en het aantal behandeldagen verdubbelen."

Voor meer informatie kunt u tijdens werkdagen van 09.00 uur – 17.00 uur contact opnemen met de afdeling Communicatie, tijdens kantooruren via tel. 033-850 2008 of buiten kantooruren via het algemene nummer van Meander Medisch Centrum, tel. 033-850 5050. Of kijk op www.meandermc.nl/pers. Daar vindt u ook rechtenvrije foto s van het ziekenhuis.

Meander Medisch Centrum is het topklinische ziekenhuis in Amersfoort. We meten voortdurend de waardering door patiënten en passen onze zorg daarop aan. We bieden basiszorg aan ruim 320.000 inwoners in de regio en hebben high tech bovenregionale faciliteiten. Landelijke keurmerken, waaronder NIAZ, maken de kwaliteit van onze zorg inzichtelijk. We zijn opleidingsziekenhuis voor bijna alle medische specialismen en verrichten veel toegepast wetenschappelijk onderzoek. Door nauwe samenwerking met onder meer huisartsen, verpleeg- en verzorgingshuizen en zorgverzekeraars bereiken we een goede afstemming van de zorg in de regio. Nevenlocaties in Baarn, Barneveld, Bunschoten, Leusden en Nijkerk. Meer informatie op www.meandermc.nl.

Volg ons op Twitter, Facebook en YouTube

MeanderMC Instagram meander_mc  Linkedin meander-medisch-centrum

Schipper Bosch koopt militair hospitaal Amersfoort

Ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch is de trotse nieuwe eigenaar van het voormalig militair hospitaal aan de Hogeweg te Amersfoort. Vanmiddag is de koopovereenkomst getekend. Het Rijksvastgoedbedrijf bood in april het volledige complex met bijbehorend terrein te koop aan via een openbare verkoopprocedure. Schipper Bosch wil deze bijzondere plek gaan herontwikkelen, met behoud van de oorspronkelijke gebouwen, en het nu nog geïsoleerde terrein verbinden met de rest van Amersfoort.

Ontwikkeling
Het oudste militaire complex binnen de stadsgrenzen van Amersfoort bood in zijn hoogtijdagen plaats aan 144 patiënten. Eerst voor de lagere klasse, later voor alle militairen. Nadat de ziekenhuisfunctie opgeven werd, werden er administratieve afdelingen van de landmacht gehuisvest. Uiteindelijk kwam het leeg te staan en heeft het Rijksvastgoedbedrijf in samenwerking met de gemeente Amersfoort een Notitie van Uitgangspunten en Randvoorwaarden opgesteld voor een mogelijke herontwikkeling. Op deze wijze krijgt het terrein een nieuwe toekomst.

Plannen
“De plannen voor de plek staan in de kinderschoenen”, vertelt Edwin de Roos, projectmanager bij Schipper Bosch. “Het is een plek met heel veel kwaliteiten. Dichtbij de stad, de snelweg en het openbaar vervoer en met een bijzondere en voelbare historie. Natuurlijk hebben we het gebied aangekocht met een idee, maar we vinden het belangrijk om de komende maanden te gebruiken om de kwaliteiten van de plek te ontdekken. We staan open voor initiatieven vanuit de stad, er zijn vast functies die toegevoegd kunnen worden waar we zelf nog niet aan hebben gedacht. Zulke grote en uitgesproken plekken in een stad zijn schaars en we willen de plek samen met de omgeving en de gemeente verder gaan invullen.”

Over Schipper Bosch
Het familiebedrijf Schipper Bosch ontwikkelt gebieden, projecten en producten om mensen samen te brengen. Typerend daarbij zijn kwaliteit, duurzame oplossingen en verbindingen tussen gebied, gebouw en gebruiker. Schipper Bosch heeft brede ervaring in de aankoop, exploitatie en transformatie van bestaande gebouwen. Zo is de voormalige Prodentfabriek getransformeerd tot De Nieuwe Stad en wordt momenteel het markante Nefkensgebouw in Amersfoort getransformeerd tot woongebouw. Ook is recent bekend gemaakt dat Schipper Bosch het Klooster Zuster van O.L. Vrouw gaat herontwikkelen.

Kijk voor meer informatie op www.schipperbosch.nl.

PROVINCIE UTRECHT KIEST FOTO OEZBEKEN

Het enige fotootje van de 101 Oezbeken in Kamp Amersfoort behoort tot de 25 meest aansprekende foto s van de Tweede Wereldoorlog in de provincie Utrecht. Dat is gisteravond bekendgemaakt.

Een provinciale werkgroep had de foto geselecteerd uit alle Utrechtse foto s van de Tweede Wereldoorlog. Het publiek koos de plaat gisteravond vervolgens als één van de meest aansprekende.

De foto dingt nu mee naar een plek bij de 100 meest aansprekende foto s van heel Nederland. Op 30 maart wordt die selectie bekendgemaakt.

De 100 nationaal gekozen foto s gaan deel uitmaken van een tentoonstelling in de Tweede Kamer. De in Utrecht gekozen foto s gaan als expositie door de provincie reizen.

Op de gevoelige plaat vastgelegd zijn twee Sovjetsoldaten in Kamp Amersfoort. Ze zijn armzalig gekleed en ze kijken apatisch voor zich uit. Op dat moment weten ze niet dat ze in Amersfoort zullen sterven.

De twee behoren tot een groep van 101 Sovjetsoldaten die om hun Aziatische uiterlijk als levend propagandamateriaal naar Nederland zijn gebracht. De bezetter presenteert hen als Untermenschen. De gedachte wij Nederlanders kunnen maar beter de Duitsers steunen in hun strijd tegen de Sovjet-Unie.

De Sovjetsoldaten worden als beesten gezien en als beesten behandeld. Kamparts Van Nieuwenhuijsen, voor de oorlog een gerespecteerd chirurg en lid van de gemeenteraad, laat twee schedels uitkoken en op zijn bureau zetten als interessant studieobject. Ook trekt hij zonder verdoving expres de verkeerde kies, als een Rus het lef heeft zich met kiespijn op zijn spreekuur te melden.

Binnen een halfjaar zijn er 24 gestorven aan honger, ziekte en mishandeling. De resterende 77 Sovjetsoldaten worden op 9 april door de Duitsers gefusilleerd.

De 101 Sovjetsoldaten liggen als onbekenden begraven op het Sovjet Ereveld aan de Dodeweg. Ondanks jarenlang onderzoek is hun identiteit altijd onbekend gebleven, zegt Remco Reiding, directeur van de Stichting Sovjet Ereveld. Er is vrijwel niets over hen bekend. Dit fotootje is vrijwel het enige tastbare bewijs van hun bestaan en dat maakt het zo schrijnend én belangrijk.

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto s is een project in het kader van 75 jaar vrijheid dat wordt uitgevoerd door het NIOD, in opdracht van Platform WO2, en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het vfonds.

Gratis tulpen plukken in Amsterdam

Op Nationale Tulpendag, zaterdag 18 januari 2019, vindt in Amsterdam de officiële aftrap van het tulpenseizoen plaats. Nederlandse tulpenkwekers nodigen iedereen uit om in een speciaal aangelegde pluktuin, voor het paleis op de Dam, gratis een bosje tulpen te plukken. Dit jaar is het thema A World of Colours, net zoals bij Keukenhof. Dat komt onder meer tot uiting in het kleurrijke tuinontwerp. Actrice Fockeline Ouwerkerk opent vanaf 12.45 uur de pluktuin namens Make-A-Wish Nederland, die haar 30-jarig jubileum viert. Zij doet dit samen met wenskinderen Zoé, Femke en Evy.

Tulpen uit Amsterdam

Ervaar op de Dam het verbindende effect van bloemen. Mensen met verschillende achtergronden en nationaliteiten komen hartje winter naar dit typisch Hollandse lentefeest. In totaal kunnen zo n 200.000 tulpen geplukt worden voor een vrolijk lenteboeket. U bent vanaf 12.00 van harte welkom om de pluktuin te fotograferen. Na de officiële opening mag het publiek rond 13.00 uur naar binnen. Naar verwachting is de pluktuin tot 16.30 uur geopend (op=op).

Tulpentijd

Nationale Tulpendag bestaat sinds 2012. Op de derde zaterdag van januari wordt ieder jaar de start van een nieuw snijtulpenseizoen gevierd. Samen met familie, vrienden en vrijwilligers leggen Nederlandse tulpenkwekers de pluktuin aan. Tot en met eind april is het tulpentijd. Meer dan 100 verschillende soorten zijn dan verkrijgbaar bij onder meer bloemist en supermarkt. Van knalgeel tot donkerpaars, van lelievormig tot gefranjerd en van tweekleurig tot dubbelbloemig.

Programma zaterdag 18 januari 2020:

07.00     Start opbouw van de pluktuin door tulpenkwekers en vrijwilligers

11.30     Pluktuin gereed

12.00     Kijkersbrug is exclusief toegankelijk voor aanwezige pers (tot 13.00 uur)

12.50     Welkomstwoord door Arjan Smit, voorzitter TPN

13.00     Opening pluktuin door prinsesjes (wenskinderen) samen met Fockeline Ouwerkerk; het publiek mag vervolgens gratis een bosje tulpen plukken.

13.05     Gelegenheid voor interviews.

17.00     Sluiting van de pluktuin (naar verwachting is de tuin om 16.30 uur leeg)