headerphoto

Nieuws

Elk uur heeft Golfbreker Radio het nieuws van Novum.


6e Wielerronde van Scherpenzeel

Afbeeldingsresultaat voor wielerronde scherpenzeelHet wordt een feestelijke fietsdag voor iedereen op zaterdag 1 juli. De Ondernemersvereniging van Scherpenzeel organiseert voor de 6e keer deze wielerdag in samenwerking met Wielervereniging Eemland. Vanaf 12.30 uur zijn er op 1 parcours al Dikke Bandenraces voor Jeugd van Scherpenzeel. 

Na de Dikke Bandenrace start er om 14.45 uur een Bedrijventandemrace, gevolgd door een koppeltijdrit om 15.15 uur. Om 17.00 uur wordt het fietsen wat serieuzer met de start van een KNWU Sportklasse wedstrijd over 60 km. Scherpenzelers zelf komen om 18.30 uur aan de beurt in een z.g. locals-race van 3 kwartier met plaatselijke talenten. Op onderstaande site vindt u ook het programma en het parcours. Primeur op deze dag is een volledig vrouwelijke KNWU Jury, die vanaf 15.15 tot het einde van de dag de wedstrijden in goede banen gaat leiden. Al met al een leuke dag voor Scherpenzelers, door Scherpenzelers en de dames van de KNWU. De wedstrijden zijn wederom gratis toegankelijk voor het publiek. Verdere informatie: www.wielerrondescherpenzeel.nl of www.wveemland.nl

Wielervereniging Eemland is met 250 leden en ongeveer 180 licentiehouders één van de grootste wielerverenigingen van Midden Nederland. De meeste van onze leden zijn woonachtig in een straal van 50 km rondom Amersfoort. Maar er zijn ook leden met een internationale licentie. Zij zijn actief op de weg, in het veld, op de baan en in mountainbikewedstrijden. De vereniging richt zich op de breedtesport, maar ook doorstroming naar topsport is één van de doelen. WV Eemland heeft als beleid de opleidingsploeg te zijn voor Midden Nederland.
 

Oude ambachten en Hippiemarkt tijdens "Zomer aan de Haven"

Afbeeldingsresultaat voor hippiemarktOude ambachten op het Eemplein en de Grote Koppel, demonstreren de oudste beroepen van Nederland. Het zijn, natuurlijk in thema, nautische oude ambachten. Er zijn demonstraties van touwslaan, zeilen maken, scheepskaarsen maken, schiemanswerk, touw splitsen en touw knopen, takel blokken maken, fitten, nagels maken, mast kralen maken, scheepjes glasblazen en glasgraveren van schepen.

Bij Zandvoort aan de Eem is er een summer of love hippiemarkt (foto); een bazaar in de jaren 60. Op het Eemplein staat een braderie met producten zoals bedtextiel, sieraden, grote maten damesmode, telefoonaccessoires, lederwaren, modeaccessoires. Ook voor de lekkere trek: schepijs, bami, saté, stroopwafels, droge worst en nog veel meer. Kinderen kunnen gek doen op het  luchtkussens en de stormbanen en er zijn creatieve activiteiten.

Wanneer: zaterdag 24 juni. Waar: Eemplein en de Grote Koppel in Amersfoort. De braderie, snuffelmarkt en de Hippiemarkt zijn open van 10.00 tot 17.00 uur.

Theater Terras: 24 Vieringen van de liefde

Afbeeldingsresultaat voor theater terras amersfoortRomeo & Juliet, het verhaal dat iedereen kent. De Deense theatergroep Asterions Hus brengt een surrealistische versie. Een beweeglijke en humoristische performance met 24 scènes, 24 omwegen en 24 vieringen van de liefde. Een complexe en banale voorstelling, vol humor, passie en chaos. De fantastische tekst van Shakespeare vertaalt Asterions Hus in verliefde sumoworstelaars en ballet in kruiwagens.

Theater Terras zijn zomerse voorstellingen niet in een zaal of op een vaste speelplek. Maar speelt op steeds wisselende en aparte plekken die passen bij de voorstellingen. Liefst ook plekken in de stad Amersfoort die je nog niet kent. Dat zeker gelukt. Een verscholen oase van groen in de wijk Leusderkwartier. De ideale plek voor dit liefdesverhaal.

Theater Terras werkt samen met mobiele Bar Van Zanten, waar je een uur voor en na de voorstelling terecht kunt voor thee, koffie, frisdrank, wijn en bier. Als de bar is geopend, speelt een lokale singer-songwriter. Wanneer: zaterdag 1 juli, aanvang 21.00 uur. Waar: Achtertuin, Galvanistraat 30, (bij Voltastraat), in Amersfoort. Entree is gratis, een vrijwilige bijdrage (na afloop van de voorstelling) is welkom. . Website: Theaterterras.nl

Deze voorstelling wordt ook gespeeld op vrijdag 30 juni in Leusden. Dit is een samenwerking tussen Leuker Leusden en Theater Terras. Aanvang: 21.00 uur, locatie: Karekiet (foto: Asterions Hus).

Struinen in de Amersfoortse tuinen

Afbeeldingsresultaat voor struinen in de tuinen amersfoortDe zesde editie van Struinen in de tuinen is op zondag 2 juli. De hele stad is weer in vervoering met optredens van podiumkunstenaars in verschillende tuinen door de hele stad Amersfoort.  Laat je verrassen door lokaal talent in een van de 122 tuinen door heel Amersfoort die zijn omgetoverd tot incidenteel podium. Tussen 13.00 en 18.00 uur vinden 376 optredens plaats in alle wijken van Amersfoort.

Er is voor ieder wat wils, uiteenlopend van klassieke muziek, moderne dans en theater. Elke artiest speelt gedurende de dag drie voorstellingen van elk 30 minuten. Doordat de deelnemende tuinen nooit verder dan 10 minuten fietsen van elkaar af liggen is het mogelijk om 7 voorstellingen te bezoeken.

Het gazon dient als podium en de tuinmeubels als tribune (foto). De tuin is vrij toegankelijk voor publiek en de gastheer/vrouw zorgt ervoor dat de bezoekers zich thuis voelen. Struinen in de Tuinen is gratis maar een vrijwillige bijdrage is welkom om de kosten van het evenement te dekken. Meer informatie: www.struinenindetuinen.nl.

Beklim de toren en zie de beiaardier spelen

Afbeeldingsresultaat voor bijaardierVolg de muziek tot het middelpunt. Ga met een ervaren gids de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort en laat je meeslepen in het verhaal over het ontstaan van de toren. Ga terug naar de tijd van de eeuwenoude speeldoos en bezoek de kamer die normaal gesloten blijft.

De gids van Gilde Amersfoort vertelt allerlei wetenswaardigheden over de 98 meter hoge OLV toren. Men kan onderweg naar boven, genieten van het uitzicht over de binnenstad. Tegen een uur of vier zijn er inmiddels zo’n 250 treden beklommen en is het gezelschap bij de speelcabine aangeland. Hier is een beiaardier aan het stokkenklavier zich aan het voorbereiden op de bespeling. Deze beiaardier kan men in levende lijve zien en horen spelen. De beiaardier vertelt u alles over het instrument, over het beiaardiersvak en over de studie aan de Nederlandse Beiaardschool. Daarna vervolgen we de klim naar de 3e omloop.

Het aantal personen per beklimming is beperkt. Koop daarom de kaartjes vooraf via www.onzelievevrouwetoren.nl  of bij de VVV Amersfoort. Wanneer: zaterdag 24 juni, start is om 15.30 uur. Deelname: Volwassenen €5,00. Kinderen tot 12 jaar €4,- euro.

NON STOP Fiets-Challange

Afbeeldingsresultaat voor fiets challengeBinnen 48 uur een ronde langs alle provincie hoofdsteden van NL. De 12 stedentocht over bijna 1000 km De ultieme uitdaging voor fietsers die van een échte uitdaging houden! De start/finish is in Amersfoort. Route via Lelystad, Leeuwarden, Groningen, Assen, Zwolle, Arnhem, Den Bosch, Maastricht, Middelburg, Den Haag, Haarlem, Utrecht, en weer naar de finish in Amersfoort.

Start in Amersfoort: vrijdag 23 juni om 12.00 uur. De eerste fietser wordt terug verwacht zondag 25 juni 06.00 uur (de laatste om 18.00 uur). Het is geen wedstrijd maar een toertocht! Wel wordt een klassement opgemaakt. De route is uitgezet met GPS en volgt de kortste route van plaats naar plaats. Elke deelnemer een uniek wielershirt. Inschrijfgeld is €100,-. Je moet zelf voor verzorging onderweg zorgen.

De route moet uiteraard helemaal per fiets worden afgelegd (er zijn controles onderweg). De limiet is 54 uur. Maak een selfie bij plaatsnaambord en provinciehoofdsteden. Meedoen? Opgeven bij Mik Borsten e-mail: mikborsten@gmail.com  of  kijk op de website:www.fiets033.nl

ZomerKunstWeek bij Idea in Soest

Afbeeldingsresultaat voor idea soestVan 10 t/m 14 juli is het ZomerKunstWeek in KunstenCentrum Idea in Soest. Voor iedereen vanaf 4 jaar, óók voor ouders. In de eerste week van de zomervakantie kunnen kinderen kiezen uit workshops zoals circus, musical en dans. Ouders kunnen meedoen met Ballet Work out of Pimp je meubel. Er is volop keuze.

Het leuke is: je stelt je eigen week samen. Kom een ochtend dansen, circusspelen, een hele dag een lipdub opnemen óf gewoon de hele week meedoen. Laat je verrassen door je creatieve zelf. Je brood neem je zelf mee, maar voor alle andere lekkere drankjes en tussendoortjes zorgt Idea. Spelen, lekker bezig zijn en plezier hebben met elkaar staat voorop. Tijdens het laatste kwartier van alle workshops mogen je ouders, broertjes, zusjes of vriendjes komen kijken naar de resultaten. We sluiten de ZomerKunstWeek feestelijk en in stijl af met de presentatie van de mini-theaterproductie in Theater Idea.

De workshops vinden plaats in de kunstvaklokalen en het theater van Idea, Willaertstraat 49, Soest. Bij zomers weer gaan we natuurlijk zoveel mogelijk naar buiten en erop uit. Denk bijvoorbeeld aan buiten schilderen in de Soesterduinen, danspassen oefenen op het grasveld of de opnames voor de lipdub beginnen op de brug van Idea. Benieuwd naar het volledige programma, dag, tijd en prijs? Kijk op de website: www.ideacultuur.nl/zomerkunstweek

Nepagenten actief in en rond Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor nep politieDe politie in Amersfoort waarschuwt voor twee mannen die zich voordoen als agenten. Zij dragen geen uniform maar bellen bij mensen aan terwijl zij normale kleding dragen. Toch zeggen zij dat ze agenten zijn en tonen daarbij een legitimatiebewijs van de politie. Trap daar niet in.

Afgelopen maandag deden twee mannen zich voor als agent en belden zij om 15.00 uur aan op de Ganzenstraat. Zij reden in een zwarte auto. Hetzelfde gebeurde aan de Pieter Bothlaan in Amersfoort, de Molenweg in Hoogland en bij het Maarenplein in Soesterberg. Zij gaven onder andere aan dat er was ingebroken, aldus twitter van de Politie Amersfoort. Een van de twee nepagenten is rond de dertig jaar en de ander is rond de 50. Zij hebben kort haar en zijn blank.

De politie komt alleen na een misdrijf bij u langs, laat een echte wijkagent weten. U belt dan zelf de politie en of het is de wijkagent in uniform. Bel 112 als mannen zich voordoen als politie en zomaar bij u langs komen. Zij hebben het met name voorzien op oudere mensen. Hou dus uw buren in de gaten.

Opnieuw is Hoogland het Dweilland

Afbeeldingsresultaat voor hoogland dweilland Op 25 juni is de vierde editie van Hoogland Dweilland. De deelnemende kapellen zijn ingedeeld. De organisatie is trots op het doorlopende muziekprogramma op vier podia. Het festival wordt geopend om 12.00 uur. Tegelijkertijd is de braderie open en starten de activiteiten op het kinderplein.

Op het Kinderplein is gekozen voor attracties die leuk en actief zijn voor kinderen van alle leeftijden. Dus het wordt klimmen, springen, glijden en spellen spelen, zoals spijkerbroekenhangen. We worden geholpen door 7 meiden van de Mavo Muurhuizen; als onderdeel van hun Maatschappelijke Stage hielpen zij al eerder mee met het promoten van het festival.

Als tegen het einde van de dag de kapellen klaar zijn, gaat het Hooglandse feestje nog even door op het hoofdpodium op het Aldi-plein. Om 17.00 uur wordt het publiek vermaakt door feestartiest Marcel de Rooij. Hij zal twee keer een optreden verzorgen. Aansluitend is er de prijsuitreiking voor de kapellen.

Op het festivalterrein worden gratis programmaboekjes uitgedeeld. Hierin staat de speelschema van alle kapellen en een plattegrond van het terrein. Wanneer: zondag 25 juni van 12.00-20.00 uur. Waar: Hamseweg, Hoogland. De toegang is gratis.

Power weekend in Soest

Afbeeldingsresultaat voor powerweekend soestOp 23 en 24 juni organiseert Stichting Trekkerdag Soest voor de 12e keer het Powerweekend in Soest. De  bezoekers  kunnen weer  genieten van tractoren, vrachtwagens en jeeps die hun krachten komen meten voor de sleepwagen. Het weiland aan de A.P. Hilhorstweg  19 in Soest wordt klaar gemaakt voor het al het spektakel.

Op de vrijdag avond zal er worden afgetrapt met de truckpulling. De sterkste vrachtwagens van Nederland zullen hun krachten gaan meten in Soest. Om  19.00 uur zullen de hekken van het terrein open gaan .Op zaterdag vanaf 10.00 uur zullen de eerste tractoren op het veld te zien zijn, om zich klaar te maken voor de oldtimer toertocht door de omgeving van Soest. Er zullen ruim honderdtal tractoren in een grote lange sliert door Soest en omgeving heen rijden. De tractoren die in de optocht mee rijden zullen voornamelijk opgeknapte tractoren zijn van plm. 35 jaar en ouder.

Voor de kinderen zijn er springkussens op het terrein. Geheel gratis kunnen de kinderen zich vermaken met al de attracties die er zijn opgebouwd. De feesttent  zal ook de gehele dag weer open zijn voor een hapje en een drankje. Rond een uurtje of 15.30 zullen Johnny en de Gangsters of Love een lekker stukje muziek spelen. Voor meer informatie kijkt u op www.powerweekendsoest.nl hier vind u de route van de oldtimers de startlijsten truckpulling en trekkertrek. De entree 7.50 euro p.p. (kinderen onder de 12 jaar en parkeren is gratis).

Uniek in Amersfoort: de mobiele Mondriaan boombank

Afbeeldingsresultaat voor mondriaan boombank amersfoortOp twaalf plekken rondom de binnenstad van Amersfoort zijn Mondriaan boombank geplaatst (foto). De boombank, bedacht door kunstenaar Rogier Martens, is een mobiele stadsbank waar iedere bezoeker of inwoner kan plaatsnemen en genieten van de omgeving. De locaties bevinden zich voornamelijk in het groen rondom de binnenstad en zijn ontworpen in het kader van het themajaar Mondriaan tot Dutch design.

De boombank is zo geconstrueerd dat de bank rondom de boom wordt geplaatst zonder dat de boom er hinder van ondervindt. De banken staan in de zomerperiode bij verschillende bomen en gaan daarna naar de opslag om vervolgens een volgend jaar weer ergens anders in Amersfoort op te duiken met een ander uiterlijk. De bomenbank maakt onderdeel uit van Beelden van Banken. Dit is een project waarin twintig kunstenaars en vormgevers ontwerpen voor hedendaagse stadsbanken hebben gemaakt in opdracht van de gemeente Amersfoort. De boombank is één van deze ontwerpen.

Het themajaar Mondriaan tot Dutch Design is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van NBTC met diverse steden en regio door het hele land. Het complete programma van Utrecht en Amersfoort is te vinden op www.destijlutrechtamersfoort.nl

Betaald parkeren, ook rond de Amersfoortse binnenstad

Afbeeldingsresultaat voor betaald parkerenDe gemeente Amersfoort wil gebieden waar nu uitsluitend met een vergunning kan worden geparkeerd ook openstellen voor betaald parkeren. Ze verwacht met dit plan ongeveer twee ton per jaar op te halen. De maatregel wordt alleen van kracht in de buurten rond het centrum, en dus niet in de binnenstad zelf. Daar kunnen bezoekers hun auto al tegen betaling kwijt, onder meer in de garages.

De gemeente ziet ruimte voor betaald parkeren door bezoekers in een groot deel van de wijken Soesterkwartier, delen van het Leusderkwartier, een stuk van de Kruiskamp én het Gildenkwartier. Onderzoek leert dat daar sinds de invoering van het vergunningparkeren, zeker overdag, veel parkeerplaatsen onbenut zijn.

Door deze plekken ook open te stellen voor betaald parkeerders wordt de druk op de overvolle binnenstad verlicht én zijn bezoekers van de omliggende wijken sneller op plaats van bestemming, hoopt de gemeente. Betalen moet straks kunnen via één van de vele diensten op de mobiele telefoon en bij zuilen, waarvan er dan wel 45 nodig zijn. Omdat de 55 zuilen die nu in de stad staan verouderd zijn en het gemeentebestuur overal dezelfde soort automaten met kenteken­registratie wil, is het van plan allemaal nieuwe exemplaren te kopen.

Amersfoorters die in de betreffende gebieden wonen behouden hun huidige parkeervergunning. De prijs ervan blijft gelijk.Voor bedrijven wordt wél gedacht aan het afschaffen van de parkeervergunning. Het voorstel stelt dat betaald parkeren voor klanten en werknemers makkelijker zou zijn.

Lopende band maakt helling fietsenstalling minder steil

Afbeeldingsresultaat voor lopende band fietsenstallingJe fiets stallen in de (gratis) bewaakte fietsenstallingen nabij de Kamperbinnenpoort en/of het St. Jorisplein in Amersfoort is nu nog gemakkelijker. Sinds deze week hebben de trappen een smalle lopende band die ondersteuning geeft bij het omhoog gaan met de fiets (foto).

Ook nieuw is dat de fietsgeul naar beneden toe voorzien is van een borstelbaan waardoor de velgen van je fiets een poetsbeurt krijgt én je fiets afremt. Het op- en afgaan van de trappen kost zo minder moeite. De fiets gratis én bewaakt neerzetten kan ook in de andere fietsenstalling Amicitia, bij de Utrechtsestraat in Amersfoort.

Theaterseizoen 2017-2018 op website De Tuin in Leusden

Afbeeldingsresultaat voor wibi soerjadiVanaf 31 mei staat het nieuwe programma voor het theaterseizoen 2017-2018 voor u klaar op de website van Theater De Tuin in Leusden: www.detuininleusden.nl. Vanaf die datum kunt u ook meteen online kaartjes voor de voorstellingen van uw keuze kopen. Nieuw dit jaar is dat er voor de klassieke concerten keuze komt uit twee passe-partouts. Alle informatie hierover vindt u op de site en u kunt ze vanaf 31 mei direct bestellen.

Een tipje van de sluier van het komende theaterprogramma: Op zondag 24 september om 11.00 uur geeft Wibi Soerjadi (foto) een optreden in theater De Tuin in Leusden. De kaartverkoop voor deze voorstelling snel zal gaan en wellicht al is uitverkocht voordat de kassa weer open gaat op 2 september.

Alléén voor deze voorstelling, is het mogelijk een mail te sturen naar: penningmeester@detuininleusden.nl, om zo een kaartje voor deze voorstelling te kopen. Spelregels: mailen vanaf 31 mei, maximaal 2 kaarten per persoon en de kaarten worden pas verzonden na ontvangst van de betaling. Instructies hierover ontvangt u na uw mail van de penningmeester. De kassa van het theater is in de zomerperiode gesloten.

Leusden neemt afscheid van de vuilnisauto

Afbeeldingsresultaat voor vuilnisautoSinds deze week plaatst de gemeente Leusden in de diverse dorpskernen 60 nieuwe ondergrondse restafvalcontainers. Plaatsing van deze containers is de tweede belangrijke mijlpaal in de transitie naar het Nieuwe Inzamelen. Sinds januari 2017 haalt de gemeente het gescheiden verpakkingsmateriaal al huis-aan-huis op in de gehele gemeente. Inwoners in de dorpskernen hebben vorige week een brief met uitleg gekregen en een nieuwe milieupas. Met deze pas kunnen zij hun restafval in de ondergrondse containers kwijt. Op vrijdag 7 juli zijn alle ondergrondse containers in gebruik genomen. In de week er na, op dinsdag 11 juli, wordt voor de laatste keer in de vier kernen het restafval in vuilniszakken langs de weg opgehaald.

Met deze duurzame manier van afval inzamelen zorgt de gemeente ervoor dat het voor inwoners makkelijker wordt om (rest)afval te scheiden. In 2017 blijft de huidige afvalstoffenheffing nog hetzelfde. Vanaf 2018 hanteert de gemeente variabele afvalstoffentarieven, en beloont daarmee inwoners die minder restafval inleveren. De Gemeenteraad stelt in het vierde kwartaal deze tarieven voor 2018 vast.

In het kader van haar duurzaamheidsbeleid stimuleert Leusden ook hergebruik van de oude  milieupassen. Inwoners kunnen vanaf deze week hun oude afvalpas op diverse adressen in Leusden inleveren: bij de balie van het tijdelijke gemeentehuis aan de Fokkerstraat 16, bij de milieustraat Spieghel, de bibliotheek en bij milieueducatiecentrum De Groene Belevenis. Van de ingeleverde passen wordt bouwspeelgoed gemaakt, dat zij vervolgens gaat aanbieden aan de diverse basisscholen in Leusden die meedoen met het project “afvalvrije scholen”.
 

Amersfoorters zijn erg gelukkig

Afbeeldingsresultaat voor amersfoort logoEde is de gelukkigste stad van Nederland, maar inwoners van steden zijn over het algemeen minder gelukkig dan die van dorpen. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten 2017. Amersfoort staat vierde op de lijst met gelukkigste steden van Nederland. In de Atlas wordt de gemeentelijke geluksindex geïntroduceerd. Die geeft aan welk deel van de bevolking van een gemeente gelukkig is. Gemiddeld is 87 procent van de Nederlandse bevolking gelukkig; in steden is dat 85 procent en in niet-stedelijke gemeenten 89 procent.

De vijf gelukkigste steden van Nederland zijn: 1. Ede; 2. Alphen aan den Rijn; 3. Amstelveen; 4. Amersfoort; 5. Gouda. Gelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen.

De ongelukkigste steden van Nederland zijn Rotterdam, Arnhem, Den Haag, Heerlen, Nijmegen en Lelystad. Ongelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met relatief veel inwoners die arbeidsongeschikt of werkloos zijn of een migratieachtergrond hebben.

Goedkope rijbewijskeuring voor senioren in Leusden

Afbeeldingsresultaat voor rijbewijs seniorenSenioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht bij de RijbewijskeuringsArts op 31 mei, 9 en 23 juni bij Wonen, Zorg en Welzijn, Larikslaan 2 in Leusden.

Bent u lid van de thuiszorg dan neemt u contact op met  Leef3.nu (een activiteit van Beweging 3.0), telefoon: 033-4692323. Bent u geen lid dan belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 036-7200911. Zelf een datum reserveren kan via de website: www.rijbewijskeuringsarts.nl.

Tarieven juni (incl. BTW): 75+ B/E € 37,50, medisch € 57,50, C/D/E (ook voor code 95). Leden van Leef3.nu en/of CNV ouderenbonden krijgen € 7,50 korting op deze tarieven.

Leusden wandelgemeente 2017

Afbeeldingsresultaat voor leusden wandelenLeusden mag zich een jaar lang wandelgemeente noemen. Een mooie overwinning waar hard en vol enthousiasme aan is gewerkt, zegt wethouder Jan Overweg. Samen met Apeldoorn en Alkmaar was Leusden in de race voor de titel wandelgemeente 2017.  De wedstrijd wordt ieder jaar uitgeschreven door wandelkrant te Voet. De dit jaar genomineerde gemeentes, selecteerden ter beoordeling een route waarbij veel afwisselend natuurschoon voorbij komt. Leusden is als uiteindelijke winnaar gekozen door de redactie van de krant, maar heeft de titel ook te danken aan de internetverkiezing.

Een belangrijk criterium is de kwaliteit van de route die Leusden selecteerde ter beoordeling door de wandelkrant. Zo werd de Valleiroute als verrassend en afwisselend ervaren, met veel verschillende landschappen. Maar ook het het groene lint van de Liniedijk dat overgaat in het oude besloten cultuurlandschap van akkers,  boerderijen en bossen viel in goede aarde. De geselecteerde tocht voerde daarnaast ook door het nieuwe landschap van een kronkelende beek en een imposant waterbergingsgebied. De route volgt op veel plekken toegankelijke en onverharde paden.

Andere punten waarmee de Leusdense route scoort, zijn de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de auto, het afgewogen gebruik van informatiepanelen onderweg én de mooie spreiding van horeca. De wandelroutes van Leusden maken volgens de verslaggever van de wandelkrant goed gebruik van de ligging van de gemeente op de beboste Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Als laatste punt valt op dat de route precies en foutloos is beschreven in de wandelgids. Meer informatie: www.vvvleusden.nl/fietsen-wandelen/wandelroutes

Mondriaan overal in de Amersfoortse binnenstad

Afbeeldingsresultaat voor de koppelpoort in mondriaanHet bekendste monumentale pand van Amersfoort, de Koppelpoort, in Mondriaan style. Dit in het kader van het landelijke themajaar Mondriaan tot Dutch Design. Ook de Onze Lieve Vrouwetoren en de Monnikendam staan op de wensenlijst van Citymarketing Amersfoort om door middel van citydressing in te pakken. Het markante kantoor van de citymarketingorganisatie werd enkele weken geleden al in de kleuren van Mondriaan gehuld en ook een grote Rietveldstoel neemt sinds kort een plek in Amersfoort in nabij de Koppelpoort.

Ook meer dan dertig etalages in en rond de Langestraat zijn ingericht in Mondriaanstijl. Dit is in het kader van 100 jaar de Stijl. Citymarketing Amersfoort en Platform Economie Binnenstad hebben dit initiatief opgezet. Lucette Bruinsma van Citymarketing vertelt dat er vraag was naar zichtbaarheid van 100 jaar de Stijl in de stad. "Andere steden zoals Utrecht zijn al voorzien. Toen we hier rond gingen vragen waren ondernemers enthousiast”.

Afgelopen weekend werden de eerste winkels opgevrolijkt. Oldenhof kookwinkel heeft alleen maar positieve reacties gehad. Mensen stoppen om een foto te maken of komen binnen om te vragen waarvoor het is. Vooral veel toeristen vinden het leuk.  De winkel probeert met dit soort initiatieven mee te doen. Vorig jaar stond hun etalage in het teken van The Passion.

Het leukste uitje van de provincie Utrecht: de Waterlijn in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor waterlijn amersfoort rondvaartGeniet van een fantastisch zicht op de vele monumenten die Amersfoort rijk is. Eeuwenoude poorten, monumentale gevels, gebeeldhouwde taferelen en de indrukwekkende Muurhuizen. Dat zijn nog maar een paar van de hoogtepunten die te zien zijn tijdens de rondvaarten van de Waterlijn door de Amersfoortse grachten (foto).

De  verschillende vaarroutes zijn: de  Westroute, Oostroute, Tweede Muurroute, Heiligenbergbeekroute. Er zijn ook speciale vaarten met een thema zoals: Natuur op de kademuur, Vleermuisboot, de Droomboot, Mysterietour, Zomervaarten en de Piratenboot. Het vaarseizoen is al begonnen (hoogseizoen).

Wanneer: op maandag alleen middags, alle andere dagen ochtends én middags. Meevaren (reguliere routes) 5 euro p.p. kinderen t/m  4 jaar gratis. Meer informatie via de winkel: Krommestraat 5, Amersfoort. Website: www.amersfoort-rondvaarten.nl

Volgend jaar wonen in "De Amersfoortse"

Afbeeldingsresultaat voor de amersfoortse verzekeringenVolgend jaar wonen in "De Amersfoortse" aan de Stadsring (foto). De verbouwing is gestart in het gebouw waar tot eind 2015 de verzekeringsmaatschappij zat. In het voorjaar van 2018 komen ongeveer 250 woningen in de verhuur in het gebouw. Livingstone Tree is de nieuwe initiatiefnemer en gaat van deze gewilde plek vlakbij het centrum en het station een nieuwe woonlocatie maken met appartementen waar veel vraag naar is. Het is de bedoeling dat de totale transformatie van het hoofdgebouw, het bijgebouw aan de spoorkant en de nieuwe binnentuin die wordt aangelegd, volgend jaar klaar is.

In de onderste verdiepingen komen vooral 1-persoons studio van tussen de 25 en 43m2. Deze zelfstandige woningen worden vanaf begin 2018 aangeboden via Woningnet. Daarboven komen startersappartementen van 44 tot maximaal 100m2 met één of meerdere slaapkamers en soms een dakterras. Bij het gebouw is voldoende parkeerruimte beschikbaar voor alle toekomstige bewoners.

Livingstone Tree wil dat het toekomstbestendige woningen worden. Op het gehele dak van het gebouw liggen straks zonnepanelen en de nieuwe woningen hebben geen aardgas meer. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat de woningen in de winter duurzaam worden verwarmd en in de zomer juist gekoeld. En de nieuwe bewoners gaan met schone energie elektrisch koken.

Wethouder Fleur Imming (Wonen) is blij dat het leegstaande gebouw nu zo snel mogelijk beschikbaar komt voor woningzoekenden. "De ontwikkeling van het gebouw is goed nieuws voor de stad en voor starters op de woningmarkt die in Amersfoort willen wonen. Voor eenpersoonshuishouden komen er straks via Woningnet meer dan 100 studio bij op een van de mooiste plekken in de stad. En dat is hard nodig, want de wachttijden voor sociale woningen zijn nog erg lang en ook starters staan te popelen om iets te huren in Amersfoort."

Meander Medisch Centrum ook in Bunschoten

Afbeeldingsresultaat voor meander medisch centrumHet Meander Medisch Centrum is van start gegaan in het nieuwe Gezondheidscentrum Scala Medica in Bunschoten-Spakenburg. In dit centrum, op de hoek Bachlaan - Bikkersweg - Chopinstraat, kunnen patiënten terecht voor bloedonderzoek, een standaard röntgenfoto en een echo.

In Scala Medica komen naast alle huisartsen o.a. verloskundigen, fysiotherapeuten, logopedisten, een podotherapeut, een oefentherapeut, de GGD en een apotheek. Het gebouw is op 31 maart opgeleverd. De officiële opening is naar verwachting na de zomervakantie.

Patiënten kunnen voor bloedafname en afgifte materialen voor het laboratorium terecht zonder afspraak van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 12:00 uur. Voor het maken van een standaard röntgenfoto of echo is wel een afspraak nodig. Dit kan bij de balie van Meander Medisch Centrum in Scala Medica of via telefoonnummer 033-8508700. Voor deze onderzoeken kunnen patiënten terecht op werkdagen van 8:00 tot 12:30 uur en van 13:00 tot 16:15 uur. Het adres is Chopinstraat 2D, Bunschoten / Spakenburg. Parkeren is gratis.

De Kleuren van De Stijl

Afbeeldingsresultaat voor whos afraid of red yellow and blueRood. Geel. Blauw. De drie primaire kleuren werden het gezicht van de kunstenaarsbeweging De Stijl. Zo archetypisch als rood, geel en blauw echter lijken voor de stroming, zo divers waren uiteindelijk de ideeën van de verschillende leden. Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld, Georges Vantongerloo en Vilmos Huszár formuleerden ieder een eigen kleurvisie.

Kunsthal KAdE in Amersfoort zoomt in op het kleurgebruik van de zes protagonisten van De Stijl en kijkt vervolgens verder hoe kunstenaars na WO II onderzoek bleven doen naar de autonome kracht van kleur: via het abstract expressionisme en de concrete kunst in de jaren zestig en zeventig naar hedendaagse kunstenaars die kleur als zelfstandig element onderzoeken. Uit het Stedelijk Museum worden onder meer Who Afraid of Red Yellow and Blue III van Barnett Newman en het drieluik Untitled van Jasper Johns geleend. Uit het Van Abbemuseum komen onder meer de maquette van het kleurontwerp van Theo van Doesburg voor de Grote Zaal van café/theater Aubette in Straatsburg en werken van Piero Manzoni, Richard Serra en Joseph Kosuth. Uit de studio van Olafur Eliasson komt de lichtinstallatie Ephemeral afterimage star.

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het themajaar Mondriaan to Dutch Design, waarin de oprichting van het tijdschrift De Stijl wordt herdacht. Waar te zien: Kunsthal Kade, Eemplein 77 (Eemhuis), Amersfoort. Toegang: 12,- euro. Museumkaart: 2 euro. Te zien van 6 mei t/m 3 september. Website: www.kunsthalkade.nl

De Japanse duizendknoop is een probleem...

Afbeeldingsresultaat voor japanse duizendknoopDe Japanse duizendknoop is een diepwortelende plant die zich snel uitbreidt. De stengels groeien onder de grond horizontaal en kunnen overal naar boven komen in weer een nieuwe plant. Deze plant overwoekert andere planten en zorgt voor grote schade aan o.a. natuur, wegen en gebouwen. De gemeente Amersfoort bestrijdt de plant en vraagt daarbij uw hulp.

Via de foto kunt u zien hoe de Japanse duizendknoop er uitziet om zo een vergelijking maken. De gemeente Amersfoort vraagt om uw tuin of terrein te controleren op de Japanse duizendknoop en het door te geven als de plant in uw tuin groeit. Wanneer u de Japanse duizendknoop aantreft kunt u dat via de website: www.Amersfoort.nl melden. Het is heel erg belangrijk dat u enkele foto met uw uw melding meestuurt zodat wij kunnen controleren of het inderdaad de Japanse duizendknoop is.

De gemeente neemt binnen twee weken contact met u op. Als de plant in uw tuin staat, wordt er een afspraak gemaakt om in het najaar de plant chemisch te bestrijden. De gemeente doet dit voor u. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Oplossing voor spoorlawaai in de avonduren

Afbeeldingsresultaat voor dubbeldekstreinSamen met de actiegroep spoorverdovens Soest heeft de gemeente Soest zich hardgemaakt om een oplossing te vinden voor de geluidsoverlast van de dubbeldekkers (foto) op de spoorlijn Baarn - Den Dolder. Met name in de boog bij station Soestdijk. De NS heeft op verzoek van de gemeente onderzocht inzet van ander matriaal mogelijk was. De resultaten zijn positief. Vanaf spetember gaat de NS in de avonduren z.g. Sprinters treinen inzetten op dit gedeelte.

Burgemeester Rob Metz: "Wij zijn blij met het resultaat van onze inspanningen. Wij blijven ons natuurlijk hard maken voor onze inwoners om de geluidsoverlast niet alleen in de avonduren, maar ook op andere tijdstippen van de dag op te lossen.". De gemeente Soest heeft met ProRail de afspraak gemaakt dat zij in Soest een spoorstaaf conditioneringssysteem plaatsen. De staatssecretaris heeft hiervoor geld ter beschikking gesteld.

Vanaf september 2017 stelt de NS Sprinters van het type SGM beschikbaar om tijdens de avonduren op deze spoorlijn te laten rijden. Dit wordt verwerkt in de planning van september en wordt daarmee definitief.

Als het water stijgt in Spakenburg...

Afbeeldingsresultaat voor waterkering spakenburgHet historische centrum van Spakenburg heeft een primeur. Een nieuwe flexibele waterkering die het achterland tot aan Amersfoort moet beschermen tegen hoogwater. De kering is een kunststof wand van 300 meter lang die normaal in de kade verzonken ligt (foto), maar wel in contact staat met het water in de haven.

Als het waterpeil vanuit het Eemmeer stijgt, bijv. bij een noordwesterstorm, drijft de kering 80 cm omhoog. De dam in Spakenburg ligt rondom de oude botterhaven en de nieuwe haven. Het is de langste zelfsluitende waterkering ter wereld. De 77-jarige kunstenaar en uitvinder Johann van den Noort is de bedenker van de waterkering. Hij ontwierp het systeem in 1995 toen zijn woonplaats Kampen dreigde onder te lopen. Maar het waterschap heeft besloten om de kering aan te zetten door een hendel om te draaien. Zo kunnen medewerkers van het waterschap er eerst voor zorgen enkele geparkeerde auto worden verwijderd..

Als het waterschap de hendel heeft omgedraaid, werkt het systeem als volgt: op het moment dat het waterpeil in de haven toeneemt, komt de damwand in de metalen bak omhoog. Dat gebeurt omdat er dan water in verschillende buizen onder de kade loopt. De buizen raken vol en het water duwt de damwand automatisch omhoog. De druk is zo hoog dat de damwand met geen mogelijkheid naar beneden te duwen is. Pas als het waterpeil in de haven afneemt, loop het water vanzelf weer uit de buizen en gaat de damwand naar beneden. De wand komt vanzelf op straatniveau.

Een familie expositie met Jip en Janneke in Baarn

Afbeeldingsresultaat voor kasteel groeneveld Kasteel Groeneveld (foto) eert de honderdste geboortedag van Fiep Westendorp met de familie-expositie: de natuur van Fiep Westendorp. Gedurende haar 60-jarige carrière illustreerde Fiep Westendorp voor kranten, advertenties, boekomslagen en natuurlijk de bekende kinderboeken. Haar tekeningen hebben daardoor een plek in de harten van jong en oud. Wat opvalt is dat Fiep Westendorps tekeningen vaak vol zitten met boompjes, beestjes en bloemetjes.

Op de kasteel-speelzolder zijn allerlei leuke en leerzame interactieve spellen: zo ontdek je alles over honden en hun baasjes, kampeer je in een echt bos, ga je afval scheiden met Floddertje, rij je een stukje mee met Pluk in de kraanwagen en speel je winkeltje met Jip en Janneke. In de Baarnsche vleugel van het kasteel hangen originele tekeningen van Fiep Westendorp. De verschillende dieren uit het oeuvre van Fiep Westendorp komen tot leven in een vrolijke muzikale film(/app). Even naar buiten? Een speurtocht over het landgoed leidt je langs vele mooie plekken en dier-iconen van Fiep Westendorp.

Kasteel Groeneveld is onderdeel van Staatsbosbeheer. Het kasteel is geopend van dinsdag  t/m zondag en op feestdagen van 11.00 uur tot 17.00 uur. De tentoonstelling Fiep Fiep Hoera is te zien vanaf 22 april. Waar: Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, website www.kasteelgroeneveld.nl

Wat mag wél en wat mag niet in de groene kliko?

Afbeeldingsresultaat voor groene klikoDoor afval te scheiden kunt u bijdragen aan een afvalloze stad. Gooi daarom geen groente- fruit- en tuinafval (gft) bij het restafval. In 2030 wil Amersfoort een afvalloze stad zijn. Afval is dan een grondstof voor nieuwe producten en bestaat bijna niet meer als vuilnis. Huishoudelijk afval bestaat voor bijna de helft uit gft. Het is daarom dus erg belangrijk om het goed te scheiden. Toch gooien veel mensen gft-afval bij het restafval, omdat het onduidelijk is wat wel en wat geen gft is.

Wat mag wèl bij het gft?

Schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen. Etensresten. Brood. Kaaskorsten.  Eierschalen. Pinda- en notendoppen. Theezakjes, koffiepads en filters met koffieprut. Snijbloemen en kamerplanten. Mest van kleine huisdieren zoals konijn en hamster. Onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren

Wat mag niet bij het gft?

Stofzuigerzakken. Houtskool en asresten. Kattenbakkorrels. Haren van mensen en van dieren. Wol. Hout. Grof snoeihout. Dikke takken. Luiers.

De radiomaker(s) live zien?

Afbeeldingsresultaat voor radio studioRadio live zien? Dat kan bij Golfbreker radio. Dat is leuk. Al 61 jaar Golfbreker radio uit de stad Amersfoort. LIVE meekijken op je eigen beeldscherm. Wie is het gezicht bij het programma, de presentatie, de techniek en de studiogast.

Hoe gaat dat? Op de de website: Golfbreker.nl op de pagina: Programmering staat wanneer er LIVE radio is. Op de Beginpagina staat rechts boven (onder Loading): Webcam. Klik hierop en via Youtube kijk je in de studio (foto).

Golfbreker Radio zendt 24 uur per dag (analoog) uit via 87,5 MHz FM via Ziggo kabel in Amersfoort, Hoogland, Bunschoten Spakenburg, Leusden, Achterveld en Soest. Voorts via het internet (zie de link op de beginpagina). En via Ziggo digitaal  kanaal 918 ook te beluisteren in Barneveld, Elburg, Ermelo, Nijkerk, Hoevelaken, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Renswoude, Woudenberg, Wijk bij Duurstede, Maarn en Veenendaal.

Leusden steunt uitbreiding kamp Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor kamp amersfoortDe gemeente Leusden draagt 50.000 euro bij aan de eerste fase van de uitbreiding van Kamp Amersfoort (foto). De gemeenteraad heeft daarover deze week een beslissing genomen. De raad volgt daarmee het positieve advies van de omgevingscommissie. Het voormalige concentratiekamp ligt op grondgebied van de gemeente Leusden.

Op de plek van het kamp is een herinneringscentrum opgericht. De komende jaren vindt een grondige uitbreiding plaats. Kamp Amersfoort kan zich hierdoor ontwikkelen tot een centrum voor educatie op het gebied van gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tot de uitbreidingsplannen behoren een vernieuwd bezoekerscentrum, een heringerichte binnenplaats en een paviljoen voor tentoonstellingen. Nu heeft het herinneringscentrum te maken met een groot tekort aan ruimte.

Ook de gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht zijn van plan een financiële bijdrage te leveren aan de uitbreiding. De verwachting is dat zij de komende maanden een definitieve beslissing nemen. Zodra zij hun steun formeel hebben bekrachtigd, kan de schop de grond in. Eerder deden de Postcodeloterij en het vfonds al een financiële bijdrage.

Kamp Amersfoort was één van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 35.000 Nederlanders werden er vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.

Mondriaanhuis, een volledig nieuwe beleving

Afbeeldingsresultaat voor mondriaanhuis verbouwdHet Mondriaanhuis in Amersfoort is grondig verbouwd. Vanaf de geboortedag van de kunstenaar (7 maart), is de volledig nieuwe tentoonstelling geopend. Een bezoek aan het vernieuwde Mondriaanhuis is voor elke leeftijd een verrassende kennismaking met Mondriaan.

Mondriaan leidde een leven van contrasten. Er zijn veel versies van de schilder in omloop; van een strenge man tot een dansfanaat, In het museum worden vele kanten van de kunstenaar belicht. Bezoekers reizen in het geboortehuis door het leven van de kunstenaar; van Amersfoort naar Winterswijk en van Amsterdam via Parijs en Londen uiteindelijk naar New York. Hier zien bezoekers zijn werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden.

Het Mondriaanhuis maakt in de nieuw opstelling gebruik van verschillende audiovisuele technieken, zo start je als bezoeker in een ruimte waar op dertien schermen de werken van Mondriaan te zien zijn. Het is een vijf minuten durende show waar de ontwikkeling van de kunstenaar voorbij komt. De expositie eindigt in het Doe-het-zelf-atelier, de werkplaats waar iedereen die geïnspireerd is geraakt door Mondriaan een eigen kunstwerk mag creëren.

De nieuwe tentoonstelling maakt onderdeel uit van het landelijke themajaar Mondriaan tot Dutch Design. In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren, vinden er dit jaar door heel Nederland tal van evenementen en tentoonstellingen plaats. Ook Amersfoort doet mee aan dit programma. Waar: Mondriaanhuis, Korte Gracht 11 (binnenstad), Amersfoort.

Magazijn NS overvol met gevonden voorwerpen

Afbeeldingsresultaat voor gevonden voorwerpen nsDe NS moet het magazijn voor gevonden voorwerpen opnieuw gaan inrichten. De spullen die treinreizigers laten liggen passen niet meer in de gewone schappen. Volgens de spoorwegen hebben mensen vorig jaar (2016) zeker 111.942 voorwerpen in de trein of op een station laten slingeren. Dat is een forse toename in vergelijking met 2015, toen er nog 100.482 gevonden spullen werden gemeld.

Meestal zijn het telefoons en portemonnees die achter worden gelaten. Zo werden er het afgelopen half jaar bijna 3000 portemonnees gevonden in de coupés en op de stations. En dagelijks verliezen meer dan 18 reizigers hun mobiele telefoon in de trein. Onder de gevonden voorwerpen zijn ook veel ov-chipkaarten, sleutelbossen, maar ook skateboards, vogelkooitjes en tuinkabouters. Volgens de NS lukt het doorgaans om meer dan zestig procent van de spullen bij de eigenaren terug te bezorgen, meestal zelfs binnen vijf dagen.

Bent u een voorwerp verloren of heeft u iets gevonden in de trein of op het station? Lever het voorwerp dan in bij het treinpersoneel. Meer informatie op website: www.ns.nl onder klantenservice.

Waarschuwing Bosch en Siemens gaskookplaten en gasfornuizen

Afbeeldingsresultaat voor onveilig gasfornuisEr bestaat ontploffingsgevaar bij Bosch en Siemens tafelmodel gaskookplaten en vrijstaande gasfornuizen. Het bedrijf BSH Huishoudapparaten waarschuwt voor dit ernstige probleem. De waarschuwing geldt voor tafelmodel gaskookplaten en vrijstaande gasfornuizen die geproduceerd zijn van januari 2009 tot en met oktober 2011.

Het is mogelijk dat er een defect is ontstaan aan de gaskoppeling. Door dit defect kan er gas ontsnappen. In zeer zeldzame gevallen kan dit leiden tot ontploffingsgevaar. BSH Huishoudapparaten biedt consumenten, die een betroffen apparaat hebben, een gratis vervanging van de gaskoppeling aan. De vervanging zal door een erkend technicus aan huis uitgevoerd worden. Na vervanging van de gaskoppeling is het probleem opgelost.

Om te controleren of uw apparaat mogelijk een defecte gaskoppeling heeft moet u het E-nummer en het FD-nummer van uw Bosch apparaat weten. Deze nummers vindt u bij de vrijstaande tafelmodelgaskookplaten op de onderzijde van het kooktoestel of in de handleiding. Bij de vrijstaande gasfornuizen vindt u het typeplaatje aan de binnenzijde van de opberglade of aan de binnenzijde van de oven, als uw toestel niet over een opberglade beschikt.

U kunt met deze gegevens controleren of van uw toestel de gaskoppeling vervangen moet worden op de website www.gascookingsafety.com. Voor meer informatie over deze veiligheidswaarschuwing, en assistentie kunt u contact opnemen met  BSH Huishoudapparaten via het telefoonnummer 0800 – 1908 (gratis).

Ergernis over te hard rijdend verkeer in Hoogland

Afbeeldingsresultaat voor 30 km zone handhavingBij aanwonenden van de 30 kilometerzone van de Hamseweg in Hoogland neemt de weerstand toe tegen het veel te hard rijdende verkeer. Ze zien dikwijls situaties waarin het maar net goed gaat. In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland is een buurtactie gestart.

Bettina en Annelies zijn buren die aan de Hamseweg wonen, vlakbij het zebrapad bij de Molenweg, de zijweg die kinderen fietsen naar school. Regelmatig zien beide vrouwen gevaarlijke situaties die maar net goed aflopen. Kinderen die om de gevaarlijke Hamseweg te mijden over de stoep fietsen, terwijl een geparkeerde auto achteruit rijdt vanaf een uitrit. Of bij het zebrapad waar rijdend verkeer van de ene kant wacht voor de overstekers, terwijl het verkeer van de andere weghelft juist stevig doorrijdt.

"Ik erger me aan het gedrag van veel automobilisten. Ze rijden zo hard, terwijl hier zoveel kinderen fietsen", vertelt Annelies. "Eigenlijk zijn er twee problemen. De grote drukte tijdens de spitsuren met van alle kanten dreigend gevaar en de situatie buiten de spits met het keiharde rijden, vooral van bussen."

De Vereniging Dorpsbelangen Hoogland werkt al jaren aan deze problematiek, onder meer door verkeersmetingen en -tellingen. Maar terwijl de gemeente Amersfoort de situatie verbeterd vindt door instelling van de 30 kilometerzone en de drempels, merken wij dat dertig kilometer geen dertig kilometer is. Zelfs een brommer rijdt harder. In eenrichtingsverkeer is geen oplossing. Bij een verkeersader als de Hamseweg zijn de belangen van de aanwonenden en ondernemers tegenstrijdig. Ondernemers zijn bang voor afname van hun aantal klanten.