headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


3x uittips voor dit weekend

uitagenda
De UITagenda wordt steeds voller en dat betekent dat het tijd is om leuke dingen te ondernemen. Wel met een aantal corona – aanpassingen natuurlijk... Zo kun je weer een stadswandeling doen en Amersfoort écht leren kennen met Amersfoortse Gidsen. Liever een wat spannendere wandeling? Ga dan voor de nachtwandeling. Op zaterdag kun je ook genieten van The QUEEN experience bij het Nieuwe Normaal Theater. Wat ga jij doen?

Kano├źn in sprookjesachtig Amersfoort

Kano
Hoe gaaf is dit dan? Een MUST DO voor iedereen: kanoën door de prachtige grachten van Amersfoort. Of je nu een geboren en getogen Keientrekker bent of een citytripper, dit wil je niet missen! Varend langs eeuwenoude bomen en middeleeuwse gebouwen, geheid dat jij (opnieuw) verliefd gaat worden op onze stad. Check alvast de mooie plaatjes en korte video en reserveer dan zelf een kano.

Geniet dit weekend van September Me!

September Me
De voorbereidingen zijn al even in volle gang en aankomend weekend is het dan eindelijk zover! Geniet 18 t/m 20 september van de klassieke muziek van September Me in Flint! Artistiek leider Ragazze Quartet heeft een bijzonder festivalprogramma samengesteld voor jong en oud. Flint wordt daarnaast speciaal voor dit evenement omgetoverd tot een weelderige festivaltuin met als thema In De Geheime Tuin. Check snel het programma

Haal het bos in huis met Into the Woods

Into the Woods
Dit jaar helaas geen trip naar het Amersfoortse bos, maar haal wel het bos in huis! Tien Into the Woods kunstenaars en fotografen hebben hun mooiste werken geselecteerd speciaal voor jou. Grijp nu dus snel deze unieke kans om een stukje Into the Woods in huis te halen! Scoor via de Into the Woods Kunst Koop Toko kunst voor een absurde prijs die harder is dan een Banksy en Keith Haring bij elkaar. 

Heerlijk nazomeren op Het Nieuwe Stadsterras

Het Nieuwe Stadsterras
Dat Het Nieuwe Stadsterras langer door gaat wisten jullie al! Met de weersvoorspelling van de aankomende week is dit nóg beter nieuws! Geniet nog de hele maand september van heerlijke hapjes, drankjes en een zomerse festivalsfeer. Mis ook zeker niet de afsluiter van het Nieuwe Stadsterras The Porch. Hier zal zowel aanstormend als gevestigd talent van binnen en buiten Amersfoort zorgen voor een uiteenlopend programma, voor ieder wat wils dus! Nog niet geweest? Bekijk dan de video met sfeerimpressie! 
 
 

Rioolwateronderzoek op coronavirus uitgebreid

De waterschappen en het RIVM onderzoeken nu door heel Nederland het rioolwater op deeltjes van het coronavirus. Zo wordt het rioolwater van alle ruim 17 miljoen mensen in Nederland onderzocht. De gegevens staan op het vernieuwde Dashboard coronavirus van de Rijksoverheid en worden wekelijks bijgewerkt.
 
Het rioolwateronderzoek is in korte tijd flink uitgebreid. Van 29 meetpunten in april, naar 80 in augustus. En nu worden bijna alle 318 rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland wekelijks bemonsterd. De waterschappen nemen de monsters uit het rioolwater en stellen ze beschikbaar aan het RIVM. Die doet de analyse van de monsters en interpreteert de gegevens.
 
Big Brown Data
 
Sander Mager, bestuurslid van de Unie van Waterschappen  "De waterschappen zetten zich volop in om deze Big Brown Data te helpen ontsluiten. We dragen graag bij aan de grote maatschappelijke uitdaging van het bestrijden van het coronavirus. Met de metingen van het rioolwater kunnen besmettingshaarden en trends in specifieke regio s vroegtijdig worden gesignaleerd. Mensen die besmet zijn scheiden namelijk al virusdeeltjes uit nog voordat ze klachten ondervinden. Dit zijn waardevolle gegevens die voorop lopen op data van bijvoorbeeld testuitslagen en ziekenhuisopnames."
 
Virusdeeltjes
 
Onderzoekers testen rioolwater dat over 24 uur verzameld is. Er wordt geen infectueus virus gemeten, maar genetisch materiaal van het virus, genaamd RNA, dat de viruseigenschappen bepaalt. De testresultaten laten zien hoeveel virusdeeltjes in het rioolwater zitten. Niet bij alle mensen die COVID-19 hebben is het virus aan te tonen in de ontlasting en sommigen hebben meer virusdeeltjes in hun ontlasting dan andere.
 
Verschillen per regio en per moment
 
Per regio en per moment kan de concentratie menselijk afvalwater verschillen, en daarmee de hoeveelheid virusdeeltjes per milliliter. Dat komt omdat het rioolwater dat de zuivering binnenkomt niet alleen afkomstig is van huishoudens. Het is vaak gemengd met bedrijfsafvalwater en rioolvreemd water (instromend grond- of oppervlaktewater). Daarnaast is regenwater een belangrijke oorzaak van de verdunning van huishoudelijk afvalwater. Er wordt gewerkt aan een methodiek om die verschillen inzichtelijk te maken om zo de meetgegevens uit regio s beter te kunnen interpreteren.

Hoe houden we het zoete water vast?

 Zondag 27 september zendt RTV Utrecht de DocU De toekomst van water uit. Nederland is een waterland. Er zijn dijken die ons beschermen tegen overstroming en het Deltaplan om de zee buiten de deur te houden. Het water is in het laaggelegen Nederland een gevaar en was vaak een last. Maar nu de zomers droger worden is de vraag steeds vaker: Hoe houden we het zoete water vast voor de toekomst? De DocU De toekomst van water laat zien hoe we duurzamer met water om kunnen gaan en welke initiatieven er in onze provincie zijn om het kostbare water langer vast te houden.

 

Van oudsher zijn we gewend om ons overtollige water zo snel mogelijk af te voeren naar de zee. Ons watermanagement is gericht op het houden van droge voeten. Maar het klimaat verandert. Langere periodes van droogte en korte periodes waarin relatief veel regen valt. Gedurende die droge periodes is er veel vraag naar sproeiwater voor de landbouw en verdroogt de natuur. "Er valt 800mm regen per jaar in Nederland. Een derde daarvan stroomt direct weg. Is er een manier om dat water te bergen voor droge periodes waarin we het hard nodig hebben?" vraagt landschapsarchitect Lodewijk Nieuwehuize zich af. Maar ook de drinkwatervoorziening staat onder druk. Hoe kunnen we duurzamer met ons zoete water om te gaan? Zodat in de toekomst de natuur niet verdroogt, de landbouw over voldoende water kan beschikken en er voldoende drinkwater is voor iedereen?

In de documentaire legt melkveehouder Erik Rensen uit hoe hij de uitspoeling van schadelijke stoffen naar het grondwater inperkt. "Want dat wordt drinkwater" aldus Erik. Wytse Dassen uit Amersfoort doet zijn witte was met regenwater dat hij opvangt en verzamelt in een tank in zijn tuin. Hij heeft genoeg water om er ook zijn wc s mee door te spoelen. Linde Wibbelink woont in een ecowijk waar alle hemelwaterafvoeren zijn afgekoppeld van het riool. Het regenwater stroomt naar de wadi midden in de wijk en waterdeskundige Jip Welkers vertelt over het project De eeuwige bron: een experiment op de Sallandse heuvelrug voor een circulair watersysteem.

De documentaire is mede mogelijk gemaakt door Drinkwaterbedrijf Vitens.

 

DocU De toekomst van water is op zondag 27 september te zien op RTV Utrecht en daarna online te bekijken via www.rtvutrecht.nl gemist.

 

RTV Utrecht is de omroep voor de stad en provincie Utrecht.

Minister-president Rutte opent mbo jaar 2020 2021

Het mbo leidt op voor de vitale hartslag van onze samenleving en is belangrijk voor iedereen die er leert, werkt en mee samenwerkt. Ook in dit moeilijke coronajaar vindt MBO Raad het belangrijk om het mbo te vieren middels de Nationale Opening van het mbo-jaar. Dit jaar werd door niemand minder dan de minister-president geopend!
 

Pasgeboren kapucijnaapjes te zien in DierenPark Amersfoort

Bij groep geelborstkapucijnapen in DierenPark Amersfoort zijn twee kleintjes geboren. “Als je goed kijkt bij de kapucijnapen die door het verblijf springen, zie je twee kleine aapjes op de nek van de moeder zitten”, vertelt dierverzorger Saskia Visser. “De twee maken het goed en kijken al nieuwsgierig om zich heen om de wereld te ontdekken.”

 

Na een draagtijd van zes maanden komt een kapucijnaap ter wereld. “Het eerste jaar drinken de aapjes bij de moeder, maar in de loop van de tijd eten zij ook steeds vaker met de andere dieren mee en gaan zij alles proeven en ontdekken”, vertelt de dierverzorger. “Nu klampen de kleintjes zich nog aan moeder vast, maar langzamerhand zullen zij steeds vaker op avontuur gaan en zelf door de bomen klauteren. Natuurlijk houdt de rest van de groep kapucijnapen de jongen dan goed in de gaten.” 

 

Veel van het gedrag van apen is niet aangeboren maar aangeleerd. “De kleine kapucijnapen groeien op door goed te kijken en de anderen na te apen”, laat Saskia weten. “Langzaam leren de jongen de eerste stapjes te zetten en uiteindelijk net als de andere kapucijnapen te communiceren door middel van geluiden en gezichtsuitdrukkingen.” Er zijn met de komst van de kleintjes in totaal zestien geelborstkapucijnapen te bewonderen in DierenPark Amersfoort.

Kapucijnaapjes geboren

Bij de groep geelborstkapucijnapen zijn twee kleintjes geboren. Als je goed kijkt bij de kapucijnapen die door het verblijf springen, zie je twee kleine aapjes op de nek van de moeder zitten. De twee maken het goed en kijken al nieuwsgierig om zich heen om de wereld te ontdekken.

Trombonisten brengen eerbetoon aan Jay & Kai

 

De twee meest veelzijdige trombonesolisten van Europa, Bert Boeren en Ilja Reijngoud, hebben de handen ineen geslagen en een uniek repertoire samengesteld. Deze blazers worden bijgestaan door pianist Rob van Bavel, bassist Marius Beets en drummer Marcel Serierse. Zij spelen op woensdag 23 september bij de Observant. Bij mooi weer is het optreden op de binnenplaats. De aanvang is 20.30 uur en de entree € 10,00.

 

Deze keer brengen zij niet, zoals gebruikelijk, eigen werk, maar een hommage aan de roemruchte trombone-groep Jay and Kai, de band van Jay Jay Johnson en Kai Winding. Als vriend van de weduwe van Kai heeft Bert toegang gekregen tot het unieke repertoire van deze groep. Muziek die zich beweegt tussen bebop en modern jazz en die een positieve vibe en een levendigheid heeft die je zelden meer hoort. Muziek met pakkende grooves en opgewekte thema’s, allemaal regelrechte jazzhits.

In eigentijdse arrangementen en aangevuld met enige eigen stukken, vormt het repertoire van Jay&Kai de basis van het programma. Het staat garant voor een energiek en aanstekelijk concert.

Kaarten zijn uitsluitend in de voorverkoop online verkrijgbaar via www.observant.nl. Voorafgaand aan het concert wordt een lekkere jazzhap geserveerd. Reserveren kan via info@observant.nl of schuif gewoon lekker aan!

Dit concert is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en is tevens een opmaat naar de online editie van Rabobank Amersfoort Jazz van 20 tot en met 22 november 2020.

Stadspodium de Observant

Stadhuisplein 7

3811 LM Amersfoort

www.observant.nl

 

basisinkomen

 vrijdag in kade cafe spreken over basisinkomen

aanmelden via biba18@kpnmail.nl 

uitzending golfbreker radio 19-21 uur