headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


In het Burgerweeshuis herleeft de historie

Afbeeldingsresultaat voor burgerweeshuis amersfoortGedurende de maanden juli en augustus wordt in het Burgerweeshuis in Amersfoort de situatie nagespeeld van opvang van wees(kinderen) anno 1600. De spelers acteren zo naturel mogelijk. Ze zijn druk met alledaagse bezigheden in hun eigen historische omgeving of vertellen op een eenvoudige manier over hun dagelijks leven. De persoonlijke ervaring van zowel het personage als de bezoeker staat centraal. De personages geven geen geschiedenisles, maar door middel van gesprekjes met bezoekers geven zij op een ongedwongen en manier ongemerkt veel informatie. De regenten, bestuurders, van het Burgerweeshuis, vergaderden in de regentenkamer. Ook onderdeel van het spel.

Het Burgerweeshuis werd in 1551 het St. Nicolaasweeshuis opgericht op de plek waar nu de St. Gregoriuskerk is. 60 jaar later werd een betere plek gevonden: het inmiddels verlaten klooster Mariënhof. Toen na 1579 in de Nederlanden katholieke bezittingen in handen kwamen van het stadsbestuur, werd aan deze gebouwen nieuwe bestemmingen gegeven. De verlaten gebouwen werden geschikt gemaakt om er armen, zieken, wezen op te vangen.

Wanneer: van 10 juli t/m 31 augustus. Open: dinsdag t/m vrijdag van 13.00-16.15 uur. Waar: Burgerweeshuis, Zuidsingel 25, Amersfoort.  Entree is kosteloos. Website: www.Levendehistorie.nl

Summer of Love Hippiemarkt

Afbeeldingsresultaat voor hippie style30 juni, die dag zal geheel in het teken staan van "Love, peace and happiness". Jong en oud, hippie en happy, iedereen is straks weer helemaal thuis in onze eigen Amersfoortse hippie hang-out Zandfoort aan de Eem. De Summer of Love Hippiemarkt brengt je terug naar een bazaar in de jaren 60. Zonnetje, zonnebril op, drankje in je hand, voetjes in het zand... Voel je hem?

Voor de mannen; Je ogen uitkijken: oude bromfietsen Puch, Tomos, Vinyl scoor een Lp die je vroeger ook al had. Voor de vrouwn: er zijn marktkraampjes in Ibiza-stijl met kleding, sieraden en meer hebbedingen. Tijd maken voor een mini-lurkje aan de waterpijp? De kids vermaken op het kinder hippieplein.

Speel je een instrument of wil je graag zingen? Heb je een dansgroepje? Kun je trucjes? Ben je goed in haren vlechten of nagels versieren? Of kun je goed sieraden maken? Je mag een plekje uitzoeken op het Happy Hippie Kids plein of het podium betreden om je kunsten te vertonen. Wanneer: zaterdag 30 juni van 11.00 - 18.00 uur. Waar: Zandfoort aan de Eem (bij het Eemplein), Amersfoort. De toegang is gratis.
 

Hoogland Dweilland

Afbeeldingsresultaat voor hoogland dweillandOp 1 juli wordt de vijfde editie van het Blaaskapellenfestival Hoogland Dweilland georganiseerd. Net als de voorgaande jaren is de locatie van het festival, de Hamseweg in Hoogland. Wederom zullen er vier muziekpodia en vier gezellige horecapunten zijn, het festival is een combinatie van braderie én muziek. Er hebben zich al 19 kapellen voor deelname ingeschreven, én dat zijn er veel.

Dit jaar is er extra aandacht voor de kinderen: op het hoofdpodium (achter de Aldi) zal er om 11.00 uur een optreden zijn van clown JeBo. Aansluitend aan zijn optreden zal hij om ca.12.00 uur met alle kinderen richting het kinderplein lopen (parkeerplaats Formido); het grote kinderplein staat dit jaar volledig in het teken van het circus. Wanneer:: zondag 1 juli van 12:00 tot 20:00 uur. Waar: Hamseweg, Hoogland (Amersfoort). Entree is gratis.

Fietstraining voor senioren in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor senioren op de fietsBewegen is goed voor lichaam en geest. Steeds meer senioren begrijpen dat ze in beweging moeten blijven en fietsen helpt daarbij. Daarom organiseert de Fietsersbond samen met de gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht de fietstraining "Tips voor Langer Fietsplezier".Tijdens de fietstraining worden verkeersregels, verkeersinzicht en fietsvaardigheid getest. Speciale aandacht gaat uit naar lokale verkeerssituaties en fietsen met de e-bike. Verder is er een korte fietstocht door Amersfoort en fietsgymnastiek. Een lokale rijwielhandelaar controleert fietsen en e-bikes.

De fietstraining is op maandag 9 juli, van 09.00 tot 16.00 uur (inclusief lunch) in De Hoeksteen, Klaartje Donzepad 59 in Amersfoort. Deelnemers komen op hun eigen fiets of e-bike, betalen een eigen bijdrage van € 5,- en zijn WA-verzekerd. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 juli via website: www.fietsersbond.nl. Een e-mail sturen kan ook naar fietsschool@fietsersbond.nl (o.v.v. Fietstraining Amersfoort 9 juli).

Musica Munsdo Festival in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor musica mundo amersfoortAmersfoort is de perfecte plek om de zomer in te luiden met opzwepende Arabische beats & tunes, heel veel dans en live muziek van Sarsaria band. Voor wie dit nog niet kent, kan er nu mee kennismaken. Hier wordt cirkeldansen en line dancing gecombineerd. Je komt het op grote schaal tegen tijdens bruiloften, festivals en andere belangrijke gelegenheden. Tijdens het optreden van Sarsaria Music kan je kennismaken met deze mooie dansvorm. Sarsaria start om 17:00 uur.

Wanneer: zaterdag 23 juni, van 12.00 - 00.30 uur. Entree is gratis. De locatie: Het Lieve Vrouwekerkhof in de binnenstad van Amersfoort. Het wordt het bruisend hart van alle muziekstijlen uit alle windstreken. Bands uit Nederland, Syrië, Irak, Afrika, Turkije, Latijns Amerika, alles is er te vinden. Je mag uit je dak gaan, dansen op diverse muziekstijlen en genieten. Wat belangrijk te weten is, dat muziek verbindt.

Kunstproject, luisterplaats en radiotheater in Nijkerk

Afbeeldingsresultaat voor radiotheater zoutAfgelopen weekend heeft de Ermelose kunstenaar Robbert van der Horst bij Stoomgemaal Arkemheen in Nijkerk de Luisterplaats ZOUT onthuld. Het is een uitvergroot blad van de hemelsleutel dat als een dak over een elegante stalen constructie met 2 bankjes ligt. Als je gaat zitten, dan hoor je uit speakers in het plafond een soundscape. Die laat je in geluid een tocht maken vanaf het dorp Nijkerk naar de voormalige Zuiderzee. Drie weekenden in juli is de luisterplaats het vertrekpunt van de gelijknamige radiotheater ZOUT.

Het is een voorsteling met een radiozender waarin het ontdekken van het landschap en het ontmoeten van bewoners en liefhebbers van de polder centraal staan. Zowel de voorstelling als de luisterplaats zijn geschikt voor jong en oud. Een combinatie met het stoomgemaal Arkemheen maakt het compleet.

Waar: Stoomgemaal Arkenheem, Zeedijk 6, Nijkerk. Wanneer te zien: dagelijks t/m 1 september. Bezoek aan de luisterplaats is gratis. De voorstelling ZOUT is in de weekenden: 7/8 juli, 14/15 juli en  21/22 juli om 14.00 uur. Entree 10 euro p.p. Meer informatie op de website: www.Radiobaken.nl

Gemeente Amersfoort deelt boete uit bij niet-opruimen hondenpoep

Afbeeldingsresultaat voor hondenpoepHondenpoep op straat is een grote ergernis van bewoners, weet de gemeente. In Amersfoort moeten hondenbezitters de poep zelf opruimen, maar doen dat vaak niet. Met grote overlast tot gevolg. Daarom gaat de Gemeente handhavers inzetten die de komende tijd extra letten op loslopende honden en de opruimplicht van hondenpoep.

In Amersfoort zijn losloopgebieden waar uw hond vrij kan rondlopen en waar u de hondenpoep niet hoeft op te ruimen. In de rest van de stad bent u verplicht uw hond aan te lijnen en de hondenpoep op te ruimen. Doet u dit niet, dan krijgt u een boete. Zorg dat u altijd een schepje of zakje bij u heeft. Als u de poep opruimt met een schepje, mag u de poep alleen weggooien in de speciale hondenpoepbakken. Een zakje met hondenpoep mag ook in andere afvalbakken.

Handhavers van de Gemeente spreken de hondenbezitters aan, maar schrijven ook een boete uit. Dit geldt ook voor baasjes die hun hond laten loslopen waar dit niet mag of hun huisdier meenemen naar een plek die verboden is voor honden, zoals een speeltuin.

Natuuracademie: Minicursus Nachtvlinders

Afbeeldingsresultaat voor nachtvlindersOp  20 en 23 juni organiseert de Natuuracademie een minicursus over Nachtvlinders in Het Groene Huis in Amersfoort. Kom kennis maken met de wonderlijke wereld van de nachtvlinders, beter bekend als motten. Ze zijn niet allemaal bruin en grauw maar zijn ook vaak prachtig van kleur en/of tekening. Leer het verschil zien tussen dag- en nachtvlinders, laat je verwonderen door nachtvlinders, interessante weetjes over hun leven en tips om zelf met nachtvlinders aan de slag te gaan. Hoe lang leven vlinders? Hoe komen vlinders de winter door? Wel eens gehoord van bladmineerders of vleugelloze vlinders?

De theorie is op woensdag 20 juni van 19.30 tot 21.30 uur in Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, Amersfoort. De excursie is 23 juni avonds om 22:30 uur tijdens de Nacht van de Nachtvlinders. Je kunt je opgeven per e-mail: cnme@amersfoort.nl. Deelnamekosten € 15,-, inclusief koffie, thee en een hand-out (leden KNNV en IVN Afdeling Amersfoort krijgen € 5,- korting).

Omdat op zaterdag 23 juni ook de landelijk Nationale Nachtvlinder Nacht is, zijn die avond zowel cursisten als gewone deelnemers welkom. Wil je alleen de zaterdagavond komen, meldt je dan aan bij Violet Middelman 06-11268833 of via: violet.remco@hotmail.nl. De Natuuracademie is een samenwerking van CNME  Amersfoort  en de regionale afdelingen van KNNV en IVN in Amersfoort en omgeving.

Waarschuwing voor nepmail Belastingdienst

Afbeeldingsresultaat voor blauwe brief fiscusPrecies in de periode dat veel mensen hun belastingteruggaaf gestort krijgen, waarschuwt de Fraudehelpdesk voor een nogal gemene nepmail die van de Belastingdienst lijkt te komen. Daarmee proberen oplichters de ontvangers van de mail een kleine 300 euro uit de zak te kloppen.

De verzenders van de nepmail beweren dat de geadresseerde in december 2017 een bedrag van 297,95 euro bijgeschreven heeft gekregen, dat bedoeld zou zijn voor iemand anders. Ze vragen het zogenaamd ten onrechte ontvangen geld terug te storten op een bepaald rekeningnummer.

Wie de valse mail goed leest, ziet in de tekst veel taalfouten. Ook de afzender  Noreply@belastingteruggaaf.nl en de tenaamstelling van de rekening zijn duidelijke tekenen dat de mail niet deugt en fake is. Reageer dus niet, klik de mail gewoon weg.

Fietsen van Mondriaan naar Rietveld

Afbeeldingsresultaat voor fietsroute van mondriaan naar rietveldTussen Amersfoort en Utrecht worden op zondag 24 juni tien beelden geopend met een feestelijk fietsevent. De monumentale beelden van de hedendaagse kunstenaar Boris Tellegen (1968) symboliseren een ontmoeting tussen de Utrechtse Gerrit Rietveld en de Amersfoortse Piet Mondriaan. De beelden van 6,5 meter geven opvallend accent aan De Stijl Fietsroute, die beide steden met een rijke creatieve geschiedenis en toekomst verbindt. Het is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen het Centraal Museum Utrecht, stichting Amersfoort in C, de gemeenten en de provincie.

De regio Utrecht geldt als de broedplaats van De Stijl. Hier zijn vier van de belangrijkste Stijl-kunstenaars geboren: Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg. Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld werden op fietsafstand van elkaar geboren, maar hebben elkaar nooit ontmoet. Hedendaags kunstenaar Boris Tellegen creëerde met zijn 10 beelden tussen Amersfoort en Utrecht een symbolische ontmoeting tussen Mondriaan en Rietveld. De beelden staan langs een doorfietsroute tussen Utrecht, De Bilt, Zeist, Soest en Amersfoort.

Op zondag 24 juni start in Amersfoort bij het Mondriaanhuis een fietstocht van ongeveer 20 kilometer naar Utrecht langs de beelden. Mensen moeten zich voor de start opgeven. Het eindpunt is het Centraal Museum. De fietsroute kan uiteraard ook op eigen gelegenheid worden gereden. De routekaart is te downloaden op www.destijlutrechtamersfoort.nl.

De opening van deze beelden is tevens de start van de eerste nationale Rietvelddag. Op zondag 24juni 1888, dus 130 jaar geleden, werd Gerrit Rietveld geboren in Utrecht. In het Centraal Museum en onder andere het Rietveld Schröderhuis zijn deze zondag daarom extra activiteiten.
 

Er zijn weer eikenprocessierupsen...

Afbeeldingsresultaat voor processierupsProcessierupsen verraden hun aanwezigheid door hun sociaal gedrag. Ze eten steeds nachts in groepen en vervellen in gemeenschappelijke spinsels. De processierupsen danken hun naam aan de gewoonte om "in processie" vanuit spinsels op stammen of dikke takken naar het gebladerte te trekken. De processierupsen hebben een grijs-grauwe kleur met lichtgekleurde zijden en zijn getooid met lange haren. In mei komen ze te voorschijn, tijdens het uitlopen van de eikenbladeren. Ze worden volwassen in juni. Vaak worden ze pas opgemerkt, als ze de bomen gedeeltelijk kaal hebben gevreten.

Contact met de huid: De netelharen dringen in de opperhuid met een ernstige ontsteking tot gevolg. Binnen acht uur na het contact met de haren verschijnt huiduitslag die met hevige jeuk gepaard gaat. De uitslag verdwijnt vanzelf binnen twee weken. Problemen door de netelharen van de processierups kunnen optreden zonder dat er rechtstreeks contact met de rupsen geweest is. De haartjes kunnen meegevoerd worden door de wind en zo ook in kleding terechtkomen. Ze kunnen verwijderd worden door de kleren grondig te spoelen.

Contact met de ogen: Als de haartjes in aanraking komen met het oogwit, kunnen ze een acute ontsteking veroorzaken. Dringen ze nog dieper in het oog binnen, dan kunnen ze een chronische oogontsteking met een soort knobbelvorming teweegbrengen. Omdat er dan al maanden verstreken kunnen zijn, wordt het verband niet meer gelegd. Enkel met een operatieve ingreep kunnen de haartjes dan nog verwijderd worden.

Op vakantie met het vliegtuig. Maar... waar is mijn koffer?

Afbeeldingsresultaat voor koffer op schipholLuchtvaartmaatschappijen zijn sinds kort verplicht om de weg die een koffer aflegt, op vier kritieke momenten van de reis vast te leggen. Bagage die zoekraakt, vormt een grote kostenpost voor maatschappijen en is een bron van ergernis voor de reiziger. Volgens de wereldwijde brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA is het schokkend dat koffers tot dusver niet op elk moment van de reis te lokaliseren zijn.

Hoewel er steeds minder koffers zoekraken, lopen de absolute aantallen en de kosten wel op. Simpelweg omdat steeds meer mensen het vliegtuig pakken. Het kost naar schatting 100 dollar om een koffer alsnog bij de passagier te krijgen. De momenten waarop het mis kan gaan, zijn wanneer passagiers overstappen van het ene op het andere vliegtuig of bij verstoringen. Zoals bij uitval van ICT-systemen of bij stakingen van personeel ergens in de keten.

Voor alle bijna driehonderd luchtvaartmaatschappijen die lid zijn van IATA geldt dat op vier momenten in de reis moet worden vastgelegd waar de ruimbagage is. Het eerste moment is dat waarop de passagier de koffer afgeeft, vervolgens dat de koffer het ruim ingaat, dan wanneer de koffer van de ene maatschappij naar de andere gaat en als laatste wanneer die op de band komt. Dat geeft nog geen garantie dat passagier en koffer tegelijk het vliegtuig in- of uitgaan, waarschuwt IATA. Maar dan weet de maatschappij wel waar het mis is gegaan.

Bijzondere expositie van zeeschilders

Afbeeldingsresultaat voor kasteel groeneveld11 Leden van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders exposeren in Kasteel Groeneveld te Baarn. De diverse kunstwerken die zij laten zien hebben maritieme onderwerpen als overeenkomst, maar zijn uiteenlopend in stijl en van hoge kwaliteit. De zee en schepen hebben al sinds de oude culturen tot inspiratie gewekt voor het maken van fascinerende beeldende kunst. Maar pas in de zestiende eeuw, ten tijde van de grote ontdekkingsreizen, ontstond maritieme kunst als een genre.

Met het groeien van de welvaart in de jaren zestig nam de interesse in maritieme kunst toe. Expositie is te zien: elke dag, behalve maandag  t/m 26 juni. Waar: kasteel Groeneveld (foto), in Baarn. Entree voor het kasteel is 5 euro volwassene. Meer informatie ga naar www.zeeschilders.com

Er lopen schapen door Amersfoort...

Afbeeldingsresultaat voor schaapskuddeDe schaapskudde is weer in de stad Amersfoort. Onder begeleiding van een ervaren herder en zijn honden grazen ongeveer 250 heideschapen in verschillende gebieden in Amersfoort. Het zijn 250 schapen, verdeeld over twee kuddes. De schapen zijn er tot half november. En je treft ze aan in de kantorenwijk De Hoef, de Gaardendreef, groengordel van de wijk Rustenburg, de geluidswal van de wijk Nieuwland, de Maatweg, Park Schothorst, de Zielhorsterweg.

De gemeente Amersfoort roept via Facebook op om de dieren niet te voeren. De schapen hebben genoeg aan wat ze eten. Het voeren van de schapen, hoe goed bedoeld ook, gaat ten koste van de gezondheid van de schapen. Ze kunnen er ziek van worden en zelfs dood aan gaan. Geef daarom geen voer aan de schapen, ook geen groente- of tuinafval.

Buxusrupsen in Amersfoort en Hoogland

Afbeeldingsresultaat voor buxusrupsenWarme dagen zijn heerlijk, maar hebben ook een nadeel. De buxusrupsen houden ook van het lekkere weer. Ze zijn alweer gespot in de Amersfoortse buxussen. De beestjes migreren als een olievlek door het land, maar ook in andere landen hebben ze er last van. In het najaar zijn de eitjes gelegd door de mot. Aanvankelijk zijn ze moeilijk te spotten omdat ze dan nog in hun pop-stadium zitten en dus lastig te zien zijn, want het heeft bijna dezelfde kleur als de takjes. Eenmaal uit zijn pop is, dan kun je de rups herkennen aan een zwarte kop en een felgroen lichaam met zwarte stippen. Bruine bladeren, kale takken, spinnenwebben, dode blaadjes en kapotgevreten blad zijn symptomen van een door de buxusrups aangetaste buxus.

Afgelopen tijd hebben de buxusrupsen het levenslicht gezien en ze lieten hun pop achter. Diverse Amersfoorters zijn de afgelopen dagen druk geweest met kammen van hun buxus. Om de buxusrups te bestrijden raden experts een biologisch middel aan en om frequent die bestrijdingsmiddelen te blijven gebruiken. Als je het één keer doet, zijn ze zo weer terug. En zorg ook dat je buren hun buxussen bestrijden, want anders blijf je aan de gang. Als je er last van hebt, dan moet je snel zijn met het kopen van die bestrijdingsmiddelen... Hoe eerder hoe beter.

Humanitas geeft begeleiding voor nabestaanden

Afbeeldingsresultaat voor humanitas amersfoortHumanitas regio Eemland is onderdeel van een landelijke vrijwilligersorganisatie. Zij biedt persoonlijke ondersteuning aan mensen die het even niet in hun eentje redden. Het gaat over een gevoelig onderwerp: Ondersteuning bij rouwverwerking. Omdat de beleving van rouw niet bij ieder gezinslid hetzelfde is, wil je je kinderen niet te veel belasten. Momenten van verdriet en gemis, zijn niet automatisch de momenten waarop kinderen dat ook hebben. Een goede reden om contact op te nemen met Humanitas.

Ilona Eerhardt is coördinator rouw bij Humanitas Amersfoort. Zij verzorgt de intakegesprekken en koppelt in die hoedanigheid vrijwilligers aan deelnemers. Een deelnemer moet zich te allen tijde veilig en vertrouwd voelen om zijn verhaal te kunnen vertellen. Naast het thuisbezoek heeft Humanitas ook een lotgenotengroep. Hoe gek het ook klinkt, rouw verbindt. Meer informatie op de website: www.humanitas.nl.

Geen sollicitatieplicht meer voor bijna AOW-er

Afbeeldingsresultaat voor aowOudere mensen zonder werk hoeven een jaar voordat ze AOW krijgen niet meer te solliciteren. Het gaat om werklozen die nu 65 zijn en die op hun 66ste recht hebben op de oudedagsvoorziening. De vrijstelling van sollicitatieplicht in het laatste jaar gold al voor mensen met een werkloosheidsuitkering in het laatste jaar voor hun pensioen. De regel geldt ook voor de ziektewet- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.

De maatregel is per 1 mei 2018 van kracht. De leeftijdsgrens voor sollicitatieplicht schuift mee met de AOW-leeftijd. Volgend jaar is dat 65 jaar en zes maanden. Het blijft de oudere uitkeringsgerechtigden overigens vrijstaan actief naar werk te zoeken, ook in het laatste jaar voor hun AOW.

Politie zoekt getuigen van ramkraak op Bruna in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor ramkraak amersfoortDe recherche zoekt getuigen van de ramkraak die zondagavond 29 april rond 23.10 uur is gepleegd op de Bruna aan het Euterpeplein in Amersfoort. De daders namen sigaretten mee, maar lieten een afgebroken autospiegel achter. De politie de omgeving af, maar het lukte hen niet om de daders te vinden. Die afgebroken spiegel leidt hopelijk tot bruikbare informatie om de dieven op te sporen.

Het zou gaan om een spiegel van grijskleurige Renault Twingo uit 2011. De auto is waarschijnlijk behoorlijk beschadigd. In combinatie met de afgebroken zijspiegel, hopen we dat er mensen zijn die ons meer informatie kunnen geven over waar de auto nu is, zegt een politie woordvoerder. De Renault Twingo is vanaf het Euterpeplein in de richting van de Ringweg-Randenbroek zijn weggereden. Weet u informatie? Bel: 0900-8844 of 0800 - 6070 (gratis).

St. Pieters en Bloklands viert 625-jarig jubileum

Afbeeldingsresultaat voor st. pieters en bloklandMoet je voorstellen, nog voor de componist Bach en Willem van Oranje er waren, bestond het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort al (foto). We bestaan dit jaar 625 jaar en dat feit gaan we vieren. De Bisschop van Utrecht keurde in 1391 de stichtingsoorkonde goed. Hij liet de oorkonde op 3 april 1393 uitvaardigen. De juridische erkenning van het Nieuwe Gasthuis en zijn vicarie dateert van een dag eerder, namelijk 2 april 1393.

Wij zijn een zelfstandige stichting gebleven met in de geschiedenis slechts één keer een fusie. In 1804 gingen het St. Pieters Gasthuis en het Bloklands Gasthuis samen verder als St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Er was veel armoede en ziekte in Amersfoort in die tijd. We zijn een van de oudste vier gasthuizen, maar wat ons uniek maakt is dat we nog vrijwel alle originele documenten hebben, aldus Bob Pluijter, bestuurder van de stichting.

Er is een speciaal jubileumbier gebrouwen door De Drie Ringen, genaamd Nenninck. Ook verschijnt er een hernieuwde uitgave van het boek: Zes eeuwen zorg voor ouderen. Het boek is voor € 18,50 te koop bij de Mannenzaal, Zuidsingel, Amersfoort en op beide locaties van het St. Pieters en Bloklands in de binnenstad én in de wijk Vathorst in Amesfoort. Website: www.pietersenbloklands.nl

Pakjes ophalen en retour via de kluis-automaat

Afbeeldingsresultaat voor postNL automaatBegin mei mei wordt de eerste oranje PostNL pakket automaat geplaatst in Amersfoort aan het Operaplein in de wijk Schuilenburg. De overige automaten worden geplaatst in de wijken Schothorst, Vathorst, Leusderkwartier, Eemplein, Isselt en bij NS station Schothorst. De PostNL automaten in de vorm van een kluis, zijn twee meter breed en 1.90 meter hoog (foto).  De automaat is 24 uur per dag en zeven dagen in de week te gebruiken. In eerste instantie komen er acht PostNL automaten in Amersfoort.

Als een klant via een webwinkel een product bestelt en klikt op een automaat bij de optie ophalen op een PostNL-locatie, volgt per mail of sms een code waarmee de klant een deurtje van de automaat kan openen. Het pakje blijft drie dagen liggen. Ook retourneren en het versturen van pakketten is met de automaat mogelijk. Via de site van PostNL kan een label worden geprint en op de doos worden geplakt. Als het label wordt gescand, gaat een vak in de kluis open.

Volgens PostNL wordt het versturen en ontvangen van pakketten makkelijker. Men kan om deze manier zelf bepalen wanneer je het pakket ophaald of retour stuurt. Almere kreeg al eerder vijftien automaten. Nu is Amersfoort aan de beurt. (bron: AD).

Westelijke rondweg Amersfoort onnodig en duur

Afbeeldingsresultaat voor navigatie autoZes bewonersgroepen vragen de Amersfoortse politiek om een onafhankelijke herberekening van de westelijke rondweg tussen de Stichtse rotonde en de Amsterdamseweg in Amersfoort. De nieuwste bevindingen van de bewonersgroepen laten zien dat de aanleg van de nieuwe rondweg onnodig is. Er is geen probleem met de doorstroming van het verkeer op de huidige rondweg. Ook niet als Amersfoort doorgroeit tot 180.000 inwoners in het jaar 2040.

Dat er veel minder verkeer op de bestaande rondweg rijden, komt volgens de bewoners door de verhuizing van ziekenhuis De Lichtenberg eind 2013v an de Utrechtseweg naar de Maatweg in Amersfoort-Noord. Daarmee is enorm veel wegcapaciteit vrij gekomen. De dagelijkse werkelijkheid op de rondweg valt niet te rijmen met de verkeersmodellen van de gemeente, stellen de bewonersgroepen. Bij de files in Amersfoort, die elke dag worden weergegeven door TomTom, ontbreekt de westelijke rondweg steevast. Verkeerskundig bureau XTNT constateert invoerfouten in het Verkeersmodel 2011 voor de Westelijke Ontsluiting. Fundamentele vragen heeft ook prof. dr. G. P. van Wee, hoogleraar mobiliteit en transport aan de Technische Universiteit Delft. Na een eerste scan ziet hij geen onderbouwing van het nut en de noodzaak voor een nieuwe rondweg.

De zes bewonersgroepen vragen de politiek nu om een pas op de plaats te maken met de westelijke rondweg. Gezien de nieuwste inzichten verzoeken zij om een herberekening van nut en noodzaak van de rondweg én een herberekening van de financiële gevolgen voor Amersfoort. Het budgetvan 67,1 miljoen euro voor de aanleg van de nieuwe westelijke rondweg is immers al weer vier jaar oud, terwijl de bouwkosten de afgelopen jaren niet alleen fors zijn gestegen, maar nog steeds snel verder stijgen. De bevindingen zijn gepresenteerd aan gemeenteraadsfracties.
 

Entreeheffing Henschotermeer definitief

Afbeeldingsresultaat voor henschotermeerZwemmen of zonnebaden bij het Henschotermeer gaat dit seizoen bijna 3 euro per persoon per dag kosten. Wie met de auto komt betaalt 7 euro voor een dagkaart. Met de entreeheffing komt een einde aan de gratis recreatie in en rond het Henschotermeer. Een petitie door politieke partijen in de gemeenten Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug en getekend door bijna 8000 sympathisanten heeft niet gebaat.

Nu het terrein niet langer door het recreatieschap beheert wordt maar door een commerciële partij gaat er veel veranderen. Het aantal ingangen wordt beperkt van 13 naar slechts twee. Een omheining van ruim een meter hoog met prikkeldraad moet voorkomen dat bezoekers illegaal het terrein opkomen. Het hekwerk zorgt voor vragen bij omwonenden. Vooral omdat er op die plekken flink wat bomen worden gekapt. 

Recreatie is al sinds 1969 de hoofdbestemming van het Henschotermeer is. En die bestemming gaat de nieuwe exploitant uitbreiden. Er komt een klim- en klauterbos, een educatief wandelpand en een kinderboerderij. Voorzieningen die buiten het recreatieseizoen van oktober tot april vrij toegankelijk zijn. Wie iets te eten of drinken wil kopen kan terecht bij de foodtrucks. Voor de regelmatige bezoeker zijn er goedkopere tarieven. Een driedagenkaart kost 6 euro p.p. en een strippenkaart van vijf losse dagen naar keuze kost 12 euro p.p.

Slimme verkeerslichten in Soest en Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor slimme verkeerslichtenDe eerste vier slimme verkeerslichten in de regio Utrecht zijn geplaatst in Soest. Slimme verkeerslichten kunnen onderling communiceren en zijn in staat om aankomend verkeer te herkennen en prioriteit te geven. Dit moet de verkeersveiligheid doorstroming, bereikbaarheid en leefbaarheid verbeteren. In de regio Utrecht worden dit jaar meer dan honderd verkeerslichten omgebouwd tot slimme verkeerslichten.

Slimme verkeerslichten op kruispunten kunnen onderling communiceren en aankomende verkeersstromen herkennen. Wegbeheerders kunnen door deze techniek prioriteit geven aan bepaalde verkeersstromen, zoals hulpdiensten, vrachtverkeer, fietsers of het openbaar vervoer. Hierdoor krijgen bepaalde verkeersstromen voorrang boven andere en beperken we stop- en startbewegingen, wat niet alleen de doorstroming verbetert, maar vooral ook goed is voor het milieu.

In Amersfoort worden in 2018 op twintig plekken slimme verkeerslichten geplaatst, waardoor de gemeente beter kan sturen op het prioriteren van bepaalde verkeersstromen op een kruispunt. Er komt een proef op de Amsterdamseweg gericht op betere doorstroming voor fietsers, op de Stadsring richt de proef zich op het openbaar vervoer en op de Ringweg Koppel en Ringweg Kruiskamp op een betere doorstroming van het autoverkeer.

Jumbo-klant betaald bij het ene filiaal meer dan bij het andere...

Afbeeldingsresultaat voor supermarkt afrekenenSupermarkten laten hun prijzen afhangen van de concurrenten in de buurt. Daarom zijn er relatief dure Jumbo en Hoogvliet winkels én goedkopere vestigingen. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond vergeleek 7000 prijzen van allerlei boodschappen. Daarbij waren 150 producten van A-merken en 120 van huismerken. Goedkope en dure Jumbo vestigingen zijn soms relatief dicht bij elkaar te vinden.

De verdeling tussen goedkopere en duurdere Hoogvliet supermarkten is ongeveer 50/50. Bij Jumbo vraagt 14 procent van de filialen lage prijzen, 32 procent van de winkels zit op een gemiddeld niveau en 54 procent heeft hogere prijzen. Friesland, Groningen en Limburg hebben vooral dure Jumbo winkels. Richting Utrecht en de Randstad wordt de Jumbo wat goedkoper. Op de site www.Consumentenbond.nl staat een overzicht van dure én goedkope Jumbo- en Hoogvliet supermarkten van heel Nederland.

Ook online zijn er verschillen bij Hoogvliet of Jumbo. Het prijspeil hangt dan af van de locatie waar de bestelling moet worden bezorgd of waar de boodschappen worden opgehaald. Bij Plus Supermarkten zijn ook onderlinge verschillen tussen de winkels, maar die zijn minder groot dan bij Jumbo en Hoogvliet (bron: AD).

Bereikbaarheid met de auto kan beter in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor anwb logoANWB-leden uit Amersfoort vinden dat de bereikbaarheid per auto in die stad beter kan. Er zijn vooral klachten over het Eemplein, de stadsring en de rondweg van de wijk Vathorst. Van de ANWB-leden is 60% positief over het onderhoud van het groen in die stad, terwijl dat gemiddeld 50% is van alle onderzochte steden. De fietsveiligheid wordt goed gewaardeerd (70%). Dat neemt niet weg dat 27% zich niet veilig voelt op de fiets.

In de overgang naar duurzame mobiliteit geeft 22% van de ANWB-leden in Amersfoort aan binnen nu en vijf jaar de overstap naar elektrisch rijden te overwegen. In die afweging is volgens 56% het aantal mogelijkheden om een elektrische auto op te laden van grote betekenis. Deze bevindingen zijn in lijn met de Elektrisch Rijden Monitor die de ANWB eind 2017 heeft gepresenteerd.

Elektrisch rijden draagt bij aan schonere lucht en daar hechten leden van de ANWB grote waarde aan, ook in Amersfoort. Van de Amersfoortse leden heeft 71% er begrip voor als Amersfoort een milieuzone zou instellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Tegelijkertijd vindt 83% het wel belangrijk dat alle gemeenten dezelfde regeling hanteren. De wens om te komen tot uniforme landelijke regels rond milieuzones is ook opgenomen in het regeerakkoord. De resultaten van het onderzoek in Amersfoort zijn onderdeel van een grootschalig onderzoek onder ANWB-leden in 28 gemeenten.

Kamp Amersfoort vindt bureau kampcommandant terug

Afbeeldingsresultaat voor kamp amersfoortKamp Amersfoort heeft het bureau van kampcommandant Karl Peter Berg teruggevonden. Het bureau is te zien in het bezoekerscentrum van het voormalige concentratiekamp. Het bureau werd na de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten. Nadien bleef het in bezit van defensie. Verschillende legercommandanten hebben aan het bureau gewerkt. Het ging telkens met de eenheid mee, zelfs naar Duitsland.

Vrijwilligers van Kamp Amersfoort kwamen het bureau op het spoor en wisten het veilig te stellen. Nu staat het op de plek waar het tijdens de oorlog stond: in de ruimte die dienst deed als kantoor van de commandant. Rond het bureau is een kleine expositie ingericht over commandant Karl Peter Berg.

In Kamp Amersfoort werden tijdens de oorlog meer dan 35.000 Nederlanders vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de honger en de terreur die er heersten, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen. Op de plek van het kamp is een bezoekerscentrum opgericht. Waar: Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, Leusden. Website: www.kampamersfoort.nl

Geluidsoverlast: Mag het volume wat zachter?

Afbeeldingsresultaat voor geluidsoverlastDe gemeente Amersfoort is gestart met een proef om het geluidsniveau op het plein: Lieve Vrouwekerkhof te meten via geluidssensoren. De sensoren geven het aantal gemeten decibel door aan de toezichthouders via een app. Bij overschrijding van de geluidsnorm, bijvoorbeeld bij evenementen, ontvangen toezichthouders een bericht zodat zij direct actie kunnen ondernemen. De gemeente gaat een jaar lang ervaring opdoen met het werken met geluidssensoren. Tijdens deze periode wordt ook gekeken in hoeverre de meetgegevens beschikbaar worden gesteld aan anderen, zoals evenementen.

De Amersfoortse wethouder Willem Jan Stegeman: “Het meten van het geluidsniveau gebeurt nu handmatig. Dat is arbeidsintensief en onze handhavers kunnen niet overal bij zijn. Het werken met geluidssensoren is een proef. We gaan een jaar lang kijken hoe het functioneert. Die manier van werken past binnen het SmartCity-concept van Amersfoort. Door het gebruik van slimme technologie en data willen we als gemeente maatschappelijke vraagstukken aanpakken. Zoals geluidshinder. We willen ook inwoners, bedrijven, kennisinstellingen en onze eigen organisatie ondersteunen. In de loop van de proefperiode kijken we of we de gegevens van de geluidsmetingen kunnen delen met anderen“.

Belt een "Microsoft" medewerker? Hang direct op!

Afbeeldingsresultaat voor microsoft belt mijU wordt gebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft. Bijvoorbeeld een security-expert. In het gesprek wil deze crimineel u doen geloven dat er problemen met de software van Microsoft op uw computer zijn ontdekt. De medewerker dringt aan op snelle maatregelen om het bestaande probleem te verhelpen en grote(re) problemen te voorkomen. Daarvoor zijn wel wat aanpassingen op uw computer nodig. De beller is bereid om tegen betaling de nep-problemen te verhelpen.

Hier is sprake van oplichting of phishing. De beller is op uw geld uit en wil u ertoe verleiden om tegen betaling onveilige software op uw pc te installeren. Hiermee krijgt de crimineel toegang tot uw pc en uw bestanden. Daarnaast wordt bijna altijd het bedrag dat u voor de telefonische hulp moet betalen tijdens het betaalproces (ongemerkt) verhoogd. Hier komt u vaak pas later achter wanneer u onraad ruikt of uw bankafschrift onder ogen krijgt. Het vermoeden bestaat dat deze vorm van cybercrime vaak wordt uitgevoerd vanuit callcenters in India. Slachtoffers horen tijdens hun gesprek vaak meerdere stemmen op de achtergrond alsof men wordt gebeld vanuit een callcenter. De bellers spreken vaak (gebroken) Engels met een Indiaas dialect.

Microsoft zal u NOOIT bellen met informatie omtrent de veiligheid van uw computer en of de wel/niet verlooptijd van uw Microsoft-licentie. Microsoft zal ook NOOIT naar uw beveiligingsinstellingen en/of wachtwoorden vragen. Verbreek daarom direct de verbinding. De oplichter is afhankelijk van de toegang tot uw pc. Als u niet inlogt en niets installeert, kan hij niets doen. Kijk op www.Politie.nl

Woonlasten stijgen erg hard in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor ozb woningenDe woonlasten voor huiseigenaren in Amersfoort stijgen harder dan in het rest van het land. Gemiddeld betalen de woningbezitters 3,4% meer dan vorig jaar. In 2018 betalen Amersfoorters gemiddeld 722,79 euro per huishouden. Alleen in Apeldoorn stijgen de woonlasten nog harder. Daar betalen huizenbezitters 4,7% meer aan woonlasten ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van het COELO.

Het COELO, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, bekeek voor de 38 grootste gemeenten de tarieven die huurders dit jaar aan afval- en rioolheffing moeten betalen. Voor eigenwoningbezitters zette COELO naast de eerdergenoemde heffingen ook de ozb-tarieven op een rij. Deze heffingen vormen samen de totale jaarlijkse woonlasten. Het landelijk gemiddelde van die lasten ligt op 677 euro.

De Amersfoortse eigen woning bezitters behoort daarmee tot de middenmoot van alle gemeenten in Nederland. Wanneer gekeken wordt naar de grootte van de stijging van de woonlasten ten opzichte van een jaar eerder, staat Amersfoort ineens bijna bovenaan (Bron: AD).

Senioren in de regio Utrecht zijn meer gaan bewegen

Afbeeldingsresultaat voor overgewicht seniorenSenioren (65-plussers) in de regio Utrecht hebben minder last van lichamelijke beperkingen en zijn de afgelopen vier jaar meer gaan bewegen. De senioren ervaren vooral minder beperkingen in de mobiliteit en sporten meer dan volwassenen in de leeftijdscategorie van 18-65 jaar. Dit blijkt uit de gezamenlijke gezondheidsmonitor 2016 van de GGD, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bijna een half miljoen Nederlanders van 19 jaar en ouder deden mee aan het vragenlijstonderzoek, waarvan ruim 38.000 inwoners uit de regio Utrecht.

Uit het onderzoek komt naar voren dat zelfstandig wonende 65-plussers in Nederland minder last hebben van lichamelijke beperkingen. In 2012 gaf nog 30% van de senioren in Nederland aan last te hebben van minimaal één beperking in horen, zien of mobiliteit. In 2016 is dit percentage afgenomen tot 28%. De senioren in de regio Utrecht scoren nog beter, zo geeft bijna 75% van deze senioren aan helemaal geen beperkingen te ervaren. De 65-plussers in de regio Utrecht ervaren vooral minder beperkingen in de mobiliteit, deze is in vergelijking met vier jaar geleden met 15% afgenomen. Vooral vrouwen en senioren in de leeftijdsgroep van 75 tot 80 jaar ervaren minder beperkingen en zijn meer gaan bewegen.

Opmerkelijk is dat het meer bewegen niet heeft gezorgd voor afname in de overgewichtcijfers. Zowel in 2012 als 2016 heeft 56% van de senioren in regio Utrecht overgewicht (foto). Hierbij is het percentage  senioren met ernstig overgewicht zelfs met 2% toegenomen. Blijvende aandacht voor een gezonde leefstijl is dus van belang. Mensen die lichamelijk actief zijn, beoordelen hun gezondheid positiever, roken minder, zijn minder vaak eenzaam en zitten beter in hun vel.