headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


zaterdag 19 oktober live te zien in Theater Idea

Na een succesvolle eerste theatertour laat Jim van der Zee, winnaar van The Voice 2018, opnieuw van zich horen met een nieuw album en gelijknamige show Starting The Engine. Op zaterdag 19 oktober is hij live te zien in Theater Idea. Een prachtige plek voor Jim s intieme muziek. 

Herfstvakantie in Museum Flehite

Museum Flehite organiseert deze herfstvakantie verschillende activiteiten voor kinderen en het hele gezin.

Abe de verhalen verteller neemt het hele gezin mee voor een wandeling door het Amersfoort van Van Oldenbarnevelt en vertelt over misschien wel de beroemdste historische inwoner van Amersfoort. Dinsdag 22 oktober om 13.30 uur.

Op vrijdag 25 oktober vanaf 14.00 uur kunnen kinderen hun vakantieherinneringen vastleggen met verf en een paletmes, net zoals de Amersfoortse kunstenaar Engelbert L hoëst deed met zijn reisindrukken.

Herfstvakantie Op reis met L hoëst
Laat je net als vele kunstenaars inspireren door je reisjes en maak een bont schilderij. De Amersfoortse expressionist Engelbert L hoëst trok graag naar Frankrijk en Spanje vanwege het speciale zonlicht. Wat vond jij mooi tijdens je vakantie? Maak met dikke verf en een paletmes een mooi schilderij. Neem een landschapsfoto mee, en schilder die na in de kleurige stijl van Engelbert L hoëst. Na een korte rondleiding waarbij we de technieken van Engelbert goed bekijken gaan we aan de slag met dikke verf en paletmes. Schuilt er een  expressionist in jou? Ontdek het tijdens de kinderworkshop  in de herfstvakantie.

Familiewandeling Oldenbarnevelts Amersfoort
Wie was Johan van Oldenbarnevelt? En waarom kreeg hij ruzie met Prins Maurits? Speciaal voor kinderen en hun (groot-)ouders biedt Abe de verhalenverteller in de herfstvakantie een familiewandeling over misschien wel de beroemdste historische inwoner van Amersfoort. Dinsdag 22 oktober om 13:30 uur.

Wandelen door het Amersfoort van Van Oldenbarnevelt
Lopend door de oude binnenstad ga je op zoek naar de plaatsen die herinneren aan het leven van Johan. Abe vertelt over de hoogte- en dieptepunten uit het leven van Van Oldenbarnevelt. Maak kennis met Johan als knaap in Amersfoort en met zijn beruchte familie. Hoor hoe hij toch samen met Maurits de belangrijkste man van de Republiek werd en hoe hij de Spanjaarden o.a. in Breda in de luren legde. Leer ook hoe het Amersfoort verging in de Tachtigjarige oorlog om tenslotte mee te huiveren over het onzalige einde van Johan op het schavot in 1619. We lopen langs het beeld van van Oldenbarnevelt en langs het huis van zijn jeugd de Bollenburg om uiteindelijk in museum Flehite het zwaard van zijn beul en het stokje van van Oldenbarnevelt zelf te aanschouwen. 

Net nieuw in Museum Flehite historische installatie over Johan en Maurits 
Wil je na de wandeling nog meer weten over Johan en Maurits? Neem dan plaats in de nieuwe historische installatie in Museum Flehite. Afgezonderd in een sfeervolle ruimte, omgeven door beeld, geluid en historische objecten, komt de geschiedenis van alle kanten op je af. Stephanie Louwrier, actrice met Amersfoortse roots, neemt je als meeslepend verteller mee door een verhaal, dat begint als een successtory, maar dat uitmondt in een machtsstrijd met dodelijk afloop.

Maximaplein Leusden zuid

De komende dagen zijn er 3 erg leuke activiteiten vrijdagmiddag is er een Schoon Maximaplein actie, s avonds kun je aanschuiven bij een Rode Wijn proeverij in Maxima s en zaterdag is de tweede gratis Fiets APK Actie op het Maximaplein.
En save the date op zaterdagmiddag 2 november wordt de nieuwe ruimte in Antares Het Lab geopend door burgemeester Gerolf Bouwmeester en wethouder Erik van Beurden. Die middag zijn er leuke creatieve, tech en schaak workshops in het Lab. Meer informatie krijg je binnenkort.

Schoon Maximaplein actie
We gaan weer beginnen! Vrijdagmiddag 11 oktober, om 14.00 uur gaan we het Maximaplein en de omgeving schoonmaken! Tijdens de Schoon Maximaplein Opruimactie staan we vanaf 14:00 klaar met handschoenen, vuilniszakken en grijpers. En voor de kinderen daarna een heerlijke verrassing van Eten bij Dirk Zuid. En natuurlijk een stempel op de stempelkaart. Wanneer je jouw stempelkaart inlevert tijdens het Vier de Lentefeest 2020, krijg je een leuke verrassing. Voor meer informatie, zie onze website.
 

Gratis Fiets APK zaterdag a.s.
Wil jij ook dat jouw fiets veilig is nu de dagen korter worden? Kom dan op zaterdag 12 oktober langs op het Maximaplein! Dan is de tweede Fiets APK: 5 wijkbewoners staan voor je klaar om je fiets te inspecteren en kleine reparaties uit te voeren. En dit allemaal geheel vrijwillig en ondersteund dankzij verschillende sponsoren. Je bent welkom van 09.00 – 16.00 uur. Voor meer informatie, zie onze website.
 

Rode wijn proeverij
Na eerdere zeer succesvolle proeverijen, kun je op vrijdag 11 oktober mee doen met een Rode Wijn Proeverij. Er zijn nog maar een paar plekjes vrij. Aanmelden kan bij de bar van Maxima s.


Stem je op ons bij de Rabobank Clubsupport?
Ben jij lid van de Rabobank Corporatie? Dan kun je ons enorm helpen door op ons te stemmen bij de Rabobank Clubsupport actie.

Een club wijkbewoners is momenteel hard aan het werk om een nieuw School- en Buurtplein te realiseren. Daarvoor zoeken we nog budget en één van de manieren waarop we dat verzamelen is door mee te doen aan de Rabobank Clubsupport actie. En je kunt NU op ons stemmen!

Dit kun je doen als je lid bent van de Rabobank. Ga naar deze website vul de code in die je van de Rabobank hebt gehad en deel 5 stemmen uit. Naast Leusden ZeT zijn er nog veel andere mooie Leusdense initiatieven. Stemmen kan tot uiterlijk 11 oktober.

Editie 8 SpeelDagHB Amersfoort - 2 november 2019

Dit najaar zijn meer- en hoogbegaafde kinderen in de leeftijd van 3 t/m 12 van harte welkom bij de 8e Speeldag voor hoogbegaafde kinderen op basisschool De Malelande in Amersfoort.

Aan de slag bij het Denksportcentrum, wiskundige puzzels oplossen bij Diana van De WAR, bouwen met verschillende soorten constructiespeelgoed, de leukste denkspellen uitproberen, of heerlijk creatief aan de slag.... het programma is weer uitgebreid en met voldoende variatie. Ontmoet andere hoogbegaafde kinderen en ga samen aan de slag......Ook zijn er weer verschillende informatieve en leerzame workshops te volgen rondom hoogbegaafdheid. Technische kids kunnen zich aanmelden voor een workshop Arduino, en als je liever lekker aan de slag gaat met binair rekenen dan kan dat ook!

Heb je even een moment rust nodig? Geen probleem, er is ook een stilte-lokaal. Kom je langs? Ontzettend leuk! Aanmelden voor de SpeelDagHB op zaterdag 2 november in Amersfoort kan via www.speeldaghb.nl waar je ook alle informatie rondom de activiteiten en workshops kan terugvinden. De SpeelDagHB is ook te vinden op Facebook; www.facebook.com/speeldag

Entree 7,50  // Ouders en kinderen onder de 3 jaar mogen gratis naar binnen. Mail bij vragen met nina@speeldaghb.nl of marjolijn@speeldag.nl

Locatie; Basisschool De Malelande / Juttepeergaarde 2 Amersfoort / open van 10.15 tot 16.00

Van afval naar grondstof belemmeringen in beeld

Om slim om te kunnen gaan met schaarse grondstoffen en de afvalproductie en milieu-impact te beperken, zit vaak nog wet- en regelgeving in de weg. Onder leiding van Winnie Sorgdrager heeft de Taskforce Herijking Afvalstoffen in beeld gebracht welke belemmeringen overheden en bedrijven ervaren op weg naar een circulaire economie. Vandaag is het rapport met oplossingsrichtingen aangeboden aan de opdrachtgevers, staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en Dirk-Siert Schoonman, bestuurslid van de Unie van Waterschappen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven "Nederland volledig circulair in 2050. Dat is de transitie waar we samen de schouders onder zetten. Om deze transitie vleugels te geven moet ook de afvalwet- en regelgeving op orde zijn. Het rapport helpt om die plekken te vinden waar de regels nog knellen."

Aanbevelingen
Het doel van een circulaire economie is het beperken van het gebruik van primaire grondstoffen en afvalproductie met een negatieve impact op mens en milieu. Het Kabinet heeft hoge ambities 50% minder primaire grondstoffen met een negatieve milieu-impact gebruiken in 2030 en Nederland circulair in 2050. Er zijn al veel initiatieven om dit doel te halen, maar volgens de Taskforce zijn er extra stappen nodig. Zo moet het begrip afval in de regelgeving veranderd worden en de uitvoeringspraktijk worden verbeterd. De Taskforce pleit voor een centrale regie, net zoals de bij de energietransitie. Met kaders gesteld door het Rijk en daarna een regierol voor bijvoorbeeld de provincies.

Waterschappen
Waterschappen zijn koplopers op het gebied van het terugwinnen van (schaarse) grondstoffen uit afvalwater zoals struviet en cellulose. En het hieruit maken van nieuwe producten, zoals Kaumera en bioplastics. Daarnaast worden mogelijkheden onderzocht voor hergebruik van gezuiverd water. Dit doen waterschappen binnen het samenwerkingsverband van de Energie- en Grondstoffenfabrieken.

Dirk-Siert Schoonman "We zijn blij met het rapport van de Taskforce en er moet nu echt iets worden gedaan met de aanbevelingen. Waterschappen zoeken naar een markt voor de grondstoffen die ze uit weggegooid water winnen. We pleiten voor duidelijkheid over de afvalstatus van specifieke stoffen. Er zijn nu nog veel stoffen die we vanwege de afvalstatus niet in kunnen zetten op weg naar een circulaire economie. De Taskforce vindt dat vergunningverlenende instanties met een positieve bril moeten kijken naar mogelijkheden voor experimenten. Waterschappen zijn zeer innovatief op dit gebied en we moedigen dit dan ook aan."

Staatssecretaris van Veldhoven stuurt het rapport van de Taskforce Herijking Afvalstoffen vandaag aan de Tweede Kamer, in voorbereiding op het debat over Circulaire Economie van 15 oktober.

Foyer van Flint omgetoverd in een Kabouterbos

Op woensdag 23 oktober wordt de foyer van Flint omgetoverd in een Kabouterbos. Het wordt een feestelijke belevenis voor iedereen, ook voor papa s en mama s, opa s en oma s op de oppas. Tijdens het festival zijn er twee voorstellingen te zien Dikkie Dik (2+) en De Vriendelijke Draak (4+).

Belastingdienst geeft ruim 110.000 eenmanszaken in Utrecht nieuw btw-identificatienummer

Ondernemers ontvangen uniek btw-id dat privacy beter waarborgt

DOnderdag 10 oktober ontvangt de eerste groep mensen met een eenmanszaak van de Belastingdienst een nieuw btw-identificatienummer, het btw-id. In totaal ontvangen deze maand circa 1.3 miljoen ondernemers dit nieuwe btw-id. In het nieuwe btw-id is het BSN van de ondernemer niet langer verwerkt. Zo wordt de privacy van de ondernemer beter gewaarborgd. Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari 2020. De Belastingdienst verzendt de brieven deze maand al, zodat een ondernemer nu al voorbereidingen kan treffen, zoals het aanpassen van briefpapier en het informeren van de boekhouder.

Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens.

Vanaf 1 januari 2020 moeten ondernemers het btw-id op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Voor handel binnen de EU is het belangrijk dat mensen met een eenmanszaak hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers.

Ondernemers houden hun huidige btw-nummer voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte.

Ga voor meer informatie naar www.belastingdienst.nl/btw-id.
 

Regio Utrecht opnieuw in top van Europa’s meest concurrerende regio s

Volgens de Europese Commissie behoort de regio Utrecht opnieuw tot de top meest concurrerende regio’s in Europa. In de Regional Competitiveness Index (RCI) die vandaag bekend is gemaakt, staat Utrecht samen met Londen op een gedeelde tweede plaats. Stockholm voert de lijst aan. De driejaarlijkse index beoordeelt de concurrentiekracht van 268 Europese regio s op basis van meer dan 70 indicatoren. Deze hebben betrekking op onderwerpen zoals innovatie, bereikbaarheid, digitale infrastructuur, onderwijs, gezondheid en arbeidsmarkt.

Commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, Hans Oosters “Complimenten aan iedereen die heeft bijgedragen aan deze toppositie. We zijn er met elkaar in geslaagd het uitstekende woon-, werk-, leef- en investeringsklimaat van deze regio te behouden. Maar dit betekent niet dat we stil kunnen zitten. Utrecht groeit hard en staat voor grote uitdagingen. Denk aan de energietransitie, bereikbaarheid en de woningbouwopgave. Innoveren dus; hoe groter ons aanpassingsvermogen, hoe groter de kans dat onze steden en dorpen zo aantrekkelijk blijven als nu.”

Burgemeester Jan van Zanen van gemeente Utrecht “De toppositie van de regio Utrecht op deze ranglijst komt niet helemaal als een verrassing. Met onze onderwijs- en zorginstellingen, infrastructuur en ondernemingen laten we al jarenlang zien tot de Europese top te behoren. Maar dat gaat niet vanzelf. Het zijn alle mensen die hier wonen en werken, die maken dat Utrecht één van de meest concurrerende regio s is.”

Burgemeester Lucas Bolsius van gemeente Amersfoort  “Dit succes hebben we met de overweldigende inzet van bedrijven en kennisinstellingen vooral ook te danken aan onze inwoners. Om in de toekomst zo goed te blijven scoren, moeten we vooruitkijken en investeren in het menselijk kapitaal van de regio. Om onze duurzaamheidsdoelstelling te behalen is meer en beter toegerust technisch personeel nodig, bijvoorbeeld voor het isoleren van huizen en het aanleggen van zonnepanelen. Als regio faciliteren we dit proces, zodat bedrijven blijvend kunnen innoveren.”

Stabiel in de top
Sinds de start van de RCI in 2010 behoort Utrecht tot de meest competitieve regio s van Europa. Over de gehele breedte van het onderzoek scoort de regio onverminderd hoog. Ook opvallend is dat de RCI slechts in drie van de achtentwintig EU-landen een niet-hoofdstedelijke regio als het meest competitief beoordeelt. Utrecht is op basis van de RCI 2019 de meest competitieve niet-hoofdstedelijke regio van Europa.

 

Stimuleren innovatieve MKB
Belangrijke kracht van de regio Utrecht is de nauwe samenwerking tussen overheden, bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen. Voorbeelden hiervan zijn de Economic Board Utrecht (EBU) en het Utrecht Science Park (USP). Dit zorgt ervoor dat ze elkaar snel vinden en nieuwe initiatieven starten. Uit de RCI 2019 blijkt dat Utrecht haar score op het gebied van innovatie heeft weten te verbeteren ten opzichte van de vorige editie. Om deze positie verder uit te bouwen versterkt de regio de innovatiekracht in het MKB met de oprichting van een regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM). De ROM gaat zich bezighouden met de ontwikkeling en financiering van innovatieve bedrijven en projecten die bijdragen aan een gezonde leefomgeving.

Op weg naar dé fietsregio van Europa
De regio Utrecht heeft een sterk verbindende rol en scoort goed op bereikbaarheid. Om dit vast te houden zijn investeringen nodig. Door de toename in bevolkingsgroei en mobiliteit staan de leefbaarheid en economie in de steden en dorpen onder druk.

De opgave aanpakken vereist niet alleen meer investeringen, maar ook een slimmere manier van omgaan met bereikbaarheid. Daarom investeren de provincie en gemeenten fors in multimodaal vervoer. Essentieel onderdeel hiervan is bijvoorbeeld het verbeteren van de overstappunten van fiets naar OV, en het op de kaart zetten van de (elektrische) fiets als hét vervoersmiddel over de kortere afstanden. De stad Utrecht heeft recent de grootste fietsenstalling ter wereld geopend. Het is de gezamenlijke ambitie om uit te groeien tot dé fietsregio van Europa.

Gezond stedelijk leven
De regio groeit. De uitdagingen die dit met zich meebrengt voor het prettig en gezond wonen, werken en leven in onze steden en dorpen, vragen om innovatieve oplossingen. Dit vergt een collectieve inspanning van bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen. De regio Utrecht blijft nauw samenwerken aan slimme en flexibele oplossingen. De regio biedt hierbij bedrijven veel ruimte om nieuwe technologieën die bijdragen aan gezond stedelijk leven te ontwikkelen, testen en naar de internationale markt te brengen.

Bekijk onze website voor meer informatie over hoe de regio dit doet.

Flint astronaut André Kuipers en journalist Sander Koenen is er een show bijgeboekt

Wegens grote belangstelling voor de voorstelling van astronaut André Kuipers en journalist Sander Koenen is er een show bijgeboekt. Op maandag 23 december is de voorstelling Space Academy Live in de middag nog een keer te zien in Flint. De kaartverkoop hiervoor is reeds gestart via de website www.flint.nl.

Ook leuk om te vermelden is dat iedereen die een kaartje koopt (of al heeft gekocht) kans maakt op een meet & greet met André Kuipers. Bezoekers moeten een mail sturen naar publiciteit@flint.nl met hun beste vraag aan André over onze planeet aarde. Uit alle inzendingen worden 5 winnaars getrokken.

Aleksandra Swigut brengt ode aan Chopin tijdens eerste concert in Pop-up Museum Oud Amelisweerd

Een uniek concert tussen de 18e eeuwse Chinese behangsels
Op vrijdag 18 oktober zal het allereerste concert in Pop-up Museum Oud Amelisweerd plaatsvinden. Het is de aftrap van de concertenreeks in samenwerking met Museum Geelvinck. Een uit Museum Geelvinck afkomstige, vroeg 19e eeuwse fortepiano (Tischner, St. Petersburg, 1825), zal regelmatig bespeeld worden in solo- of kamermuziekbezetting. Op vrijdag 18 oktober bijt Aleksandra Swigut de spits af met een Chopin-in-memoriam concert.

Chopin en Schumann
Het eerste concert op Oud Amelisweerd zal in het teken staan van Chopin, wiens sterfdag op 17 oktober 1849 was. De componist wordt geëerd met een Chopin-in-memoriam concert. Aleksandra Swigut – prijswinnares van het 1ste Internationale Chopin Concours 2018 in Warschau op historische piano s – zal het concert geven. Swigut zal Chopin (1810-1894) plaatsen naast tijdgenoot en zielsverwant Robert Schumann (1773-1826).

Samenwerking met Museum Geelvinck
In landhuizen, buitenplaatsen en kastelen is altijd gemusiceerd. Zonder enige twijfel hebben bewoners van Oud Amelisweerd in vroeger tijden zelf en samen muziek gemaakt, of de gasten van de familie getrakteerd op muziek. Deze lange traditie wordt nieuw leven ingeblazen met de concertreeks. In de Vogeltjeskamer, behangen met zeldzaam 18e eeuws Chinese behangsels, kunnen bezoekers genieten van een uniek concert.

Aanvullende informatie
Concert Met Chopin en Schumann op Oud Amelisweerd
Vrijdag 18 oktober 2019, 19.30 - 21.00 uur
Prijs € 18,- per persoon, Museumkaart € 15,- p.p.
Tickets via Geelvinck Museum, resterende tickets op de dag zelf aan de kassa beschikbaar.
Bereikbaarheid door wegwerkzaamheden is de route naar het museum anders. Voetgangers en fietsers kunnen van het gebruikelijke (fiets)pad gebruik maken. De parkeerplaats Oud Amelisweerd is met de auto uitsluitend vanuit Utrecht bereikbaar via de N411 (Koningsweg en Koningslaan).
 
www.popupmoa.nl
info@popupmoa.nl

Pop-up Museum Oud Amelisweerd, Koningslaan 9, 3981 HD Bunnik

Euretco s nieuwe speelgoedformule Jase&Joy

Een aantal maanden geleden zijn 7 voormalig Intertoys ondernemers (9 winkels), samen met Euretco, een nieuwe speelgoedformule gestart. Vandaag maken zij de naam van de nieuwste speelgoedformule van Nederland bekend Jase&Joy!

Wij willen ons echt onderscheiden en hebben daarom heel bewust gekozen voor een naam waar geen Toys in voorkomt. Jase&Joy is een naam waar plezier uitspreekt, &Joy is een knipoog naar enjoy. zo zegt Miriam de Bruin, Business Unit Manager speelgoed bij Euretco. Daarnaast vonden wij het belangrijk dat het merk ook een gezicht heeft. We willen mensen aan de hand nemen tijdens het aankoopproces en ze onder andere voorzien van reviews, daar gaat het duo Jase en Joy onder andere een rol in spelen! Ook onderscheiden wij ons met onze look & feel. Zo zijn wij niet voor de primaire kleuren geel, rood of blauw gegaan, welke veelal door speelgoedformules gebruikt worden, maar wordt onze formule gekenmerkt door een petrol kleur. Nóg een manier waarop we laten zien dat we anders zijn dan andere speelgoedformules, aldus Miriam.

Fun first, dat is het uitgangspunt van Jase&Joy. Dit komt onder andere terug in de activiteiten en hotspots in de winkel. Ook worden er speciale Jase&Joy testteams samengesteld om het speelgoed uit te proberen, klanten kunnen zich straks via de website aanmelden als tester. Door middel van de testteams willen we extra waarde creëren voor de klant, zo n beschrijving op de verpakking is leuk, maar of het echt iets is weet je dan nog niet. Onze testteams proberen het speelgoed uit en vertellen door middel van reviews of het de moeite waard is, zo legt Miriam uit.

Gefaseerde ombouw
Terwijl de nieuwe formule werd uitgewerkt draaiden de winkels door onder de tijdelijke naam de nieuwste speelgoedwinkel van Nederland. Nu de volgende stap is aangebroken en de nieuwe naam bekend is, gaan de winkels de komende weken stukje bij beetje ombouwen. Op dit moment hangt de nieuwe naam met een tijdelijke oplossing aan de gevel, de komende weken wordt omgebouwd naar de definitieve uitstraling. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. Deze tijd is de drukste periode van het jaar, tijdelijk dichtgaan voor de ombouw is dus geen optie. vertelt Miriam. Stap voor stap zullen we iedereen meenemen in de nieuwe wereld van Jase&Joy.
Op 10 oktober a.s. zal de digitale versie van het eerste Jase&Joy speelgoedboek gelanceerd worden, vanaf 21 oktober is het speelgoedboek ook gedrukt beschikbaar. Zo kunnen de verlanglijstjes voor de decembermaand alvast gemaakt worden. Ook de website en webshop www.jasejoy.nl is volop in ontwikkeling, hierop zullen regelmatig nieuwe dingen getoond worden.

Jase&Joy
De komende maanden zal de formule Jase&Joy steeds meer gezicht krijgen en uitgroeien tot een volwaardig merk. Een merk waarin we laten zien dat speelgoed meer is dan alleen een gevulde doos verpakt in cadeaupapier. Er is zoveel over speelgoed te vertellen en je kunt het voor een hele brede doelgroep leuk maken. vertelt Miriam enthousiast. Beleving en gevoel worden steeds belangrijker om onderscheid te kunnen maken ten opzichte van online aanbieders. De manier waarop dat gebeurd is essentieel, daarom moet je goed kijken naar hoe je omgaat met het assortiment én service. Dit doen wij samen met zelfstandig ondernemers die met passie in hun winkel staan en hun lokale omgeving door en door kennen. Deze formule hebben we echt samen met hen gebouwd, met hun kennis, ervaring en vooral hun enthousiasme. Daar ben ik echt heel erg trots op. aldus De Bruin. Ook klanten hebben in de afgelopen periode heel erg met ons meegeleefd én meegedacht. Ze zijn blij dat hun vertrouwde winkel blijft bestaan en waren vooral heel nieuwsgierig naar wat er ging komen.

Locaties
Jase&Joy is gevestigd in Amersfoort-Noord, Amstelveen, Budel, Bussum, Deurne, Eindhoven (Stratum), Gemert, Purmerend en Veldhoven. Voor meer informatie kun je vanaf 11 oktober a.s. terecht op de website www.jasejoy.nl. Voor nu vind je alle informatie nog op www.denieuwstespeelgoedwinkel.nl.

OPEN MIDDAG UITBREIDING KAMP AMERSFOORT

Kamp Amersfoort houdt op vrijdag 18 oktober een open middag. Bezoekers zijn welkom om de vorderingen van de uitbreiding te zien. Over minder dan een jaar opent op de gedenkplaats een nieuw museum.

Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort, vertelt bezoekers over de plannen. Ook vertegenwoordigers van projectmanager Royal Haskoning/DHV en uitvoerder Salverda zijn aanwezig voor een toelichting. Er kan een kijkje genomen worden op de bouwplaats. Bezoekers kunnen de uitbreidingswerkzaamheden van dichtbij bekijken.

Deze open middag wordt gehouden op de bouwplaats op vrijdag 18 oktober 2019 tussen 15.00 uur en 18.00 uur. Het adres is Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ te Leusden. Aanmelden is niet noodzakelijk. De entree is gratis.

Kamp Amersfoort was één van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 35.000 Nederlanders werden er vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan 350 gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi s voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in onder meer Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.

Met steun van onder meer het vfonds, de provincie Utrecht en de gemeenten Amersfoort en Leusden vindt een grondige uitbreiding van het herinneringscentrum plaats. Met tentoonstellingen en programma s wil Kamp Amersfoort zich ontwikkelen tot centrum voor educatie op het gebied van gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Slot Zuylen viert geboortedag Belle van Zuylen met inspirerende Belledag

Boekpresentatie, Bellerondleiding met muziektheater en schrijfworkshop

Op zondag 20 oktober 2019 viert Slot Zuylen met een feestelijke Belledag de geboortedag van haar beroemdste bewoner Belle van Zuylen (1740 – 1805). Dit jaar is er een afwisselend programma met muzikale Bellerondleidingen, de presentatie van een nieuw boek van Belle-kenner Kees van Strien, en een creatieve schrijfcursus. Wees welkom en ervaar hoeveel Belle van Zuylen ons vandaag de dag nog steeds inspireert!

Bellerondleidingen met muziektheater
Tijdens de Belledag nemen gidsen bezoekers mee in Belle s voetsporen, door het huis en naar de kamers waar ze zo graag verbleef. Vanaf 11.30 uur starten de Bellerondleidingen ieder uur. Na afloop worden bezoekers getrakteerd op een intieme voorstelling van Tamar Muziek Theater. Muzikanten Anita van Soest en componist Paul Gelsing kruipen in de huid van Belle van Zuylen. Deze korte impressie zal komend jaar uitgroeien tot een volledige voorstelling.

Boekpresentatie Belle van Zuylen. Een leven in Holland
Onderzoeker Kees van Strien (1943) schreef een nieuw boek over de eerste decennia van Belle s leven Belle van Zuylen. Een leven in Holland (uitgeverij Aspekt). Hij gaat hierover in gesprek met Ann Demeester (1975), directeur van het Frans Hals museum in Haarlem, letterkundige en een liefhebber van Belle s denken en persoon. Samen duiken ze in haar Zuylense jaren en proberen te achterhalen waarom haar gedachtegoed tegenwoordig nog steeds zo actueel is. De boekpresentatie start om 16.00 uur in het Koetshuis.

Schrijfcursus De kunst van het briefschrijven
Bezoekers kunnen hun innerlijke schrijftalent ontdekken tijdens de workshop De kunst van het briefschrijven, welke om 13.30 uur start in het slot. De workshop wordt begeleid door schrijver en journalist Lyda Westerink, die zich zeer aangesproken voelt door Belles eigenzinnigheid. Geïnspireerd door de talloze brieven van Belle, kunnen deelnemers zich oefenen in het vertellen van verhalen in briefvorm. Prikkelende opdrachten stimuleren de creativiteit. Veel of weinig ervaring; na deze workshop is het schrijven van brieven een fluitje van een cent!

Verder is er voor gezinnen met jonge kinderen (6-11 jaar) om 14.00 uur een speciale Belle-ontdekkingstocht door het huis. In het museumcafé kunnen bezoekers genieten van een lekkere Belle-lunch.

Programma
    11.30 t/m 15.30 uur Ieder uur Bellerondleidingen met muziektheater, kasteel, reguliere entreeprijs of Museumkaart
    13.30 t/m 15.30 uur Schrijfcursus De kunst van het briefschrijven, kasteel, € 10,-.
    14.00 uur Belle-ontdekkingstocht voor gezinnen, kasteel,
    reguliere entreeprijs of Museumkaart
    16.00 t/m 17.30 uur Boekpresentatie Kees van Strien. Koetshuis, inclusief drankje na afloop, € 10,-
    De Bellelunch kan vanaf 12.00 uur genuttigd worden in het museumcafé,       € 16,50

Speciale aanbieding
Rondleiding, schrijfcursus en boekpresentatie zijn gezamenlijk te reserveren voor 25 euro (zonder Museumkaart) en 20 euro (met Museumkaart).

Vooraf reserveren voor een of meer programmaonderdelen wordt aanbevolen en kan via info@slotzuylen.nl of 030-2440255.

Aanvullende informatie
    Datum Zondag 20 oktober 2019, 11.00 t/m 17.30 uur
    Entreeprijs programmaonderdelen € 10,- per programmaonderdeel. Combinatie rondleiding, schrijfcursus en boekpresentatie voor € 25,- en € 20,- met museumkaart.
    Entreeprijs rondleidingen Reguliere prijs à € 13,00 (volwassenen), € 6,75 (kinderen t/m 15 jaar), Korting met BGL VIP-kaart, Museumkaart en Vrienden van Slot Zuylen gratis. Aanvang ieder uur van 11.30 t/m 15.30 uur.
    Bellelunch € 16,50 en verkrijgbaar in het museumcafé
    Reserveren gewenst via info@slotzuylen.nl of 030-2440255.
    Adres Slot Zuylen, Tournooiveld 1, 3611 AS Oud Zuilen
    Toegankelijkheid De tuin en het Museumcafé zijn toegankelijk voor rolstoelen, kinderwagens en rollators. Honden zijn niet toegestaan op het terrein.
    Bereikbaarheid en parkeren Er is parkeergelegenheid in de omgeving van het Slot voor zowel de auto als voor de fiets. Vanuit Utrecht en Maarssen is Slot Zuylen ook bereikbaar met bus 5. Uitstappen halte Oud Zuilen, waarna ca. 10 minuten lopen.