headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


Roodkapje, maar dan anders, in Openluchttheater033

Zondag 1 september is de laatste familievoorstelling van het seizoen bij het Openluchttheater033. Om 10:30 uur speelt Het Kleine Theater de voorstelling Roodkapje, maar dan op een manier zoals je het verhaal nog niet kende. Deze voorstelling van 30 minuten is geschikt voor iedereen van 3 jaar en ouder.

Na 388 jaar is Roodkapje het ineens beu. Altijd hetzelfde verhaal. Ze besluit het eens helemaal anders te doen; ze kiest een ander pad, tot groot verdriet van de Wolf. Ze zwerft door het bos en komt allemaal vreemde, voor haar onbekende sprookjesfiguren tegen. Ze raakt steeds verder van huis. Gaandeweg komt ze erachter dat ze de wolf mist, meer dan ze ooit had kunnen denken...

Het Kleine Theater wil verhalen vertellen op de meest ambachtelijke manier. Zonder te veel gedoe, met mooie muziek en gekke personages. Sprookjes waar de spelers hun eigen draai aan geven, zodat ze niet te eng zijn voor de kleinste en niet saai voor de oudste.

Kaarten zijn in de voorverkoop uitsluitend online verkrijgbaar en daarnaast, indien beschikbaar, op de dag zelf bij het theater. De entree is € 7,50 in de voorverkoop en € 9,00 op de dag zelf. De toegang voor kinderen van 0 en 1 jaar is gratis. Met het kaartje kan ook een keer gratis gezwommen worden in het Bosbad. Dat kan op de dag van de voorstelling of in het volgende seizoen.

Voor meer informatie: www.openluchttheateramersfoort.nl
Adres
Openluchttheater033 (naast Bosbad Amersfoort)
Barchman Wuytierslaan 232, 3819 AC, Amersfoort

Al 392 Burendagactiviteiten in Utrecht

In 98% van gemeenten wordt Burendag gevierd
Al 392 buurten in Utrecht hebben zich aangemeld voor Burendag. Voor de veertiende editie zijn in het hele land al bijna 5300 activiteiten aangemeld. In 98% van de Nederlandse gemeenten worden Burendagactiviteiten georganiseerd. Douwe Egberts en het Oranje Fonds organiseren Burendag jaarlijks op de vierde zaterdag van september, die dit jaar op 28 september valt.
 
De organisatoren kunnen nu al zeggen dat de animo weer erg groot is. Het budget dat beschikbaar is voor Burendagactiviteiten is namelijk volledig aangevraagd. Het is nog wel mogelijk om een Burendagpakket aan te vragen. Dit pakket ontvangen mensen wanneer ze hun buurt voor 1 september aanmelden via www.burendag.nl. Ieder jaar kunnen deelnemende buurten een bijdrage aanvragen bij het Oranje Fonds voor hun Burendagactiviteit. Om in aanmerking te komen voor deze bijdrage moet de activiteit ervoor zorgen dat buren met elkaar in verbinding komen.
 
Een sociale buurt draagt bij aan de veiligheid
Douwe Egberts en het Oranje Fonds hebben Burendag in het leven geroepen om buren dichter bij elkaar te brengen. De dag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Elk jaar komen duizenden buurten bij elkaar voor gezellige activiteiten maar ook om iets goeds voor de buurt te doen. Zoals het planten van een kruidentuin, het plaatsen van een picknickbank of komen onder het genot van een kop koffie met elkaar in gesprek.
 
Steuntje in de rug
Dit jaar gaan de organisatoren een aantal buurten een steuntje in de rug bieden. In buurten waar weinig verbinding is en behoefte aan meer sociaal contact, maar waarbij het de buurt niet zelf lukt een Burendag van de grond te krijgen, gaan Oranje Fonds en Douwe Egberts buurtbewoners ondersteunen bij het organiseren van een activiteit. Hiermee hopen ze nog meer mensen bij elkaar te brengen op 28 september.
 
John Brands, general manager Jacobs Douwe Egberts Nederland: "Geweldig om te zien dat al zoveel Burendagactiviteiten zijn aangemeld. Door het onderlinge contact tussen buren worden bestaande banden versterkt, maar ook nieuwe gesmeed. Douwe Egberts wil de drempel verlagen om buren dichter bij elkaar te brengen. Daarom gaan we dit jaar in buurten waar minder contact is, buren een steuntje in de rug te geven. Zo hopen we met Burendag positieve impact te genereren."
 
Peter Douwes, directeur Oranje Fonds "Verbinding, daar draait Burendag om. We willen er ook dit jaar weer voor zorgen dat zoveel mogelijk buren elkaar leren kennen. Want als je elkaar kent heb je meer begrip voor elkaar, kijk je meer naar elkaar om en sta je eerder voor elkaar klaar. Ik wil iedereen dan ook van harte uitnodigen om mee te doen. Dat kan al op een heel laagdrempelige manier, bijvoorbeeld door samen een kop koffie te drinken."
 
Samen bereiken we al meer dan 1 miljoen
In 2006 organiseerde Douwe Egberts de eerste editie van Burendag met 300.000 deelnemers, waarna het Oranje Fonds als medeorganisator in 2008 aansloot. Sinds 2006 organiseerden buurten al ruim 36.000 burendagactiviteiten. Jaarlijks doen inmiddels ruim 1 miljoen mensen mee. Buren kunnen via www.burendag.nl een Burendagpakket aanvragen. Dit kan tot 1 september of zo lang de voorraad strekt.

Natuurlezing 3 september - De zeearenden van het Eemmeer

De zeearenden van het Eemmeer Natuurlezing door Dirk Prop
Het gaat goed met de grootste roofvogel van ons land. De vliegende deur, ofwel de zeearend, heeft zich nu ook in het Eemmeer gevestigd. Het westelijk deel van het Eemmeer en het aangrenzende weidevogelreservaat van de Eempolder vormen een buitengewoon rijk natuurgebied. Het gebied wordt door vele tienduizenden watervogels bezocht en verloren gewaande broedvogels zoals lepelaar en grote zilverreiger hebben het gebied gekoloniseerd. In 2018 heeft ook de zeldzame zeearend zich in het gebied gevestigd. Logisch misschien, want de zeearend is een typische natuurvolger, maar het enthousiasme over dit eerste broedgeval in Noord-Holland was er niet minder om.

Dirk Prop vertelt erover tijdens de  maandelijkse natuurlezing van WNA en relateert de vestiging van de zeearend aan de grote ecologische waarde van dit gebied. Niet alleen de zeearend heeft zijn oog laten vallen op dit gedeelte van het Eemmeer, dat geldt ook voor gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren. Hun ambitie is het gebied te exploiteren voor het toerisme, maar gaat dit wel samen met de bestaande natuurwaarden?

De lezing is op dinsdag 3 september van 20.00 – 22.00 uur in Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort. De toegang is gratis (max. 80 bezoekers). Reserveren is niet nodig, maar kom op tijd! De organisatie is in handen van de Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort (WNA), een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.
Dirk Prop combineert zijn werk als informatie-analist met biologisch onderzoek in het Gooi. Ook coördineert hij de broedvogelinventarisaties die door de Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken in deze regio worden uitgevoerd. Resultaten van deze broedvogelrapporten zijn te vinden op www.vwggooi.nl

Stuif es Inn bij de Rooie Cent en Health Centrum Amersfoort

Op zaterdag 24 augustus 2019 organiseert Doe-het-zelf-cafe de Rooie Cent samen met Health Centrum Amersfoort – en misschien wel met jou – een ‘Stuif es Inn’.

Wat gaan we (lekker buiten) doen:

    – sporten en touwtrekken; Binnenstad tegen Kruiskamp-Koppel?
    – muziek maken; alleen akoestisch, neem je instrument mee of zing
    – elkaar verhalen vertellen; hoe ben je de zomer doorgekomen? wat ga je doen?
    – borreltje drinken; inclusief proeverijtje (ook non-acoholisch)
    – lekker en gezond Syrisch eten voor wie wil (ook vegetarisch en halal).

Reserveer als je wilt blijven eten en meld je als je zelf iets wilt organiseren die dag. Maar ook al heb je niet gereserveerd, je bent van harte welkom om in te stuiven.

Knip een bloemstilleven Museum Flehite

Creatieve kinderworkshop in de zomervakantie

Tijdens de laatste week van de zomervakantie, op dinsdag 27 augustus, organiseert Museum Flehite een creatieve workshop voor kinderen: Knip een bloemstilleven.
Eerst bekijken de kinderen met kunstenaar Anna Skubisz de prachtige bonte bloemstillevens in het museum. In de tentoonstelling Collectie Vozyakov - Oude meesters hangen er heel wat. Het zijn bijzondere schilderijen van meer dan tweehonderd jaar oud! Let vooral goed op de verschillende vormen van de bloemen en de lagen over elkaar. Doe inspiratie op en knip en bouw vervolgens een eigentijds bloem- of plantstilleven van papier.

Praktische informatie
Datum: dinsdag 27 augustus 2019 | Tijd: 14.00 - 15.30 uur | Kosten:  € 8,-  | Aanmelden via 033- 2471100. Uiterlijk de dag van tevoren vóór 17:00 uur. Er kunnen maximaal twaalf kinderen meedoen.

48 medailles voor Nederlandse hulpverleners tijdens World Police & Fire Games in Chengdu

We zien elkaar over 2 jaar in Rotterdam! Met die woorden werd vandaag de 18e editie van de World Police & Fire Games (WPFG) afgesloten. Meer dan 8.000 politiemensen, brandweerlieden, douane- en gevangenismedewerkers uit 80 landen hebben in Chengdu (China) 10 dagen lang samen gesport. Onder hen 40 deelnemers uit Nederland, die uitkwamen op 28 sportonderdelen. Zij behaalden in totaal 48 medailles.

Wout Roos, werkzaam bij Brandweer Rotterdam Rijnmond, won maar liefst 3 gouden en 1 zilveren medaille op diverse wielren-onderdelen. Tijdens de World Police & Fire Games komen al mijn passies samen: wielrennen, mijn werk en het ontmoeten van nieuwe mensen, vertelt Wout Roos.

De sfeer van de WPFG, het samenzijn en het delen van ervaringen met vakgenoten van over de hele wereld is voor mij de grootste winst. Dat ik ook nog eens 4 medailles mee naar Nederland mag nemen is natuurlijk hartstikke mooi.

In de hitte van Chengdu (rond de 40°C) deden de Nederlandse hulpverleners mee aan onderdelen als atletiek, wielrennen, stairrace en de Ultimate Fire Fighter.

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam: "De 18e editie van de World Police & Fire Games was voor Nederland met 48 medailles een groot succes. Dit grootse evenement geeft hulpverleners uit de hele wereld de kans om elkaar in een sportieve omgeving te ontmoeten, ervaringen te delen en contacten te leggen.

Ik ben trots op het feit dat Nederland de WPFG in de zomer van 2021 gaat organiseren en wij in Rotterdam meer dan 10.000 hulpverleners vanuit de hele wereld mogen ontvangen."

Op naar Rotterdam 2021
In 2021 komen de World Police & Fire Games voor het eerst in de geschiedenis naar Nederland. Tijdens de sluitingsceremonie van de Spelen in Chengdu werd de vlag vandaag officieel overgedragen aan Arjen Littooij, Algemeen Directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Bestuurslid WPFG Rotterdam 2021. Hij nam de vlag namens Nederland in ontvangst. De WPFG 2021 beginnen over 712 dagen, op 30 juli 2021.

Waar de Games in Chengdu in enorme stadions op grote afstand van elkaar plaatsvonden, zullen de spelen in Rotterdam veel compacter zijn. De meeste onderdelen vinden plaats in of rondom Rotterdam met de openingsceremonie in het Feijenoord Stadion en de sluitingsceremonie in Rotterdam Ahoy.

Huldiging medaillewinnaars
De medaillewinnaars worden op 4 september gehuldigd op het stadhuis van Rotterdam door burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Over de World Police & Fire Games - Where Heroes, Become Winners
De World Police & Fire Games zijn de internationale spelen voor politiemensen, brandweerlieden, douane- en gevangenismedewerkers. Naast het versterken van de vriendschappelijke, internationale banden tussen de bewakers van de openbare orde en veiligheid, laten de deelnemers tijdens de WPFG aan de wereld zien wat samenwerken, doorzettingsvermogen, vriendschap en loyaliteit inhoudt.

Dit grootschalige sportevenement wordt elke twee jaar gehouden.Iedere editie heeft zo n 10.000 deelnemers uit meer dan 70 verschillende landen in circa 60 verschillende sporten.

De Nederlandse deelname aan de WPFG kent een lange geschiedenis. Sinds 1989 neemt Nederland deel. De Rotterdamse brandweerman Bertus Budde was de eerste Nederlandse deelnemer.

Over de World Police & Fire Games Rotterdam 2021
Voor het eerst in de geschiedenis komen de World Police & Fire Games in 2021 naar Nederland. 10 dagen lang zal Rotterdam het toneel zijn van dit grootse evenement.

In de zomer van 2021 – van 30 juli tot en met 8 augustus - zullen circa 10.000 politiemensen, brandweerlieden, douane- en gevangenismedewerkers vanuit de hele wereld het in 60 sportonderdelen tegen elkaar opnemen.

De Nederlandse organisatie van de WPFG Rotterdam 2021 heeft ook als doel om meer erkenning en begrip bij het publiek te creëren voor het werk dat politiemensen, brandweerlieden, douane- en gevangenismedewerkers - vaak in moeilijke omstandigheden – doen.

Kom zelf aardappelen rooien op oogstfeest Voedselbos Leusden

De bomen, struiken en planten voor het Voedselbos Leusden moeten nog worden geplant. Toch is er al een eerste oogst!

Volgende week zaterdagmiddag 24 augustus mag iedereen zelf aardappelen komen rooien.

De aardappels zijn geteeld op de halve hectare grond aan de Groene Zoom, waar het Voedselbos Leusden vanaf komend najaar wordt aangelegd.

Tijdens het oogstfeest staat er ook een Frietfiets, waar je kunt genieten van een versgebakken frietje.

De aardappels zijn zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen geteeld: puur natuur dus. De mayonaise bij de friet is uiteraard ook biologisch. Het moet wel kloppen!

Voor de kinderen zijn er activiteiten georganiseerd door Atelier CreaB. De vrouwen achter dit creatief centrum, Mariska Baalman en Gyöngyvér Szabó, leren kinderen om op een andere manier te kijken naar afval en/of materialen uit de natuur. Je kunt op de website ateliercreab.nl meer lezen over hun werkwijze.

Waarom aardappels?

Een groep enthousiaste vrijwilligers is plannen aan het maken voor de beplanting van Voedselbos Leusden. Pas in het najaar worden de eerste bomen geplant, want die wortelen in de herfst beter dan in het voorjaar of de zomer.

Om toch alvast wat te doen met de grond, hebben vrijwilligers dit voorjaar aardappels gepoot en maïs en pompoenen ingezaaid. Zo hebben ze meteen de bodem en het terrein beter leren kennen.

Van de maïs en pompoenen is niets terechtgekomen. Reeën hebben zich er te goed aan gedaan. De aardappeloogst is goed gelukt.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is landbouw met heel veel natuurwaarde. Een voedselbos staat vol planten, struiken en bomen waar je noten, vruchten, kruiden, wortels en knollen van kunt oogsten. Bij gangbare landbouw maak je gebruik van eenjarige teelt: elk jaar veeg je je kavel schoon en plant je opnieuw. Dat is veel werk. In een voedselbos maak je slim gebruik van de ecologische principes van het bos en van meerjarige planten, zoals bomen, struiken en kruiden. Je bouwt een totaal nieuw ecosysteem op en over de jaren neemt de soortenrijkdom toe en kun je het hele jaar door oogsten. Je legt het zo aan, dat je uiteindelijk zo min mogelijk hoeft te doen. Het systeem houdt zichzelf in stand, net als een echt bos.

De vrijwilligers willen zoveel mogelijk Leusdenaren betrekken bij het voedsel, ook schoolkinderen en jongeren. Het moet een voedselbos van en voor Leusden worden.

Voor in je agenda
Wat oogstdag Voedselbos Leusden. Zelf aardappels oogsten, frietje eten bij de Frietfiets, creatieve activiteiten voor kinderen, door de vrijwilligers bijgepraat worden over het voedselbos
Wanneer 13.00 uur - 16.00 uur
Waar perceel Voedselbos aan de Groene Zoom, ingang via de Vlindertuin, Vlinderpad 1 in Leusden (op de hoek van de Heiligenbergerweg met de Groene Zoom, het Vlinderpad ligt vlak achter de bushalte daar)

Expositie met meer dan 40 kunstwerken in St. Joriskerk Amersfoort

Van 27 augustus t/m 26 oktober exposeren 40 kunstenaars uit het hele land in de St. Joriskerk, Hof 1 in Amersfoort. Dit is de vierde landelijke expositie van Platform Kerk en Kunst, een stichting die eigentijdse kunst een plek wil geven binnen de veelkleurigheid van leven en geloof. Het thema van de expositie is Zachte krachten zullen zeker winnen.
De expositie is van dinsdag t/m zaterdag van 11.00 - 17.00 uur te bezichtigen.

Expositie
De expositie bestaat o.a. uit schilderijen, tekeningen, fotografie, objecten, beelden, video en installaties. Het laat zien dat de gedachte dat er een tegenwicht is aan de harde kant van de maatschappij, nog steeds springlevend is. Het thema is in vele gedaanten uitgewerkt, zodat het op verschillende manieren mensen kan inspireren. Sommige kunstwerken zijn direct te lezen, anderen vragen erom je er iets meer in te verdiepen.

Thema
Het thema van deze expositie is ontleend aan een dichtregel van Henriëtte Roland Holst de zachte krachten zullen zeker winnen. Met het thema wil het Platform het revolutionaire geluid van Jezus in het licht zetten. Het geluid tegen geweld en het recht van de sterkste. Het geluid van zachtmoedigheid, barmhartigheid, vrede, liefde, compassie, vergeving, verzoening e.d. Hoe gaan we om met conflicten en tegenstellingen? Dit jaar extra actueel omdat in Amersfoort wordt herdacht dat Johan van Oldenbarnevelt 400 jaar geleden werd onthoofd in een politiek conflict.    

Opening expositie en symposium
Tijdens een symposium op 7 september wordt om 10.30 uur de expositie officieel geopend door burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort. Deze dag zijn er verder lezingen die aansluiten bij het thema en diverse workshops.
Om 15.00 uur wordt het symposium afgesloten met een concert door Martien de Vos, organist van de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland. Meer informatie over het symposium staat op de site platformkerkenkunst.nl
Daar kan men zich ook aanmelden voor het symposium.

Lesbrieven
Speciaal voor leerlingen van het basis- en het middelbaar onderwijs is er een lesbrief samengesteld. Leerlingen worden niet alleen uitgenodigd om de expositie te bezoeken, maar ook om zelf een kunstwerk te maken bij het thema en mee te doen met een wedstrijd.
De lesbrieven staan op de site.

Extra namen Cinema Soestdijk

Over iets meer dan twee weken is het alweer tijd voor Cinema Soestdijk en hierbij wil ik graag de onlangs bekend gemaakte namen en films doorgeven! Cinema Soestdijk, als onderdeel van de programmering van Paleis Soestdijk, heeft in het Nederlands Film Festival een samenwerkingspartner en curator gevonden, die de Nederlandse film centraal stelt. Met Cinema Soestdijk geeft het Nederlands Film Festival een voorproefje van het veelbelovende programma van het Nederlands Film Festival in Utrecht, dat van 27 september tot en met 5 oktober plaatsvindt.

Cinema Soestdijk vertoont dit jaar maar liefst vijf films. Op 29, 30, 31 augustus en op 5 en 6 september wordt de paleistuin omgetoverd tot een openluchtbioscoop. Deze bijzondere filmavonden vinden plaats in de tuin aan de achterzijde van het paleis. Bezoekers zijn welkom met een eigen picknickmand en kleed of strandstoel, of kunnen vooraf een filmticket met zitplaats reserveren.

De films die vertoond worden zijn Dirty God, The Paradise Suite, Singel 39, Take Me Somewhere Nice en Niemand in de Stad. Hieronder een klein overzicht van wanneer welke film wordt vertoond en de sprekers die tot nu toe bevestigd zijn.

Do 29 aug Dirty God
Gasten Marleen Slot + Sacha Polak (producent en regisseur)
De nieuwe film van de Nederlandse regisseur Sacha Polak (HEMEL, ZURICH, NIEUWE TIETEN) over een jonge vrouw, die haar leven weer moet oppakken na een tragisch ongeval. Een portret van een sterke vrouw en haar gevecht tussen uiterlijke schoonheid en innerlijke waardigheid.

Vrij 30 aug The Paradise Suite
Zes mensen lijken niets anders gemeen te hebben dan een grimmig nieuw bestaan in Amsterdam. Maar dan blijken liefde en vriendschap bindende factoren, die het lot in een harde maatschappij doen kantelen en sprankjes hoop aan de horizon doen gloren. Met o.a. Victoria Koblenko, Raymond Thiry en Jeroen Spitzenberger.

Za 31 aug Singel 39
Inleiding Flora Vallenduuk
Gast Frank Krom (regisseur)
Hartchirurg Mo (39) heeft slechts één focus in haar leven: haar medische carrière. Wanneer de extraverte Max naast haar komt wonen, ontstaat er een bijzondere vriendschap die Mo doet inzien dat er meer in het leven is dan haar werk. Met o.a. Lies Visschedijk, Eva van de Wijdeven en Waldemar Torenstra.

Do 5 sept Take Me Somewhere Nice
Inleiding Claire van Daal
Take Me Somewhere Nice
Wanneer Alma vanuit Nederland naar Bosnië reist om een zomer in het geboorteland van haar ouders door te brengen, belandt ze van de ene absurde situatie in de andere. Met o.a. Sara Luna Zoríc.

Vrij 6 sept Niemand in de Stad
Inleiding Silvia van der Heiden
Niemand in de Stad
Drie jonge vrienden worden met vallen en opstaan volwassen tijdens hun studententijd in Amsterdam. Een plotselinge dood binnen de vriendengroep zet daarbij alles op scherp. In deze turbulente periode proberen zij los te komen van hun ouders en achtergrond, ervaren wat de betekenis is van vriendschap en ontdekken wie ze werkelijk zijn. Met o.a. Minne Koole, Jonas Smulders, Huub van der Lubbe en Sofie Porro.

Open Monumentendag Kasteel Amerongen

Een plek van plezier!
Kasteel Amerongen doet mee met de jaarlijkse Open Monumentendag Plekken van Plezier op zaterdag 14 september (11.00 - 17.00 uur) en zondag 15 september 2019 (12.00 - 17.00 uur). Er zijn kinderactiviteiten, muziek en u kunt mee doen met de Groene Open Monumentendag. Entreeprijzen voor het kasteel zijn dit weekend gereduceerd Volwassenen € 5,-, museumkaart en kinderen gratis. De kasteeltuin is gratis toegankelijk

Bezoek het Kasteel Deftige Dieren
Het is elke dag dierendag op Kasteel Amerongen! Want in de nieuwe thematentoonstelling Deftige Dieren staan de honden, paarden, poezen en alle andere dieren die ooit op het kasteel woonden centraal. In dit weekend zijn er geen rondleidingen, maar u kunt zelf door het kasteel ronddwalen. Op elke kamer zijn er zaalgidsen aanwezig die u het verhaal over de Deftige Dieren kunnen vertellen.

Gratis kinderprogramma Deftige Dieren exclusieve rondleiding en knutselen (6 t/m 12 jaar)
Wil jij ook alles over de Deftige Dieren op Kasteel Amerongen weten? Kom dan naar het kinderprogramma Deftige Dieren op zaterdag 14 september om 12.00 uur of 15.00 uur. Het programma start met een leuke en leerzame rondleiding door het Huys en de tuin door de conservator van Kasteel Amerongen. Na afloop gaan we in de Oranjerie een dier maken van klei. Deze mag je naderhand mee naar huis nemen.

Wil je mee doen? Kijk dan gauw hoe je je moet aanmelden op onze website.

Muziek in het zomerpaviljoen
Het ensemble Friends in Music spelen op zaterdag 14 september om 12.00 uur Dixtuor van Theodore Dubois (1837 – 1924). Dit mooie romantisch stuk wordt door vijf strijkers en vijf blazers gespeeld. Gratis toegang.

Koffieconcert Maria Pedano op de galerij
Concert van Maria en Anuschka Pedano op zondagochtend om 11.00 uur. De 17-jarige, prijswinnende Maria Pedano speelt hobo en zingt Franse chansons. Haar zus Anuschka speelt altviool. Volwassene € 10,00. Kind tot en met 18 jaar gratis.

Vleermuizen spotten
Ga mee op vleermuis-excursie op zondagavond 15 september 2019 in de tuin van Kasteel Amerongen. Na zonsondergang komen de vleermuizen uit hun verblijfplaatsen en gaan ze op jacht naar insecten. Tijdens de excursie wordt een vleermuisdetector meegenomen, waarmee de vleermuisgeluiden hoorbaar worden. Aan de hand van specifieke geluiden en jachtgedrag, kunnen de verschillende soorten op naam worden gebracht. Middels spotlighting gaan we daarnaast proberen jagende watervleermuizen in het vizier te krijgen.

Tickets zijn alleen verkrijgbaar online via de website van Kasteel Amerongen.

Groene Open Monumentendag
Kasteel Amerongen doet eveneens mee met de Groene Open Monumentendag. De tuin is zaterdag én zondag gratis te bezichtigen. Zaterdag 11.00 – 17.00 uur en zondag van 12.00 - 17.00 uur. De Nederlandse Tuinenstichting, die behoud van het groene erfgoed als kerntaak beschouwt, heeft een aantal monumentale tuinen en parken bereid gevonden om op Open Monumentendag haar poorten gratis open te zetten voor een groot publiek. Wees welkom, laat u verrassen en vooral heb veel plezier!

Fonds voor Soest organiseert een autopuzzelrit

Toerend door Soest en omgeving voor het goede doel

De altijd bijzonder gezellige Gildefeesten – het grootste evenement van Soest – vinden dit jaar plaats van zaterdag 17 augustus tot en met maandag 26 augustus. Als speciale toevoeging aan het huidige programma is er op dinsdag 20 augustus vanaf 13.00 uur een unieke fotopuzzeltoerrit met aansluitend een heerlijk diner bij De Soester Duinen. Tijdens deze tocht van circa 100 kilometer genieten deelnemers van de mooiste plekken van Soest en omgeving. De baten van dit nieuwe (jaarlijkse) Soester evenement komen geheel ten goede aan Fonds voor Soest.

Deelnemers kunnen zich uiterlijk 18 augustus aanmelden. De kosten bedragen € 50,- p.p. Deelnemen mag met een prachtige oldtimer of een jaloersmakende cabrio, maar élke auto is welkom. Deelnemers dienen te beschikken over een smartphone en kunnen vantevoren de route downloaden. Het beginpunt is het Gildeterrein De Blaak aan de Ferdinand Huycklaan in Soest. Het programma wordt afgesloten met een heerlijk diner bij De Soester Duinen.

Meer informatie en aanmelding: www.fondsvoorsoest.nl/auto-puzzel-toerrit

Over Fonds voor Soest
Fonds voor Soest zet zich in voor lokale initiatieven die een bijdrage leveren aan een mooier, groener en socialer Soest en Soesterberg. Fonds voor Soest is van en voor Soesters en bedoeld om kleinschalige projecten financiële steun te verlenen. Passende projecten dragen bij aan een betere leefomgeving, cultuur, onderwijs, gezondheid, natuur, sport of veiligheid. De nadruk ligt op actieve betrokkenheid van inwoners en onderlinge verbondenheid.

Sixteen in the Sixties een persoonlijk verhaal, waargebeurde geschiedenis hartje Amersfoort

Eind augustus komt het boek uit via uitgever Boekscout.

Het is de biografie van Peter Stiegh, die opgroeit met een dominante vader, een volgzame moeder en een klasgenoot die anders is.

Het decor is de binnenstad van Amersfoort in de jaren vijftig en zestig. Omdat hij pas na 50 jaar tot schrijven kwam, maakt hij ook een vergelijkingen met vroeger en nu. Zijn kleinzoon is momenteel zestien jaar!

Het boek, geschatte winkelprijs € 19,90, 150 – 160 pagina s, pocket 14 x 21 cm, bevat diverse oude en hedendaagse foto s.

Beauforthuis

Ook deze zomerweek zijn we dagelijks open vanaf 9 uur. Er is veel gezelligheid, de drie vleugels staan weer opgesteld om te bespelen. Laat de pannen in de kast en kom aan het einde van de dag onze theaterhap eten bio-friet, quiche, salade en soep.

zo 18 aug, 15 uur, zondagmiddagjazz
Scott Hamilton & Hans Mantel Kwartet
Kom zondagmiddag genieten van saxofonist Scott Hamilton, het neusje van de zalm voor de liefhebbers van traditionele jazz. Hamilton speelde met top artiesten zoals Benny Goodman, Ella Fitzgerald, Tony Bennett en recenter met jonge jazzsterren zoals Andrea Motis en Joan Chamorra.
bezetting Scott Hamilton - tenorsaxofoon; Fransesca Tandoi - piano-zang; Hans Mantel - contrabas; Frits Landesbergen - vibrafoon; Gijs Dijkhuizen - drums

GOEDE DOEL MINDER VALIDE PAD LEERSUMSVELD
Dit concert wordt georganiseerd door Lions UHR. De opbrengst gaat naar de verdere aanleg van het mindervalidenpad bij het Leersums Veld, een initiatief van boswachter Corien Koreman.

stilte in de muziek
CELLO & PIANO
Joachim Eijlander & Jeroen van Veen
Cage, Messiaen, Pärt, Rachmaninoff, Bach & Saint Saëns
WOENSDAG 21 AUG. 20.15
Kom ervaren hoe diverse componisten zich lieten inspireren door stilte, leegte en ruimte. Van het bekende Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt, de Vocalise van Sergei Rachmaninoff, De Zwaan van Saint-Saëns tot Writing Poems van Ludovico Einaudi.

Meer concerten van Jeroen van Veen deze week:
wo 21 aug 19     Joachim Eijlander & Jeroen van Veen
do 22 aug 19     slow water (music)
vr 23 aug 19     Jeroen van Veen - Ryuichi Sakamoto
zo 25 aug 19     Latifa Einaudi Ligconcert
Hiervoor is ook een passe partout verkrijgbaar.

EN
- Zomerse schrijfweek in Beauforthuis - 19 -22 aug. 10.30-15 u.
Onder leiding van Arianne Collee gaan we schrijven over al het moois en al het broos dat het leven ons biedt.
- Drie vleugels (Fazioli, Blütner en Steuinway) staan deze week gereed om bespeeld te worden.

file-23
Trouwen in de Koepel van Stoop? De aardige ambtenaren van de gemeente Woudenberg staan er klaar voor. En daarna feesten in Beauforthuis, ook door Stoop gebouwd. Meer weten? mail naar info@Beauforthuis.nl

Slot Zuylen wordt plek van plezier tijdens de Open Monumentendag

Muziek, spelletjes en veel gratis rondleidingen
Op zaterdag 14 september is het weer Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is Plekken van plezier. Voor jong en oud worden daarom diverse leuke activiteiten georganiseerd bij Slot Zuylen. Een bezoek aan het Slot, een van de oudste kastelen aan de Vecht, mag deze dag dus zeker niet in uw programma ontbreken!

Touwknopen, muziek en spelletjes
Tijdens de Open Monumentendag verandert ook Slot Zuylen in een plek van plezier. In de tuin organiseert Scoutinggroep Zeeverkenners Johannes de Doper diverse activiteiten. Zo kunnen kinderen leren touwknopen en houtbewerken, en worden op het voorplein Oudhollandse spelletjes gespeeld. Gedurende de dag zullen eveneens verschillende verrassings-acts te zien zijn in de tuin.

Daarnaast zullen muzikanten Luuk van Rosmalen en Imre de Graaf de bezoekers van de Open Monumentendag tweemaal verblijden met een muzikaal optreden. De multi-instrumentalisten spelen zowel samen als onafhankelijk van elkaar in verschillende muziekstijlen.

Rondleidingen
Op Open Monumentendag kan Slot Zuylen van 11.00 tot 17.00 uur gratis bezocht worden. Tijdens de dag zijn er extra veel rondleidingen. Ieder half uur (van 11.30 - 16.00 uur) start de themarondleiding Cold Case Slot Zuylen door het slot. Dit is het laatste weekend dat Cold Case Slot Zuylen bezocht kan worden. Daarnaast zullen er ook rondleidingen worden gegeven door de historische kasteeltuin.

Fietsboot over de vecht
Het bezoeken van monumenten in de omgeving wordt dit jaar nog makkelijker dankzij de Fietsboot over de Vecht. In Oud-Zuilen kunt u naast Slot Zuylen ook xx
Bezoekers met en zonder fiets mogen meevaren. In Oud-Zuilen kunt u naast Slot Zuylen ook de Slotkapel, het Molencomplex Oud Zuilen en de historische begraafplaats bezoeken.

Open Monumentendag
Op zaterdag 14 september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk. Op deze dag zijn in de gemeente Stichtse Vecht meer dan 25 monumenten opengesteld. Het landelijk thema van de Open Monumentendagen dit jaar is Plekken van Plezier.

Aanvullende informatie
   Evenement Open Monumentendag
   Datum Zaterdag 14 september, 11.00 tot 17.00
   Entree gratis
   Adres Slot Zuylen, Tournooiveld 1, 3611AS Oud Zuilen
    Toegankelijkheid Het Slot is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen. Ook kinderwagens en rollators kunnen helaas niet naar binnen. De tuin en Museumcafé zijn daarentegen wel toegankelijk.
    Bereikbaarheid en parkeren Er is gratis parkeergelegenheid bij het Slot voor zowel de auto als voor de fiets. Omdat het parkeerterrein snel vol is raden wij u aan om met de fiets te komen. U kunt ook parkeren langs de sportvelden van Elinkwijk aan de Burgemeester Norbruislaan. Vanuit Utrecht en Maarssen is Slot Zuylen ook bereikbaar met bus 5. Uitstappen halte Oud Zuilen, waarna ca. 10 minuten lopen.

NGV computergenealogiemiddag 21-09-2019 in De Brug en PRO-GEN-bijeenkomst 14-09-2019 in Nijkerk

Wij nodigen u uit voor de volgende bijeenkomst:
Zaterdag 21 september 2019, van 14.00 tot 16.00 uur
Genealogisch café en computermiddag
Kerkelijk Centrum De Brug, Schuilenburgerweg 2, 3816 TB  Amersfoort
Zaal 8, de zaal is open vanaf 13.30 uur

Wij zullen diverse genealogen vragen die ervaring hebben met PRO-GEN, GensDataPro, Aldfaer, Ha­za­Data en andere programma s een tafel te bemensen zodat zij u kunnen helpen met vragen over één van deze programma s.

Heeft u algemene vragen over genealogie, loopt u vast met uw onderzoek, u wilt wat meer weten over hoe en waar te zoeken of u wilt gewoon even lekker bijkletsen over uw hobby dan bent u uiteraard ook van harte welkom in ons genealogisch café.

De toegang is gratis en iedereen is welkom, wel of geen lid van de NGV. Graag tot ziens op zater­dag­middag 21 september. Het is een inloopmiddag, u hoeft dus niet beslist om 14.00 uur aanwezig te zijn. U kunt komen tussen 14.00 en 16.00 uur op een tijd die u schikt.

Let op: deze computermiddag was eerder gepland op 14 september, maar is verschoven naar 21 sep­tember. Reden op zaterdag 14 september is er een PRO-GEN-bijeenkomst in Nijkerk.
Iedereen is van harte welkom. Dus ook niet-leden en aspirant-leden. Er wordt geen entree ge­he­ven.

Bijeenkomst PRO-GEN gebruikersgroep zaterdag 14 september 2019 in Nijkerk

De PRO-GEN gebruikersgroep nodigt u uit om aanwezig te zijn bij de jubileumviering ter ge­le­genheid van het 25-jarig bestaan van deze vereniging. Deze feestdag bestaat uit een genea­logische markt en een drietal lezingen. De toegang is gratis.

Wat kunt u verwachten? Er hebben zich 12 standhouders aangemeld: familieverenigingen, genealo­gische vereni­gingen (onder andere de NGV afdeling Amersfoort en omstreken), het stamboom­vragen­forum en stands met heraldische en genealogische boeken en tijdschriften, de gebruikersgroep en uiter­aard de auteurs van PRO-GEN.

Daarnaast worden er 3 lezingen gehouden

10.30 uur Robert Philippo De lezing Macht, malaise en migratie is een interessant stuk geschiede­nis en beeldbepa­lend voor de vorming van het huidige Nederland. Wat wij in Nederland vaak niet be­seffen is hoe de opstand werke­lijk begonnen is, wars van de vrijheids- en religieuze romantiek welke ons op school is ingewreven. Ook beseffen wij niet goed wat er zich in het zuiden heeft afge­speeld waar zo n 400 kerkelijke ge­bouwen per 2 weken werden gestormd, en dat deze stor­men eigenlijk vanuit Frankrijk zijn over ko­men waaien.

11.45 uur Sander van der Meer:Wat blijft er on- en offline achter als je komt te overlijden en wat is daar­voor wettelijk eigenlijk gere­geld? Hoe ga je als nabestaande om met onbekende gebruikersna­men en wachtwoor­den van jouw dierbare, noodzakelijk voor de afwikkeling van zaken of toegang tot gegevens in de cloud? Kun je alles vooraf vastleggen en wat kunnen daar de nadelen van zijn? En hoe voorkom je identiteitsfraude als iemand is overleden? Met recent foto- en filmmateriaal van her­ken­ba­re praktijkvoorbeelden, waar­bij verdriet en humor elkaar afwisselen, kom je alles te weten over de digitale erfenis en online nala­ten­schap. Inclusief handige tips, suggesties en mogelijkheden om zelf data veilig te stellen.

13.30 uur Marita van Brussel: De geschiedenis van notabelen is welbekend. Maar hoe leefden de ar­men, analfabeten en ar­beids­ge­handicapten in vroegere tijden? Marita van Brussel onderzoekt de levens van mensen in de marge van de geschiedenis, en vertelt hun verhaal. Een lezing over armoe­de en (ge­brek aan) zorg in de ne­gentiende eeuw, met veel bronnentips voor genealogen.

De jubileumviering zal worden gehouden op zaterdag 14 september 2019. Aanvang 10.00 uur, Slui­ting 16.00 uur. Plaats De Schakel, Oranjelaan 10, 3832CX Nijkerk.

De Schakel is goed per trein te bereiken. Het NS Station ligt op slechts 200 meter afstand van De Scha­kel en is rechtstreeks te bereiken vanaf de intercitystations Amersfoort, Utrecht en Zwolle (2 x per uur).

Mondriaanhuis zoekt modellen voor modeshow

Op zaterdag 14 september organiseren ondernemers aan de Kortegracht in Amersfoort een wervelende modeshow. Het Mondriaanhuis doet ook mee en zoekt in dat verband vier vrijwilligers (m/v) die de kleding en producten van de Museumshop willen showen.

Als model wordt je om 11 uur verwacht bij het Mondriaanhuis. Er worden  twee shows gegeven: één om 13:00 en één om 15:00 uur.

Vind jij het leuk om op de catwalk te staan en ben je op 14 september beschikbaar? Stuur dan vóór 5 september a.s. een brief met foto naar info@mondriaanhuis.nl
Het Mondriaanhuis heeft vier modellen nodig. Ervaring op de catwalk is een pré.

Spoffin 2019 komt eraan!

Nog maar een week en dan is het zover: Spoffin, hét internationale festival voor straat- en locatietheater neemt Amersfoort over! Spoffin viert haar tiende verjaardag met optredens van 26 groepen uit binnen- en buitenland verspreid over verschillende locaties in de Amersfoortse binnenstad.

Spoffin vindt dit jaar plaats op 23, 24 en 25 augustus. Op vrijdag wordt het festival op spectaculaire wijze geopend op de Hof met de bijzondere voorstelling The Spurting Man van Avanti Display. De voorstelling is een eerbetoon aan het voormalige Festival Etcetera, waar Avanti Display in 1999 speelde. Sinds het ontwikkelen van de show in 1995 heeft Avanti The Spurting Man op vier continenten en in negentien verschillende landen gepresenteerd. Hoog tijd dat hij naar Spoffin komt dus!

Het gehele weekend vormt de Amersfoortse binnenstad het decor voor bijzondere acts uit binnen- en buitenland. Ieder jaar kiest Spoffin een focusland uit waarvandaan de meest bijzondere makers op het gebied van straat- en locatietheater uitgenodigd worden. Dit jaar is er speciale aandacht voor Groot Brittannië en Ierland, twee landen waar buitentheater de afgelopen tijd een enorme bloei doormaakte. Spoffin laat de oogst zien met optredens van onder meer Garth Williams (GB), Maleta Company (IE), Mimbre (GB), Southpaw (UK) en The Strong Lady (GB).

Maar straattheater uit eigen land wordt dit jaar niet overgeslagen. Zo staat bijvoorbeeld de explosieve eerste solovoorstelling van Merel Voorsluis van Compagnie Mobilette op het programma, staat de bijzondere interactieve installatie Mechatropolis van Charlotte van Otterloo op de Hof en werkte het Rotterdamse Misiconi Dance Company samen met het Schotse Oceanallover aan een voorstelling speciaal voor Spoffin.

Zelfs Amersfoortse vrouwen krijgen dit jaar een rol in Spoffin tijdens het project De femme à FEMMES van de Frans-Amerikaanse Léa Dant. Samen met een groep van twintig Amersfoortse vrouwen heeft Dant de afgelopen weken gewerkt aan een bijzonder stuk over vrouwelijkheid en zusterschap, waarvan het resultaat op de vrijdag en zaterdag van Spoffin te zien zal zijn op het Onze Lieve Vrouwekerkhof.

Het complete programma van Spoffin 2019 is te vinden op de website van www.spoffin.nl. Hier vind je ook meer informatie over de voorstellingen, de locaties en de tijden. Bijna alle voorstellingen tijdens Spoffin zijn vrij toegankelijk. Voor deze voorstellingen bepaal je achteraf wat je wilt betalen. Alleen voor de voorstellingen van MATROSE en Mirthe Dokter is een kaartje nodig, deze koop je via de website.

Beste Mijn Connexxion-, Mijn Breng- of Mijn Hermes-gebruiker

Eind juni hebben we onze websites www.connexxion.nl, www.breng.nl en www.hermes.nl vernieuwd. Onze oude websites waren technisch en inhoudelijk verouderd waardoor vernieuwing noodzakelijk was. Met de nieuwe websites zijn de Mijn Connexxion, Mijn Breng en Mijn Hermes omgevingen komen te vervallen.
 
Download de vernieuwde app
Gelukkig hebben we een goed alternatief voor de vervallen Mijn omgeving. Naast de websites zijn ook onze apps vernieuwd. Onze apps bieden dezelfde functionaliteiten als de Mijn omgeving in de oude websites én meer.

Met de vernieuwde apps
    Heb je altijd en overal reisinformatie bij de hand
    Blijf je op de hoogte van voor jou relevante omleidingen of wijzigingen in de dienstregeling, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan
    Kun je door jou geplande reizen opslaan, zodat je ze slechts eenmaal hoeft op te zoeken
    Kun je eenvoudig je reisadvies aanpassen, bijvoorbeeld het omkeren van je lijnrichting of het wijzigen van het vervoertype
    Kun je direct jouw halte of lijn zoeken
    Heb je inzicht in de realtime positie van jouw bus en weet je hoe lang je moet wachten
    Kun je notificaties aanzetten zodat je op de hoogte blijft van relevant nieuws of aanbiedingen.

De apps zijn gemakkelijk te downloaden op je smartphone of tablet. Al meer dan 30.000 gebruikers gingen je voor.

Campagne tegen armoede van start Leusden

Gemeente Leusden trapt op 12 augustus een nieuwe campagne tegen armoede af. Vooral het niet-gebruik van verschillende regelingen staat daarbij centraal. Volgens wethouder Patrick Kiel maken veel Leusdenaren geen gebruik van deze regelingen omdat ze er geen weet van hebben. De campagne Rondkomen in Leusden moet daar verandering in brengen.

Vaker dan gedacht
Wij gaan steevast na of iemand met een laag inkomen in aanmerking komt voor een financiële regeling. En dat is vaker dan gedacht, stelt Joëlle van Kommer van Stadsring51. Als je te weinig geld hebt om rond te komen, dan maakt een financiële regeling een hoop verschil. Stadsring51 vindt het daarom zo belangrijk dat er aandacht voor komt. Op www.rondkomeninleusden.nl staan alle financiële regelingen op een rij.

Langlopende campagne
Het gebruik van financiële regelingen vergroten, is een van de doelstellingen van het armoedebeleid in Leusden. Deze week is de aftrap van de campagne, maar deze zal komend jaar terugkeren. De kracht zit hem in de herhaling, aldus wethouder Patrick Kiel. Samen met organisaties als Voedselbank Leusden, Z-Point en Lariks bouwen we de campagne verder uit. Zo gaan we bijvoorbeeld ook kijken hoe we de aanvraag kunnen vergemakkelijken.
Eerder dit jaar opende het Geldloket in Leusden zijn deuren. Daarmee zette de gemeente al nadrukkelijk in op de preventie van financiële problemen.

Gezamenlijk initiatief
De campagne Rondkomen in Leusden is een initiatief van het Sociaal Maatschappelijk Steunpunt, NVA, Z-Point Leusden, Voedselbank Leusden, Raad voor de Cliëntparticipatie Leusden, Huiskamer van Leusden, Geldloket Leusden, Stadsring51, Sociale Dienst Amersfoort/Leusden, Lariks en de gemeente.

OERRR Vleermuissafari in s-Graveland

Kom zaterdag 31 augustus vleermuizen spotten in het donker! Dit doe je samen met de boswachter en een heuse batdetector. Voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar.

Vleermuizen zijn mysterieuze dieren. Door hun verborgen levenswijze wisten mensen nauwelijks iets van de vleermuis af en dan volgt snel de kreet: "het zijn enge beesten". Inmiddels weten we dat dit vooral fabels zijn en dat de vleermuis absoluut niet eng is.

Onze boswachter zal enthousiast vertellen over het leven van vleermuizen. Onder meer het sonarsysteem waar ze hun eten mee opsporen komt ter sprake. Maar ook wat ze eten, hoe groot ze zijn en waar ze wonen.

Samen met de boswachter ga je op zoek naar vleermuizen in het donkere bos. Daar leren we hoe we deze dieren kunnen vinden. De vleermuisdetector helpt ons daarbij. Op de buitenplaatsen leven dwergvleermuizen, grootoorvleermuizen, watervleermuizen en rosse vleermuizen.

Handig om te weten
    Dit is een gezinsexcursie, zowel volwassenen als kinderen melden zich aan als deelnemer.
    Deze activiteit is geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar.
    Koop van tevoren je tickets online.
    Honden kunnen niet mee.

Waar en Wanneer
Gezinnen
Boekesteyn
Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, Noordereinde 54-b 1243 JJ s-Graveland
Telefoon 035 - 656 30 80
Zaterdag 31 augustus 2019 van 20:30 uur tot 22:00 uur
Leden Natuurmonumenten € 7,00, niet leden € 10,00
Kind t/m 12 jaar lid/OERRR € 5,00, Kind niet lid € 8,00     
www.natuurmonumenten.nl/bcgooienvechtstreek

Ontdek de buitenplaatsen van s-Graveland

Wandel zondag 25 augustus mee met de boswachter over de buitenplaatsen in s-Graveland. Deze activiteit, speciaal voor volwassenen, duurt ongeveer 1,5 uur.

De s-Gravelandse buitenplaatsen kennen een boeiende geschiedenis. Wat in de 17e eeuw begon als investering van rijke Amsterdamse kooplieden in ontgonnen heidegebied, groeide door de eeuwen heen uit tot een prachtig historisch natuurgebied met statige landhuizen op parkachtige landgoederen.

Ga mee en ontdek de natuur en de cultuurhistorie op Boekesteyn en Schaep en Burgh. De boswachter weet de mooiste plekjes te vinden!

Handig om te weten
    Koop van tevoren je tickets online.
    Honden kunnen niet mee.
    Zorg dat je een kwartier van tevoren aanwezig ben

Volwassenen
Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, Noordereinde 54b, 1243 JJ
s-Graveland.
Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, 035 - 656 30 80
Zondag 25 augustus 2019 van 10:30 uur tot 12:30 uur
Lid € 5,00, niet lid € 8,00

Website:                     www.natuurmonumenten.nl/bcgooienvechtstreek

OERRR Watersafari in s-Graveland

Ga zondag 25 augustus met de boswachter mee op watersafari en ontdek in anderhalf uur wat er leeft in het water: vang en zoek! Deze activiteit is voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar.

In het bezoekerscentrum krijg je een schepnetje, een bak en een zoekkaart mee. Bij het water laat de boswachter je zien hoe je de diertjes het beste kunt vangen. Gevangen?! Nadat je ze goed hebt bekeken, zet je ze natuurlijk weer voorzichtig terug in het water.

Handig om te weten

    Koop van tevoren je tickets online.
    Deze activiteit is geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar.
    Dit is een gezinsexcursie; zowel volwassenen als kinderen melden zich aan.
    Graag een kwartier van tevoren aanwezig zijn.
    Honden kunnen niet mee.

Informatie
Gezinnen
Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, Noordereinde 54b, 1243 JJ s-Graveland.
Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, 035 - 656 30 80
Zondag 25 augustus 2019 van 11:00 uur tot 12:30 uur
Kind t/m 12 jaar lid/OERRR € 4,00, kind niet-lid € 7,00                   
Volwassene lid € 5,00, niet lid € 8,00
www.natuurmonumenten.nl/bcgooienvechtstreek

Johan Leeft

Project Vathorstcollege In het kader van hun buitenschools leren week, werden leerlingen 5 VWO van het Vathorstcollege rondgeleid door de tentoonstellingen Orde & Chaos van De Ploegh en Johan & Maurits in Museum Flehite. Daarna gingen ze zelf aan de slag en maakten verrassende werken rond het thema Johan van Oldenbarnevelt. Nacht van de literatuur Op zaterdag 21 september, tijdens de Nacht van de Literatuur, vinden in Museum Flehite twee gesprekken plaats met schrijver Nicolaas Matsier. Matsier schreef o.a. De advocaat van Holland, een historische roman over de laatste tien maanden van Johan van Oldenbarnevelt. Hij zal daar uitgebreid op in gaan. Lezing over Jan Francken Recent is het originele dagboek ontdekt dat Jan Francken schreef over de laatste maanden van Johan van Oldenbarnevelt. Wie was deze man die in de acht maanden dat Johan van Oldenbarnevelt gevangen zat hem dag en nacht bijstond? Senior collectiebeheerder Dirk Steenbeek deed onderzoek naar Francken en vertelt daarover in een lezing op maandag 7 oktober om 14.00 uur in Museum Flehite. Lorelei wint StoryAwards Onlangs was in Museum Flehite de prijsuitreiking van StoryAwards. De verhalenwedstrijd van Bibliotheek Eemland stond dit jaar in het teken van Johan van Oldenbarnevelt. Het verhaal Laatste woorden van Lorelei Osinga werd door de jury unaniem gekozen tot beste inzending. Lorelei (links op de foto) won in 2015 ook al een prijs bij StoryAwards, toen was ze pas 10 jaar. Terug in de tijd Scherpe Resolutie op 4 augustus 1617 De Scherpe Resolutie wordt op initiatief van Van Oldenbarnevelt aangenomen. Dit betekent vooral, dat steden waardgelders (huurlingen) mogen aannemen en dat legertroepen het stadsbestuur moeten gehoorzamen, waar zij gelegerd zijn. De reden om dit te doen zijn de telkens terugkerende gewelddadige onlusten tussen remonstranten en contraremonstranten. Maar het ontneemt Maurits zijn gezag als kapitein-generaal. In het jaar dat volgt bereidt Maurits zijn coup voor en op 29 augustus 1618 worden Johan van Oldenbarnevelt en zijn medestanders Hugo de Groot, Rombout Hogerbeets en Gilles van Leedenberch gearresteerd op beschuldiging van hoogverraad. Lezing Jan Niessen Jan Niessen, auteur van de in mei verschenen publicatie Johan van Oldenbarnevelt - Vormgever van de Republiek, geeft op 16 en 23 september een lezing naar aanleiding van zijn boek. De lezing wordt georganiseerd door Volksuniversiteit Amersfoort en vindt plaats in Museum Flehite. Na afloop kan de tentoonstelling Johan & Maurits worden bezocht. Kinderwandeling 21 augustus Wie was Johan van Oldenbarnevelt? En waarom kreeg hij ruzie met Prins Maurits? Voor kinderen en hun (groot-)ouders biedt Abe de Verteller op 21 augustus een familiewandeling door Amersfoort, de stad waar Van Oldenbarnevelt opgroeide. De wandeling start om 13.30 uur bij Museum Flehite. Een bezoek aan de tentoonstelling Johan & Maurits is onderdeel van het programma. Over deze nieuwsbrief Johan Van Oldenbarnevelt is één van de grootste staatslieden uit de Nederlandse geschiedenis én geboren Amersfoorter. In 2019 is het 400 jaar geleden dat hij werd onthoofd. Voor Amersfoort een goed moment om uitgebreid aandacht te besteden aan deze bijzondere inwoner. Maandelijks brengt de regiegroep JvO 2019 een nieuwsbrief uit met informatie over wat er het komende jaar allemaal op stapel staat in Amersfoort en daarbuiten. Heb jij in dit kader ook iets te melden? Stuur dan een mail naar j.delacroix@amersfoort-in-c.nl Agenda Stadswandeling Op zoek naar Oldenbarnevelt Elke zondag om 13.30 uur met het Gilde Kinderwandeling Johan met Abe de verteller Woensdag 21 augustus 2019 Openstelling huis Bollenburg (woning Van Oldenbarnevelt) Zaterdag 14 en zondag 15 september Open Monumentendag Locatietheater Johan van Oldenbarnevelt Zondag 22 september 2019 bij kasteel Gunterstein in Breukelen Lezing over Jan Francken Maandag 7 oktober in Museum Flehite Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verstuurd door de Regiegroep Johan van Oldenbarnevelt 2019. De regiegroep verbindt en coördineert activiteiten die in 2019 worden georganiseerd rond de herdenking van het 400e sterfjaar van de in Amersfoort geboren Johan van Oldenbarnevelt. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amersfoort, VSB fonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds, KF Hein fonds en Sociaal Cultureel fonds van de Amersfoortse Verzekeringen.

Zomermarkten in het centrum van Amersfoort

Het centrum van Amersfoort staat komende maanden in het teken van de zomer!
Op 4 donderdagen in de maanden juli en augustus is er een gezellige zomermarkt in de Langestraat  en Utrechtsestraat.
De markten staan voor nu nog gepland op  1 augustus, 15 augustus en 29 augustus van 11.00 uur tot 21.00 uur.
Op deze gezellige zomermarkt en kom je vele winkeliers tegen die met een kraam voor de winkel hun artikelen verkopen. Vaak met een leuke actie of superdeal, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om tijdens de zomermarkten naar het centrum van Amersfoort te komen!
Ook vind je naast de winkeliers allerlei kooplieden van buiten Amersfoort.
Deze kooplieden zijn een echte aanvulling op hetgeen er reeds aangeboden wordt in het centrum. Wat denkt u van fop-en feestartikelen-, parfum, zilveren sieraden, sambal, kruiden en sauzen.
Natuurlijk vindt u hier nog heel veel meer!
Geen enkele zomermarkt is gelijk. Iedere markt vindt u hier nieuwe producten, natuurlijk aangevuld op de reeds bestaande winkeliers.
Er zijn nog plekjes vrij. Voor inschrijven of info kijk op www.dynamicpromotions.nl