headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


Zondag 1 oktober: gratis evenement Park Vliegbasis Soesterberg

 Natuurgebied Park Vliegbasis Soesterberg is tien jaar open voor het publiek. Programma Hart van de Heuvelrug viert deze mijlpaal op zondag 1 oktober met een gratis evenement van 11.00 tot 15.00 uur. Voor jong en oud is er van alles te zien, doen en beleven: natuurexcursies, hardloopwedstrijden en activiteiten waarbij u leert over de militaire historie.

Park Vliegbasis Soesterberg, Entree 4 (Hertenlaan, Den Dolder)
Park Vliegbasis Soesterberg, Entree 4 (Hertenlaan, Den Dolder) biedt toegang tot het evenemententerrein.

Jong en oud zijn uitgenodigd om samen te genieten van een gezellige dag midden in dit bijzondere gebied.

 • Er zijn leerzame natuurexcursies (meerdere excursies met gids), waarbij deelnemers meer te weten komen over de natuur.
 • Benieuwd naar welke dieren in het gebied leven? Kinderen ontdekken het tijdens het speuren naar dierensporen of gaan op zoek naar kleine waterdieren in een van de poelen.
 • Ook is er een nieuwe tentoonstelling over de Koude Oorlog in de commandobunker.
 • Jonge bezoekers kunnen hun survival skills oefenen of meedoen aan een mini-bootcamp.
 • Sportfanaten nemen deel aan een parkloop van 3 kilometer (13-17 jaar) of 4 kilometer (17+).
 • Er is een prestatieloop van 10 kilometer voor geoefende lopers (alle leeftijden).
  Atletiekvereniging Pijnenburg organiseert beide lopen.
 • De kunstenaars van Dropstuff serveren bij de gezellig ingerichte locatie Shelter 610 snacks en drinken.

Voor sommige activiteiten is vooraf inschrijven nodig.

Bereikbaarheid

De evenementenlocatie kunt u alleen bereiken met het openbaar vervoer (streekbus 59 Hilversum-Zeist, halte Vossenlaan, Bosch en Duin), met de fiets of lopend via entree 4 aan de Hertenlaan 12, Den Dolder. Kijk voor alle activiteiten en de routebeschrijving op www.hartvandeheuvelrug.nl/feestvliegbasis  externe link. Hier leest u ook hoe u zich voor activiteiten kunt inschrijven. Wie zich vooraf heeft ingeschreven voor de parkloop of prestatieloop, parkeert zijn fiets of auto bij het Nationaal Militair Museum. Hier kunnen zij hun startbewijs ophalen.

Vrij toegankelijk natuurgebied

Na het sluiten van de vliegbasis in 2008 beheert het Utrechts Landschap het terrein als natuurgebied en heeft het een nieuwe naam gekregen: Park Vliegbasis Soesterberg. Het programma Hart van de Heuvelrug heeft dit gebied in de afgelopen 15 jaar samen met het Utrechts Landschap geleidelijk vormgegeven in een grotendeels toegankelijk natuurgebied, dat iedereen vrij kan bezoeken. Omwonenden uit Soesterberg, Bosch en Duin en Den Dolder weten het gebied al jaren goed te vinden om er te wandelen, fietsen of joggen.

Programma Hart van de Heuvelrug

Provincie Utrecht, gemeente Soest, gemeente Zeist, Stichting Het Utrechts Landschap en het Nationaal Militair Museum werken samen binnen het programma Hart van de Heuvelrug. Binnen het programma is de natuur op de Utrechtse Heuvelrug uitgebreid en versterkt. Zo zijn er vijf ecoducten aangelegd. Op andere plekken wordt ruimte gemaakt voor wonen, werken, zorg en recreatie, waarmee het programma bijdraagt aan een groene en gezonde leefomgeving in de regio rond Soest en Zeist.

Burgemeester Gerolf Bouwmeester voor tweede termijn be√ędigd in Leusden

 

Commissaris van de Koning Hans Oosters heeft op maandagavond 11 september, tijdens een buitengewone raadsvergadering, burgemeester Gerolf Bouwmeester van Leusden de ambtseed afgenomen. Gerolf Bouwmeester is sinds september 2017 burgemeester van Leusden. Hij begint aan zijn tweede termijn van zes jaar.
Beëdiging burgemeester Bouwmeester
Beëdiging burgemeester Bouwmeester (vlnr: Commissaris van de Koning Hans Oosters, chef kabinet cvdK Bas Thomas, burgemeester Gerolf Bouwmeester)

In zijn toespraak noemde de commissaris burgemeester Bouwmeester "een warme bestuurder die de mensen consequent opzoekt. Die zich bij elk evenement op het plein met graagte onder de Leusdenaren begeeft voor koffie en levendige gesprekken. Of dat plein nu in Leusden zelf ligt, of in Achterveld, Leusden-Zuid of Stoutenburg. Of in een van de vele buurtschappen." Ook roemde de commissaris Bouwmeesters passie voor een goed inhoudelijk debat én voor een goede debatcultuur.

Burgemeester Bouwmeester is 51 jaar. Hij is getrouwd en heeft twee dochters en een zoon. Voordat hij burgemeester werd in Leusden, was hij stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-West.

Ondertekening installatie burgemeester Bouwmeester Leusden
Ondertekening installatie burgemeester Bouwmeester Leusden
 

 

Meest geslaagde restauratieproject van het afgelopen jaar

 Oukoper Molen wint Bronzen Troffel 2023

Op zaterdag 9 september heeft wethouder Arjan Wisseborn in Loenen aan de Vecht de Bronzen Troffel 2023 uitgereikt aan molenaar Piet Schiereck van Oukoper Molen. De prijs wordt traditiegetrouw toegekend aan het meest geslaagde restauratieproject van het afgelopen jaar in de gemeente Stichtse Vecht. De restauratie van de molen is uitgevoerd door molenmaker Beijk, molenmaker Verbij en aannemer Portengen in opdracht van Utrechts Landschap.

 

Tijdens de restauratie is het wiekenkruis vervangen omdat de roeden in slechte staat verkeerden. Molenmaker Beijk uit Afferden heeft het wiekenkruis vervangen. Aansluitend is de fundering van de molen vernieuwd door Molenmaker Verbij uit Hoogmade die ook de kap van de molen heeft voorzien van een nieuwe bedekking. Een ingrijpende operatie omdat de hele molen in de steigers gezet moest worden om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Aannemer Portengen heeft de beschoeiing aan de westzijde van de molen vernieuwd en na afloop van alle werkzaamheden het erf opgehoogd.

 

Oukoper Molen

In 1968 kwam de poldermolen Oukoper Molen in Nieuwer ter Aa in het bezit van Stichting de Utrechtse Molens en werd deze gerestaureerd en maalvaardig gemaakt. Nu ondersteunt hij het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht bij hoge waterstanden. Ooit stonden in de provincie honderden molens, nu nog veertig. Daarvan zijn 23 molens in beheer van Utrechts landschap.

 

Bronzen Troffel

De Grote Kerk in Loenen aan de Vecht, Boerderij Groenlust in Kockengen en de kerk in Tienhoven waren net als de Oukoper Molen genomineerd voor de prijs. De Bronzen Troffel wordt toegekend door een vakjury bestaande uit: landschapsarchitect en voorzitter Kees Beelaerts van Blokland, bouwkundige Ben van Bommel, architect Roos van Enter en makelaar Ruud Molenkamp.

 

Over Utrechts Landschap
Utrechts Landschap beschermt al meer dan 95 jaar natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. We kopen natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties.

De natuurorganisatie beheert inmiddels ruim 5.800 hectare natuur, 25 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden. De meeste gebieden en monumenten zijn open voor publiek. Ons werk is mogelijk dankzij de steun van 36.000 donateurs (Beschermers), ruim 750 vrijwilligers en 81 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.


31 kandidaten voor burgemeesterschap Zeist

 Tien vrouwen en eenentwintig mannen willen burgemeester worden van Zeist. Onder hen zijn tien (oud-)burgemeesters en negen kandidaten die ervaring hebben met een andere bestuurlijke functie in het openbaar bestuur. 

U-OV-bus bij stadhuis Zeist

Het burgemeesterschap van Zeist komt vrij op 16 januari 2024. Dan neemt de huidige burgemeester, Koos Janssen, afscheid. Hij is dan 31 jaar burgemeester geweest, waarvan 18 jaar in Zeist.

Profielschets

Tijdens de profielschetsvergadering gaf de gemeenteraad van Zeist aan op zoek te zijn naar een echte verbinder met natuurlijk gezag en gevoel voor humor. Een warm mens die uitdaagt en inspireert. Iemand die als het spannend wordt het overzicht behoudt, zich laat adviseren en de grote lijnen bewaakt. Een nieuwsgierige duizendpoot. Dit en meer beschreef de raad in de profielschets.

Commissaris van de Koning Hans Oosters maakt een selectie van kandidaten die naar zijn oordeel benoembaar zijn en voldoen aan de profielschets die door de gemeenteraad van Zeist is opgesteld. Vervolgens voert de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad gesprekken met hen en stelt een concept-aanbeveling op van twee kandidaten waarover de gemeenteraad beslist. Naar verwachting zal de nieuwe burgemeester eind januari of begin februari 2024 beëdigd worden.

Fermenteren en eetbare wilde planten ontdekken

 Het beste van twee werelden samengebracht in één unieke workshop: fermenteren en eetbare wilde planten. Fermenteren is super gezond. En veel eetbare wilde planten zijn dit ook. Een workshop vol ontdekkingen!

Tijdens een excursie over eetbare wilde planten met Tim en Leah van In Het Wilde Weg leer je hoe je de eetbare planten van dit seizoen kunt herkennen en gebruiken. Deze excursie wordt gegeven in een groene omgeving in Amersfoort.
Hierna gaan we naar de sfeervolle kookstudio van Peter van Berckel, fermentatie-expert, natuurvoedingskundige en kok. Je leert in een aantal uur de basis om zelf met fermenteertechnieken aan de slag te kunnen. Paardenbloemwortel, wilde peenwortel, kleine veldkers en harig knopkruid vormen de wildpluk ingrediënten van de fermentaties. Laat je inspireren door de kennis en het enthousiasme van Peter. Verwonder je over de smaaktransformaties die in het proces ontstaan en geniet van de nieuwe en wilde smaken. Uniek aan deze workshops is dat er gebruik wordt gemaakt van ingrediënten van biologische (-dynamische) kwaliteit.


Datum : donderdag 28 september
Tijd : 10.30 – 17.00 uur
Kosten : € 90 per persoon
Vooraf opgeven bij :info@inhetwildeweg.nl

Wil je alvast meer weten over de workshopgevers? Kijk dan op:
www.petervanberckel.nl                                                                                                                                                                                                Peter is fermentatie-expert, natuurvoedingskundige, kok, docent en auteur, geeft workshops over fermenteren en vertelt graag over de technieken, culturele achtergronden en gezondheidsvoordelen. Een aanrader is zijn kookboek over fermenteren: ‘Tsukémono – snelle groentefermentaties uit Japan’.
www.inhetwildeweg.nl                                                                                                                                                                                                     In Tim en Leah van In Het Wilde Weg verzorgen en jaaropleiding eetbare wilde planten en een jaarprogramma Being Nature. Daarnaast organiseren ze wildplukexcursies, kookworkshops, kano- en natuurbelevingstochten en bedrijfsuitjes in het mooie Drenthe.

 

Belastingzaken na een scheiding: 3 tips voor wat je gelijk moet regelen

 Het aantal echtscheidingsaanvragen laat na de zomermaanden al jaren een piek zien. Bij een relatiebreuk komt veel kijken, zowel privé als financieel en voor je belastingzaken. Om gescheiden Utrechters daarbij zo goed mogelijk op weg te helpen, geeft de Belastingdienst 3 tips voor wat je meteen moet regelen.

 

"Na een scheiding is het handig om een paar belastingzaken meteen te regelen. Denk bijvoorbeeld aan het wijzigen of aanvragen van een voorlopige aanslag, uitzoeken of je samen of alleen aangifte inkomstenbelasting wil doen en het invullen van de scheiden-checklist. Dat geeft overzicht en je weet waar je financieel aan toe bent", zegt Naziema Bodha, medewerker van de Belastingdienst.

 

1. Wijzig je voorlopige aanslag of vraag er één aan
Als je situatie verandert, zoals na een scheiding, heeft dat ook gevolgen voor de bedragen die je terugkrijgt of moet betalen. Door je voorlopige aanslag aan te passen na je scheiding, betaal of krijg je elke maand een bedrag op basis van je nieuwe situatie. Zo weet je waar je financieel aan toe bent. Heb je nog geen voorlopige aanslag? Dan kan je er één aanvragen op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag.

 

2. Bedenk of je samen of apart aangifte doet

Je kunt over het jaar van de scheiding nog samen aangifte inkomstenbelasting doen als fiscaal partners. Je kunt de inkomsten en aftrekposten dan nog eenmaal gunstig verdelen. Aangifte doen als fiscaal partner kan ook apart van elkaar, maar het meest handig is om dit samen te doen. Daarmee verminder je de kans op fouten. Houd bij je keuze wel rekening met de mogelijke gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en eventuele drempelbedragen. Zoals bij zorgkosten.

Wil je weten wat voor jou het beste is? Maak een proefberekening over het jaar van de scheiding met en zonder de inkomsten van je partner. Dit doe je door als proef de voorlopige aanslag in te vullen op Mijn Belastingdienst, zonder deze te verzenden. Maak ook voor je toeslagen een proefberekening op toeslagen.nl/proefberekening.

 

3. Vul de scheiden-checklist in

Elke situatie is anders. Vul daarom de checklist in op belastingdienst.nl/scheiden. Na het beantwoorden van vier vragen zie je meteen waar jij op moet letten.   

 

Meer weten?

Kijk op belastingdienst.nl/scheiden


Milieu Centraal roept schuurbezitters uit Utrecht op om asbestdak te vervangen

 

Verwering asbest in 2024 zorgt voor noodzaak

Asbestvrij wordt de nieuwe norm, en dat is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. In aanloop naar de Week van de Asbestvrije Schuur (9 t/m 15 oktober) start Milieu Centraal vandaag haar landelijke campagne die schuurbezitters oproept én bewustmaakt om asbestdaken aan te pakken. Ook in Utrecht worden bewoners geactiveerd om deel te nemen. Asbest is veel toegepast in o.a. schuurdaken die gebouwd zijn voor 1994. In 2024, na 30 jaar, zijn de meeste van deze daken op, en is de kans op verwering groot. Er komen dan schadelijke vezels vrij in de lucht en op de grond. Actie om dit te voorkomen is noodzakelijk. Voor eigenaren van schuurtjes met een asbestdak kleiner dan 35m2 heeft Milieu Centraal nu een stappenplan ontwikkeld waarmee de vervanging zelf, veilig en voordelig uitgevoerd kan worden. Daarnaast is vanaf vandaag de Asbest Helpdesk te bereiken en is er de Advies op Maat Tool waarmee men advies krijgt over het herkennen van asbestdaken tot en met een schatting van de kosten voor het vervangen. Tevens zetten gemeentes zich in om bewoners aan te sporen om aan de slag te gaan voor asbestvrije wijken. Voor meer informatie zie: www.asbestvrijeschuur.nl.
 
image
Milieu Centraal roept schuurbezitters op om asbestdak te vervangen © Milieu Centraal
 
Een groene en gezonde wijk is asbestvrij
De asbestvrije schuur campagne is een initiatief dat het vervangen van asbestdaken veiliger en voordeliger maakt. "Niemand wil asbest in zijn of haar leefomgeving", aldus Anna Beth Smeltekop, woordvoerder van Milieu Centraal."De technische levensduur van asbestdaken komt ten einde en brengt een hoog risico om te verweren met zich mee. Er komen dan schadelijke vezels vrij en die zijn slecht voor onze gezondheid. Daarom moedigen wij doe-het-zelvers aan om hun asbest schuurdak te vervangen. Milieu Centraal heeft een duidelijk stappenplan ontwikkeld zodat iedereen met een schuurdak kleiner dan 35m2, zelf veilig aan de slag kan. Samen kunnen we onze leefomgeving gezonder maken en zelfs verfraaien door bijvoorbeeld te kiezen voor duurzame opties zoals groene daken!"
 
Voor eigenaren van schuurdaken groter dan 35m2, waarbij professionele hulp vereist is, is het vervangen van asbestdaken ook van groot belang. Deze groep wordt opgeroepen om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen om ervoor te zorgen dat hun schuurdak veilig, gezond en milieuvriendelijk wordt. 
 
image   image
Milieu Centraal roept schuurbezitters op om asbestdak te vervangen © Milieu Centraal
 
Aandacht voor een gezonde leefomgeving
Tijdens de Week van de Asbestvrije Schuur werken gemeentes in heel Nederland samen met Milieu Centraal en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om deze belangrijke boodschap uit te dragen. Gemeentes zetten zich in om bewustwording van inwoners te vergroten en hun aan te moedigen om asbestdaken op schuren te vervangen. Dit omvat voorlichtingscampagnes, het verstrekken van informatie over veilige verwijderingsprocedures en soms zelfs subsidies om de kosten van vervanging te verlichten. Dit maakt het voor bewoners makkelijker en voordeliger om aan de slag te gaan. Smeltekop vervolgt: "Wij zijn heel blij dat gemeentes zich samen met ons inzetten om hun buurten te voorzien van veilige en milieuvriendelijke schuurdaken. Zij geven het goede voorbeeld en ik hoop dat we hiermee andere gemeentes kunnen inspireren om ook mee te doen. Samen geven we aandacht aan het belang van een gezonde leefomgeving."
 

actueel zaterdag 9 september 2023 monumentendag

David Coppoolse

Boekhandel Riemer

Lian van Hartinksveld

Arie ter Beek Bunschoten-Spakenburg

Nieuwsplein33

Echte mannen

Hoeders van de Heuvelrug

monumentendag tips

uur 1 uur 2

The 1975 kondigt extra show aan wegens razendsnelle uitverkoop

 

 
 
The 1975 kondigt extra show aan wegens razendsnelle uitverkoop
 

8 september 2023, Amsterdam - Vanwege het overweldigende succes van de kaartverkoop voor de show van The 1975 in AFAS Live op 2 maart 2024, zijn we verheugd aan te kondigen dat er een extra show zal plaatsvinden op 24 maart 2024. De band heeft besloten om hun Nederlandse fans van een extra datum te voorzien om dit langverwachte optreden bij te wonen. Tickets voor het concert op 24 maart zijn verkrijgbaar vanaf vandaag, 8 september, om 12:00 uur via www.the1975.nl

Deze extra show komt als reactie op de ongelooflijke vraag naar kaarten voor het oorspronkelijke concert op 2 maart 2024. De tickets voor de show waren binnen enkele minuten uitverkocht, wat de immense populariteit van The 1975 in Nederland benadrukte.

De band staat bekend om hun dynamische live optredens en genre-overstijgende muziek, en hun aankomende optredens in AFAS Live beloven niet minder dan spectaculair te zijn. Fans kunnen zich voorbereiden op een avond vol hits en energie, met nummers als "Love It If We Made It", "Somebody Else" en "The Sound" die het publiek in vervoering zullen brengen.

Meer informatie over het concert van The 1975 vind je op www.the1975.nl.

Noord Oost Veluwe Open Atelierroute van Wenum t/m Hattum & workshop speksteen + boetseren 23 september a.s.

Op 7 + 8 oktober 2023 doet beeldhouwster Barbara Pijnappel mee met de Open Atelierroute van de Noord Oost Veluwe Open Ateliers, zie voor meer info ook hun website www.openatelierdagen.nl met de route met 37 deelnemende ateliers. 

Barb s Beeldentuin-Atelier bij Wenum Apeldoorn-noord is op deze dagen  voor het publiek open  van 11.00 – 18.00 uur. 
 
Bij Barb s Beeldentuin-Atelier kunt u beelden in brons, diverse steensoorten en keramische beelden zien. 
In steen werkt ze in heel zachte tot heel harde steen o.a. albast, serpentijn, marmer, hardstenen, graniet. Meestal bewerkt ze de steen met de hand, soms ook met machines. Het werk is figuratief, organisch, soms surrealistisch en soms abstract. Dit komt ook tot uiting in wat zij heeft getekend en geschilderd. Inspiratiebron is vaak de natuur en eigen tuin. 
 
Zij geeft speksteen en boetseer workshops met open inschrijving, de eerstkomende is op 23 september a.s. 
Kleine groepsworkshops van max. 10 pers. zijn ook mogelijk op een eigen datum/locatie. Tijdens de Open Atelierdagen kunt u informatie krijgen over de workshops en de beelden.
Bij goed weer is Barbara doorlopend aan een beeld bezig, er kan iets gedemonstreerd worden en u kunt vragen stellen. Het is minder toegankelijk voor invaliden en er is een waakhond aanwezig.
Gedurende het jaar is het alleen mogelijk de beeldentuin + atelier te bezoeken op afspraak. Meer info www.barbsgallery.com 
 
De biologische tuin is gevarieerd ingericht en beplant met verschillende bloemen, kruiden + fruitboompjes. De tuin is diertjes vriendelijk ingericht met vogelhuisjes, zelf gemaakte kleurrijke keramische insectenhotels + broedpotten. Achterin de tuin is haar beeldhouwplek + plek voor zomerse buiten workshops, bij slecht weer is het binnen.
 
Voorafgaand aan de Open Atelierdagen kunnen kunstliefhebbers alvast een voorselectie voor hun route te maken. Er is een preview expositie van vrijdagen t/m zondagen in het Kekhuis in Epe vanaf 16 september t/m 4 oktober a.s. en er is een cultureel muzikaal openingsprogramma op 16 sept. in de Grote Kerk Epe (ingang Beekstraat) door de directeur van het Singer museum Jan Rudolph de Lorm en bekende gitarist Eric Vaarzon Morel. 
En er zijn kunstklassen te volgen in het Kekhuis in Epe van diverse kunstenaars. Meer info + tickets via www.openatelierdagen.nl 

Dierenpark Nieuws

 

Logo

Misschien denk je dat de neushoorn met het gepantserde uiterlijk iedere vijand omver beukt. Maar dit ogenschijnlijk gevaarlijke dier is eigenlijk een heel rustige grazer die helaas wordt bedreigd. In onze nieuwste blog ontdek jij alles over deze dikhuid én hoe jij de soort in de natuur kunt helpen.

Verder lezen
 

Plan je bezoek

Bestel nú je tickets voor DierenPark Amersfoort met tot € 2,- online korting. Of kom met een abonnement een jaar lang op ontdekking tussen de dieren, na twee bezoeken voordelig! Kom je ook op bezoek?

Tickets
Abonnement
 

Wat is er te doen?

Benieuwd wat je de komende weken beleeft in DierenPark Amersfoort? Bekijk de parkagenda! Iedere vakantie hebben wij een speciaal programma.

Parkagenda bekijken

MUZIEK NA DE MARKT

16 september 2023 

Faerydae speelt wereld-folk: traditionele volksmuziek uit (met name) Europa, maar dan wel met een eigen twist. Ze houden er van om het net even anders te doen: maat wisselingen en inzet van verschillende instrumenten maken een echt eigen stijl. Faerydae bestaat sinds 2008, maar is in de huidige bezetting zo n 1,5 jaar bezig - Olaf Borsboom viool en zang - Inge Ijpelaar fluiten - Anouk Platenkamp harp - Patrick Lieffers, didgeridoo en percussie. Het programma dat ze 16 september spelen is een mix van muziek uit Ierland, Schotland, de Balkan en Zweden. Alle arrangementen zijn door Faerydae zelf gemaakt.

Burgemeester Van Benthem begint aan vierde termijn in Eemnes

 

Commissaris van de Koning Hans Oosters heeft maandagavond 4 september, tijdens een buitengewone raadsvergadering, burgemeester Roland van Benthem van Eemnes de ambtseed afgenomen. Roland van Benthem is sinds september 2005 burgemeester van Eemnes. Hij begint aan zijn vierde termijn van zes jaar en is de langstzittende burgemeester in dezelfde gemeente van Nederland.
Installatie burgemeester Van Benthem
Installatie burgemeester Van Benthem

Tijdens zijn toespraak noemde de commissaris burgemeester Van Benthem een ‘meewerkend voorman’. Van Benthem is portefeuillehouder Financiën in het college van B&W en zorgt voor sluitende begrotingen. “Een kei met cijfers, die met zijn heldere duiding de hele raad keer op keer meekrijgt,” aldus de commissaris. Van Benthem is van huis uit registeraccountant. Ook prees de commissaris Roland van Benthem voor zijn vermogen om makkelijk contact te leggen met de inwoners, zijn ijzersterke geheugen en zijn strategisch inzicht.

Burgemeester van Benthem is 55 jaar. Hij is sinds afgelopen donderdag de langstzittende burgemeester in dezelfde gemeente van ons land; toen ging burgemeester Henri Lenferink van Leiden met pensioen. Lenferink was op dat moment de langstzittende burgemeester in één gemeente.

Ondertekening installatie burgemeester Van Benthem Eemnes
Ondertekening installatie burgemeester Van Benthem Eemnes
 

 

Werkzaamheden en afsluiting Parallelweg in IJsselstein

 Vanaf maandag 4 september vinden er werkzaamheden plaats aan de Parallelweg in IJsselstein. Deze werkzaamheden maken deel uit van de aanleg van de doorfietsroute IJsselstein - Utrecht, waarvoor in IJsselstein zo n 3 kilometer fietspad wordt aangepast. Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren moet de Parallelweg tijdelijk worden afgesloten.

Visual Parallelweg IJsselstein

Werkzaamheden

De werkzaamheden vinden plaats aan de Parallelweg in IJsselstein tussen rotonde Baronieweg/Parallelweg en de splitsing Parallelweg em Zavelweg en starten op 4 september met het plaatsen van de omleidingsborden voor fietsers en voetgangers. Daarna wordt er een nieuwe wegconstructie aangebracht. Naar verwachting kan rond 18 september een nieuwe asfaltdeklaag met nieuwe belijning worden aangebracht.

Wegafsluiting en omleidingsroutes

Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren moet de Parallelweg vanaf 4 september worden afgesloten. Tijdens de afsluiting is er een omleidingsroute voor fietsverkeer. Deze staat met gele borden aangegeven. Deze route start op Parallelweg en loopt via de Maria Montessoristraat, de Hoge Dijk, Ellen Keystraat en het Jaagpad via een tijdelijk fietspad naar de Zavelweg, en vice versa.

Om het gemotoriseerde verkeer doorgang te geven, wordt het paaltje bij de splitsing Geinoord – Hollandse Jaagpad tijdens de asfalteerwerkzaamheden naar beneden gelaten. Ook de omleidingsroute voor gemotoriseerd verkeer staat met gele borden aangegeven.

Geluidshinder

De werkzaamheden vinden overdag plaats, op doordeweekse dagen en kunnen geluidsoverlast veroorzaken. Wij proberen de geluidshinder voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken door de frees-, slijp- en trillingswerkzaamheden niet uit te voeren voor 08.00 uur ’s ochtends en na 17.00 uur s middags.

Werkzaamheden volgende deel

Over de werkzaamheden aan het derde en laatste deel publiceren we op een later moment.

Blijf op de hoogte

De voortgang van de werkzaamheden is online te volgen via de app Doorfietsroute IJsselstein. Deze app is gratis te downloaden in de App Store en Play Store.


Mobiliteitsweek Utrecht daagt inwoners uit om duurzaam en gezond te reizen

 

Tijdens de Europese Week van de Mobiliteit, van 16 t/m 22 september, wordt in heel Europa duurzame mobiliteit op de kaart gezet. Ook de provincie Utrecht doet mee en organiseert voor het derde jaar op rij de Mobiliteitsweek Utrecht. Tijdens de week worden inwoners, bezoekers en forenzen uitgedaagd om anders te reizen. Met verschillende activiteiten, challenges en kortingsacties op deelvervoer laat de Mobiliteitsweek Utrecht zien dat alle kleine stapjes richting duurzame mobiliteit meetellen.

Campagnebeeld mobiliteitsweek 2023

Duurzame mobiliteit: een win-win voor iedereen

Er werken en wonen steeds meer mensen in de provincie Utrecht. Dat betekent dat het ook drukker wordt. Om de regio bereikbaar en prettig leefbaar te houden, is de provincie volop bezig met het stimuleren van duurzame mobiliteit. Oftewel: groen, duurzaam en gezond reizen. Gemeenten, de provincie, bedrijven, bewonersgroepen, organisaties en instellingen werken hier samen hard aan. Denk aan de deelfietsen en -auto’s, doorfietsroutes om sneller en veilig van a naar b te fietsen, en verschillende apps die advies geven over de beste en meest duurzame reis. 

Aftrap met autovrij Maliebaan Festival op zaterdag 16 september

De aftrap van Mobiliteitsweek Utrecht is op zaterdag 16 september. Die dag is de Maliebaan in Utrecht tussen het Malieblad en de Burgemeester Reigerstraat van 10.00 tot 17.00 uur autovrij. Daarmee is er ruimte voor een gratis festival voor jong en oud, georganiseerd door de gemeente Utrecht. Met een BMX pumptrack, een rijsimulator om te ervaren wat het effect van appen tijdens het rijden is, deelvervoeraanbieders, muziek van Florian Wolff met The Green Machine en meer. 

Activiteiten en acties tijdens de rest van de week  

Ook de rest van de week kunnen inwoners, bezoekers en forenzen meedoen aan allerlei activiteiten die je uitdagen om anders te reizen. WOOD you reCYCLE organiseert een creatieve fietsroute langs Amersfoortse streetart, met de Ikfiets-app worden je kilometers in die week extra beloond, de mooiste fietsroutes en met Telraam krijgen deelnemers zelf inzicht in het verkeer in hun straat. De komende weken worden er telkens nieuwe activiteiten en acties toegevoegd aan de website. 

Aanmelden van eigen activiteiten 

Inwoners en organisaties uit de provincie Utrecht kunnen ook een eigen activiteit aanmelden via de website van de Mobiliteitsweek Utrecht  externe link. Voor collega’s, vrienden, fietsliefhebbers of skaters. Klein of groot, het mag allemaal. Eerder werd de stadsring in Amersfoort autovrij gemaakt, was er een SUP-schoonmaak van de grachten in Woerden en werd er in Utrecht een zeepkistenwedstrijd gehouden.  

Drie weekendafsluitingen Amersfoortseweg tussen Zeist en Soest

Vanaf vrijdag 25 augustus is de Amersfoortseweg (N237) tussen Zeist en Soest gedurende drie weekenden afgesloten voor asfalteringswerkzaamheden. Sinds mei voert Van Mourik Infra B.V. in opdracht van de provincie Utrecht groot onderhoud uit aan de weg.

Naast het grote onderhoud aan de weg worden meerdere wegaanpassingen gedaan. Een compleet overzicht van de werkzaamheden en aanpassingen is te vinden op de projectpagina .

Overzicht afsluitingen

Tijdens de afsluitingen blijft de weg beschikbaar voor nood- en hulpdiensten. Fietsers ondervinden geen hinder van de afsluiting. De werkzaamheden zijn over drie weekenden verdeeld, waarbij telkens een ander deel van de weg is afgesloten.

 • Van vrijdag 25 augustus 20.00 uur tot maandag 28 augustus 06.00 uur is de N237 afgesloten vanaf de kruising N237 N238 tot en met de Rademakerstraat.
 • Van vrijdag 1 september 20.00 uur tot maandag 4 september 06.00 uur is de N237 afgesloten vanaf de rotonde Verlengde Tempellaan tot de Richelleweg (N413).
 • Van vrijdag 15 september 20.00 uur tot maandag 18 september 06.00 uur is de kruising N237 N413 afgesloten.

Verkeer wordt met borden omgeleid. In het faseringsboekje in de bijlage vindt u ook alle omleidingsroutes per weekend.

BouwApp

Via de BouwApp blijft u op de hoogte van de actuele stand van zaken.

Download en installeer de BouwApp > Ga naar Ontdek > Zoek N237 Soesterberg > Selecteer het project > Klik op volgen.

Wilt u op de hoogte blijven van alle werkzaamheden aan Utrechtse provinciale wegen? Volg @werkaandewegutr dan op X (voorheen Twitter).