headerphoto

Nieuws

Elk uur heeft Golfbreker Radio het nieuws van Novum.


Film: Down to Earth (te zien in Leusden)

Afbeeldingsresultaat voor film down to earthWat doe je als je voelt dat je geregelde leven geen dertig jaar meer vol te houden is? Je zegt je baan op, verkoopt alles behalve het hoogst noodzakelijke en koopt een camper voor het hele gezin. Vijf jaar lang reisden Rolf Winters en Renata  Heinen met hun drie kinderen de wereld over om te spreken met stamhoofden en de  wijzen van oude culturen. Zij zochten een nieuw perspectief op het leven, weg van hun geregelde en voorspelbare bestaan.

Wat ze  vonden was diepe wijsheid die ons leven kan veranderen. Hun leermeesters, die zij vonden op zes continenten,  leven in natuurlijk evenwicht en in harmonie met hun omgeving. Zo vormden ze een bron van inspiratie voor Rolf en Renate, die hun ervaringen vastlegden in een documentaire, zodat hun ervaringen ook anderen ten goede kunnen komen.

Dat dit goed gelukt is, blijkt uit het feit, dat tal van mensen na het zien van deze indrukwekkende documentaire  initiatieven in hun eigen omgeving op touw gezet hebben. Daaronder onder andere  boomplantacties, verschillende vormen van afvalhergebruik en strategieën om te consuminderen. Wanneer te zien: Zondagmiddag 22 oktober Tijd: 15:30 uur. Toegang: € 7,- Waar: theater De Tuin in Leusden (bij winkelcentrum Hamershof). Website: www.detuininleusden.nl Parkeren bij het theater is gratis
 

Op zoek naar Dikkie Dik in Soest

Afbeeldingsresultaat voor dikkie dikDeze herfstvakantie kunnen klleine kinderen nog op zoek naar Dikkie Dik in de tuin van Paleis Soestdijk. Na het succes van vorig jaar is er een speurtocht uitgezet met allemaal nieuwe opdrachten en spelletjes. Het speurtochtboekje is tot en met 22 oktober bij de ingang van de paleistuin te verkrijgen.

Samen met papa, mama, opa of oma kunnen kinderen gaan zoeken naar Dikkie Dik en zijn vriendjes. Er ligt ook een leuk presentje klaar en aan het eind van de speurtocht is er voor de kinderen limonade met een Dikkie Dik koekje.

Naast de reguliere toegangsprijzen geldt dat u voor slechts € 1,50 extra kan deelnemen aan de Dikkie Dik speurtocht. Ook is het mogelijk om tegen bijbetaling aanvullend het paleis te bezoeken. Waar: Paleis Soestdijk, grens Soest/Baarn. Website: www.paleissoestdijk.nl

Tentoonstelling: Het Bad. Sportfondsenbad in beelden

Afbeeldingsresultaat voor sportfondsenbad amersfoortDe bekroonde Amersfoortse fotografe Carla Kogelman maakte kiekjes van de gebruikers van het zwembad dat volgend jaar wordt afgebroken. In de tachtig jaar dat het Sportfondsenbad bestaat, brachten vele Amersfoorters menig uur door in het bad. Gastcurator Carla Kogelman maakte foto van de mensen in het Sportfondsenbad: van hen die er werken en van degenen die gebruik maken van het bad. Kogelman: “Al jaren trek ik  morgens om 07.00 uur met enige regelmaat baantjes in het in het Sportfondsenbad. In het diepe bassin word ik al spartelend wakker. Ik ben niet de enige die dan zwemt, met mij doen dat vele anderen. De fototentoonstelling is een eerbetoon aan het bad en de gebruikers ervan.”

Naast de fototentoonstelling verschijnt ook een gedenkboek over het Sportfondsenbad. De tentoonstelling sluit goed aan bij de presentatie van het gedenkboek van Madeline van Heemstra over het Sportfondsenbad. Ina Loovers, directeur Archief Eemland: “Wij kregen dit initiatief in de schoot geworpen. Het past heel goed bij ons motto: Van, voor en door de stad. Veel Amersfoorters bewaren herinneringen aan het Sportfondsenbad. Voor volgende generaties restten van het Sportfondsenbad straks alleen nog herinneringen en deze beelden.”

Waar te zien: Archief Eemland, 3e verdieping Eemhuis, Eemplein 73, Amersfoort. Open op werkdagen van 10.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis. Te zien t/m 31 december 2017. Meer informatie: www.archiefeemland.nl

Herfstactiviteiten op Stadsboerderij De Vosheuvel

Afbeeldingsresultaat voor stadsboerderij de vosheuvelIn de herfstvakantie organiseert de Stadsboerderij van Amersfoort  leuke, creatieve knutselactiviteiten voor kinderen van 4 tot en met 10 jaar. De activiteiten zullen plaatsvinden op woensdagmiddag  18 oktober en op vrijdagmiddag 20 oktober van 14:00 tot 16:00 uur. De kinderen kunnen dier figuren knutselen en pompoengriezels maken.  Met goed weer zal  ook de ponykar rijden. De kosten van de activiteiten liggen tussen de € 1,50 en € 3,50 per/act.

Terwijl de kinderen lekker aan het knutselen zijn kunnen de volwassenen terecht bij de medewerkers van de boerderij om een dier van de Stadsboerderij financieel te adopteren en op deze wijze de boerderij te helpen in het voortbestaan. Tevens kunt u in onze hooiberg genieten van een lekkere versnapering. Waar: Stadsboerderij de Vosheuvel (foto), Heiligenbergerweg 187, Amersfoort.

Herfstwandeling op Stoutenburg onder leiding van een gids

Afbeeldingsresultaat voor paddestoelenOp 22 oktober willen wij u graag meenemen door het bos van de Heerlijkheid om de herfst te zien, te voelen, te ruiken en wellicht te proeven. Een herfstwandeling met paddenstoelen heeft altijd sterk tot de verbeelding van de mens gesproken. Al sinds mensenheugenis zijn wij gefascineerd door de mysterieuze leefwijze, hun kleuren- en vormenrijkdom, hun geur en smaak.

Het ontstaan van paddenstoelen werd vaak toegeschreven aan magische of duivelse krachten. De vruchtlichamen werden geassocieerd met padden (paddenstoel), met elfjes (elfenbankje) en kabouters, met duivels en heksen (Heksenkring). Samen met de gidsen van Utrechts Landschap gaan we, onder andere, op zoek naar deze schimmels. Maar de natuur heeft nog meer in petto, want  de Heerlijkheid Stoutenburg maakt zich klaar voor de winter en voor het zover is, toont zij ons haar kleurenpracht. In de zomer hebben bomen en planten gezorgd voor nageslacht. Zaden en vruchten zijn daarvan het gevolg, eikels, beukennootjes en hazelnoten zijn daarvan het tastbare bewijs.

Wanneer: zondag 22 oktober. Voor: Wandelaars. Honden: niet toegestaan. Kosten: Gratis. Start wandeling bij het Informatiecentrum Koetshuis, Stoutenburgerlaan 4, Stoutenburg. Tijd: 14.00-16.00 uur.

Velvet, van Michiel Borstlap, te zien en te horen in Leusden

Afbeeldingsresultaat voor michielborstlapVelvet. Een nieuw hoogtepunt in zijn reeks indrukwekkende soloalbums. In zijn thuistheater The Velvet Room staat onder andere de upright piano waarop Michiel Borstlap (foto) heeft leren spelen. Op deze piano componeerde Michiel vijf nummers voor Velvet; prachtige composities over vriendschap en verlangen. De ruimte die hij tussen de noten speelt zorgt voor een wonderbaarlijke spanning.

Velvet vertelt over vriendschap en verlangen en heeft zijn naam te danken aan het thuistheater van Michiel dat de naam The Velvet Room draagt. Hier staan onder andere een Steinway D vleugel en de upright piano waarop Michiel heeft leren spelen in zijn jeugd. Op deze piano componeerde Michiel vijf nummers voor dit nieuwe album. De social media waren zeer lovend over het bijzondere geluid van de piano. En dus besloot Michiel zijn honderd jaar oude piano mee te nemen op tour. Borstlap won in het verleden, als eerste niet-Amerikaan, de prestigieuze Thelonious Monk Composers Award. Ook bemachtigde hij een Gouden Kalf bij de film Tiramisu en won hij een Edison Award. Het unieke geluid van zijn eerste piano samen met het charismatische spel van Michiel Borstlap maakt dat je deze Velvet tour niet wil missen.

Wanneer: vrijdag 20 oktober. Tijd:20:00 uur. Toegang:€ 17,50 Waar: theater De tuin in Leusden (vlakbij winkelcentrum Hamershof). Parkeren is gratis. Website: www.detuininleusden.nl

Plastickunst te zien in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor plasticIn het Kringloop Amersfoort staat de expositie: Plastickunst van zeven kunstenaars. Zij stelden zichzelf de uitdaging om te werken met plastic afval, en dat kunstzinnig te hergebruiken.
“Twee weken kunst maken met alleen plastic afval”. Zo luidde de uitdaging die de zeven kunstenaars aangingen. Gedurende het jaar komt deze groep, allen oud-studenten van de Vrije Academie voor Beeldende Kunst in Zeist, bij elkaar om te werken en elkaar te inspireren.

Geen van hen had ooit eerder met plastic gewerkt, laat staan met afvalplastic. Zij verzamelden gebruikte plastic zakjes, bakjes, flessen, touw en experimenteerden volop met lijmpistool en verfbrander. De resultaten zijn verrassend en de moeite waard om gezien te worden. De expositie Plastickunst is te zien t/m 30 november in het Kringloopcentrum Amersfoort, Zwaaikom 21, Amersfoort.  Voor iedereen gratis toegang.

Koningspaar bezoekt Eemland

Afbeeldingsresultaat voor koningspaar nederlandKoning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen dinsdag 24 oktober een streekbezoek aan de regio Eemland. Tijdens het bezoek staat het stroomgebied van de rivier de Eem centraal. In Eemland groeit het inwoneraantal, breidt de stad Amersfoort uit naar het platteland en staan landbouw en bedrijvigheid voor economische en maatschappelijke uitdagingen. De Eem stroomafwaarts volgend van Amersfoort tot aan het Eemmeer, bezoeken de Koning en Koningin plaatsen in de gemeenten Amersfoort, Soest, Eemnes en Bunschoten.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima starten hun bezoek waar de rivier de Eem begint: bij de Koppelpoort in het oude centrum van Amersfoort. Een wandeling langs de oevers brengt hen naar het Eemplein. In Soest bezoekt het koninklijk paar vervolgens boerderij Het Gagelgat, een monumentale locatie van Stichting De Paardenkamp. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontmoeten op Het Gagelgat onder andere vertegenwoordigers en cliënten van zorginstellingen Amerpoort en Sherpa uit Baarn.

In gemaal Eemnes spreekt het paar met boeren uit de Eempolder over het agrarisch bedrijf en de uitdagingen rond natuurbeheer en duurzaamheid. Het voormalig stoomgemaal dateert uit 1880 en nam de rol over van de watermolen waarmee vanaf 1791 de Eemnesser polder werd drooggelegd. Het functioneert nu als elektrisch gemaal. Koning en koningin  steken daarna per veerpont de Eem over naar Eemdijk in de gemeente Bunschoten. In Zorg- en Wooncentrum De Haven in Spakenburg ontmoeten ze medewerkers en vrijwilligers van in het centrum bijeengebrachte organisaties en faciliteiten (bron: AD).

Inzage en inspraak in WOZ waarde woning

Afbeeldingsresultaat voor woz waarde woningenBinnenkort kunnen ongeveer 2000 eigenaren van woningen in Amersfoort de nieuwe WOZ-waarde voor het belastingjaar 2018 vooraf inzien, de gegevens beoordelen en eventuele wijzigingen doorgeven. Zij krijgen hiervoor een uitnodiging.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Amersfoort een aantal proeven gedaan met deze manier van werken. Dit werd gewaardeerd door de eigenaren die hieraan meewerkten. Ook dit jaar benadert de gemeente een willekeurig samengestelde groep huiseigenaren. Zij kunnen via DigiD inloggen op de gemeentelijke belastingsite en het formulier Voormelding taxatie woning downloaden.

De ingevulde gegevens worden vervolgens gecontroleerd. Waar nodig past de taxateur de WOZ-waarde aan. Deze waarde is terug te zien op de definitieve belastingaanslag van 2018. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van een aantal belastingen en gemeentelijke heffingen die u moet betalen, zoals de WOZ-aanslag, waterschapslasten en uw belastingaangifte. De WOZ-waarde van woningen is vanaf 1 oktober 2016 openbaar en in te zien via het WOZ-waardeloket.

Reizende tentoonstelling: De kubusgebouwen van Rietveld

Afbeeldingsresultaat voor kubus gebouw rietveldHet Amersfoortse Rietveldpaviljoen was de eerste Kunsthal van Nederland. Die kenmerkt zich door zijn weergaloze lichtinval en ruimtelijkheid en vormde erfgoed in de stad, met een Amersfoort overstijgend karakter. Het paviljoen fungeerde meer dan vijftig jaar als het Centrum voor Moderne Kunst in Amersfoort, met vele (inter)nationale exposities, maar verloor deze functie in 2007. Na een onzekere periode is er nu weer volop aandacht voor het Rietveldpaviljoen.

In het Rietveldpaviljoen is tot en met 22 oktober de reizende expositie De kubusgebouwen van Rietveld te zien. Deze tentoonstelling belicht vijf door Gerrit Rietveld ontworpen kubusvormige gebouwen die een bijzondere reeks vormen binnen het oeuvre van de architect (foto: gebouw de Hoeksteen, Rietveld)

Wanneer te zien: elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 22 oktober 2017. Entree: Regulier € 8,- / Museumkaart € 6,- Waar: Rietveld paviljoen, Zonnehof 8, Amersfoort. Website: www.fasade.nl/stijljaar.

Elisabeth Groen een stadspark voor én door bewoners

Afbeeldingsresultaat voor elisabeth ziekenhuis amersfoortStichting Elisabeth Groen is verantwoordelijk voor de uitvoering van het inrichting en beheerplan voor een groene inrichting van het voormalige ziekenhuisterrein Elisabeth in Amersfoort (foto). De plannen zijn ontwikkeld in samenwerking met betrokkenen Amersfoorters. Tijdens een droomavond werden 200 ideeen verzameld.

Het stadspark wordt allereerst een rijk, zeer gevarieerd natuurgebied. Langs de beek wordt de natte natuur hersteld, zodat er moerasachtige oevers ontstaan met onder meer amfibieënpoelen, de hoger gelegen bomenstrook langs de Heiligenbergerweg wordt versterkt met verse aanplant waardoor een eetbare bosstrook ontstaat en er komen nutstuinen. Maar er is natuurlijk ook ruimte voor recreatie, zoals een blotevoetenpad, een vertelplek, een sleeheuvel en een hondenspeelterrein. Het monumentale ketelhuis met de schoorsteen blijft staan. De schoorsteen is al ingericht als winterverblijf voor vleermuizen. Het ketelhuis wordt Parkhuis en zal plaats bieden aan kleinschaligen horeca.

Elisabeth Groen zou in 2016 worden opgeleverd. Maar omdat de sloop van het voormalige ziekenhuis ernstige vertraging opliep, moest de aanleg van het park steeds weer worden uitgesteld. Dat is jammer, al was het maar omdat heel Amersfoort zich nu al jaren verheugt op dit unieke stadspark. Het bestuur wordt regelmatig aangesproken door omwonenden die zich afvragen wanneer hun park eindelijk wordt aangelegd. Kortom, Amersfoort wordt ongeduldig. Kijk op www.elisabethgroen.nl

Veel inbraken in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor inbrekenDe afgelopen week zijn er 7 woninginbraken gepleegd in Amersfoort, hiervan zijn er 3 pogingen. De inbraken zijn gepleegd in de wijken Zielhorst, Schothorst, Hoogland, Soesterkwartier, Nieuwland en Rustenburg. Opvallend is dat er wederom bij 4 inbraken gebruik is gemaakt van de werkwijze cilindertrekken. De tijden dat deze inbraken gepleegd worden zijn vooral in de avond en nachtelijk uren.

De Politie zal de komende tijd extra toezicht houden in deze gebieden. Mocht u een verdachte situatie zien bel dan 112. Heeft u informatie over deze woninginbraken, maar durft u niet naar de Politie te gaan met uw informatie? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem telefoon 0800-700. Kijk voor preventietips op:www.amersfoort.nl/veiligheid

Soest gaat omgekeerd afval inzamelen

Afbeeldingsresultaat voor kleuren afvalcontainersIn Soest wordt nog maar 65% van het afval gescheiden. En dat is zonde. Bijna alles kan weer opnieuw gebruikt worden. Vanaf 1 oktober gaat de hele gemeente Soest op een andere manier afvalinzamelen. Plm. 13.000 huishoudens in de laagbouw ontvangen dan een PMD minicontainer voor plastic, metaal (blik) en drankenkartons.

Wethouder Adriani: "Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat we tot nu toe juist verkeerd inzamelen. Je moet nu nog moeite doen om je gescheiden afval weg te brengen of apart te houden, terwijl dat 80% van ons afval is. Dat draaien we dus vanaf 1 oktober om. De resterende 20% restafval komen we straks minder vaak ophalen, of breng je zelf weg naar een container in de buurt".

Alle huishoudens in de gemeente Soest ontvangen een brief van RMN met informatie over de veranderingen. Bij alle huishoudens veranderen de ophaaldagen. Vrijwel alle huishoudens van laagbouwwoningen krijgen een grijze minicontainer (kliko) met oranje deksel voor PMD. Deze heeft een inhoud van 240 liter en wordt 1 x per 2 weken geleegd. Na drie maanden kunnen huishoudens de minicontainer desgewenst omruilen voor een kleinere (140 liter). De minicontainer voor restafval wordt vanaf 1 oktober nog maar 1 x per 4 weken geleegd.

De levering van de PMD mini container bij alle adressen in Soest en Soesterberg start op 1 oktober. Inwoners kunnen met hun vragen terecht bij telefoonnummer: 0900-0766 (bereikbaar op werkdagen) en een speciaal e-mailadres: vang@rmn.nl. Op www.rmn.nl is een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden te vinden. En, wat moet in welke afvalbak? Bekijk het op www.soest.nl/afval.

Pop-up Museum SMAAK opent haar deuren met "Lekker Abstract"

Afbeeldingsresultaat voor museum smaakNa twee succesvolle eerdere edities organiseert Stichting Smaak dit jaar wederom het populaire Pop-up Museum SMAAK in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoortt. Stichting Smaak heeft als missie om de kunstwereld en het publiek te laten luisteren naar de mening en smaak van ouderen. Een groep van kunstliefhebbers die vaak wordt vergeten maar bij uitstek jaren van artistieke kennis met zich meedraagt.

Ter ere van het 100-jarige bestaan van kunststroming De Stijl is het thema van de collectie dit jaar Lekker Abstract. Zeven gastconservatoren van 65+ hebben onder begeleiding van kunstenaar Emile van der Kruk een selectie gemaakt van tien abstracte kunstwerken. De conservatoren nemen bezoekers mee in hun afweging en fascinatie voor deze kunstwerken in een speciale kunstcatalogus die bij de ingang te koop is.

Er worden diverse workshops en activiteiten in het museum georganiseerd voor bewoners en bezoekers. Museum SMAAK is in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis, Achter Davidshof 1, Amersfoort. Het museum is de hele maand oktober geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Meer informatie kunt u vinden op www.stichtingsmaak.nl

Hoe Hollands is mijn klederdracht?

Afbeeldingsresultaat voor hoe hollands is mijn klederdrachtIn Museum Spakenburg is op dit moment de tentoonstelling: Hoe Hollands is mijn klederdracht te bezichtigen. Een grote tentoonstelling waarmee uiteraard de nodige kosten waren gemoeid. Gelukkig was Rabobank bereid de helpende hand toe te steken met het toekennen van een bijdrage uit het Stimuleringsfonds. Nu de tentoonstelling al weer enige tijd geleden is geopend, kon de bijdrage definitief worden gemaakt.

Klaas Bos, directeur Rabobank Randmeren, overhandigde daartoe een cheque met het toegekende bedrag aan Arie ter Beek, directeur van Museum Spakenburg. Uiteraard is het museum bijzonder verguld met deze bijdrage waardoor het in staat was een mooie tentoonstelling te realiseren. Een tentoonstelling die bijzonder in de smaak valt. Veel bezoekers zijn benieuwd naar het verhaal achter de klederdrachtstoffen en maken de reis mee van Wimpje en Hendrikje naar de herkomst van de klederdrachtstoffen (foto). Eerder was al bijdrage toegekend door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De tentoonstelling Hoe Hollands is mijn klederdracht? is nog tot het einde van het jaar 2017 in het museum te bekijken. Waar: Museum Spakenburg, Oude Schans 47-63, Bunschoten-Spakenburg.

Overdracht aan bed: duidelijk en effectief

Afbeeldingsresultaat voor meander medischOverdracht aan bed geeft patiënten meer inbreng in de zorg die zij krijgen tijdens hun opname in Meander Medisch Centrum In Amersfoort. Als de ene verpleegkundige de andere aflost, is de overdracht niet meer achter gesloten deuren, maar bij de patiënt op de kamer. Verschillende verpleegafdelingen werken inmiddels op deze manier.

Het voordeel voor de patiënt is dat hij ziet wie de verpleegkundige dienst overneemt. Hij hoort zelf welke informatie over zijn situatie wordt overgedragen en kan hier zelf ook informatie aan toevoegen. Vragen kunnen direct worden gesteld en beantwoord. Dit geeft de patiënt meer grip op zijn situatie en vergroot de betrokkenheid bij de verpleging. Ook voor verpleegkundigen is de nieuwe werkwijze prettig; het is voor iedereen duidelijk en efficiënt.

Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van het Amersfoortse ziekenhuis in vervulling. De overdracht aan bed werd mogelijk doordat patiënten op éénpersoonskamers worden verpleegd. De privacy is daarmee verzekerd. Ook was de komst van de computer on wheels, een belangrijke voorwaarde. Doordat alle computers verrijdbaar zijn, kunnen de verpleegkundigen op elk moment de actuele informatie in het patiëntendossier inzien en deze ter plekke aanvullen.

50-plusser winkelt vooral bij bekende webshop

Afbeeldingsresultaat voor thuiswinkelNederlandse 50 plussers shoppen massaal online en zijn zich erg bewust van hun online veiligheid. Meer dan de helft koopt alleen bij webshops die bekend bij ze zijn. Als ze een webshop niet kennen, checken ze of de webshop een keurmerk heeft of gaan ze op zoek naar reviews. Dat blijkt uit onderzoek door Kieskeurig.nl en Thuiswinkel.org onder ruim 1800 consumenten.

Online winkelen is nu ook bij deze generatie helemaal ingeburgerd. Waar slechts 3% zegt online shoppen spannend of eng te vinden, zegt 86% het leuk, ontspannen of makkelijk te vinden. Snel prijzen kunnen vergelijken (66%) en winkelen wanneer het mij uitkomt (58%) worden daarbij als belangrijkste redenen genoemd. Een uitgebreider productaanbod (40%) en goedkoper assortiment (43%) zijn tevens belangrijke argumenten om online te shoppen.

Ongeveer 60% zegt steevast voor een webshop te gaan die hij/zij kent. 15% geeft aan de prijs belangrijker te vinden dan de webshop waarbij het product wordt gekocht. “Natuurlijk letten online shoppers goed op de prijs van een product. Niemand die te veel wil betalen”, zegt Janneke ten Dam, manager content & marketing bij Kieskeurig.nl. “Maar dit onderzoek laat duidelijk zien dat voor met name oudere generaties ook de betrouwbaarheid van een webshop heel belangrijk is. Zo checkt 40% reviews van websites die ze niet kennen.

De 50+ doelgroep is niet scheutig met het delen van persoonsgegevens. Een kwart van hen doet dat alleen bij webshops die hij/zij betrouwbaar acht. De helft vult bovendien enkel de gegevens in die verplicht zijn om de aankoop te kunnen afronden. Ruim 10% geeft aan liever geen persoonsgegevens achter te laten en 60% checkt of een website een ssl-verbinding heeft.

Amersfoort blijft groeien

Afbeeldingsresultaat voor groeigemeenteAmersfoort is de afgelopen decennia sterk gegroeid. Alles wijst erop dat het nog niet gedaan is met die explosieve groei. Er moet vooral rekening gehouden worden met een sterke toename van eenpersoonshuishoudens. Volgens de laatste bevolkingsprognoses kan Amersfoort in het jaar 2040 eenvijfde groter zijn dan nu. Door een groei van 19 procent zouden er over 22,5 jaar bijna 183.000 mensen in de stad wonen. In 2030 moet al rekening worden gehouden met 175.000 inwoners, zo bleek uit de prognose in september vorig jaar. Op dit moment telt Amersfoort plm. 160.000 inwoners.

Steeds meer huizen in de stad zullen de komende jaren bewoond worden door één persoon. Vorig jaar lag dat percentage in Amersfoort al op 38 procent. Die trend heeft te maken met vergrijzing (ouderen worden steeds ouder en wonen langer zelfstandig), maar ook met de huisvesting van psychiatrische patiënten en jongeren. Nu al zijn er lange wachtlijsten voor betaalbare (sociale) huurwoningen, maar dat zou in de toekomst nog wel eens erger kunnen worden. De verwachting is dat in 2040 een kwart van de Amersfoorters ouder is dan 65 jaar. Betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen in Amersfoort zijn daarmee de grote items voor de komende jaren.

Wethouder Fleur Imming heeft inmiddels een begin gemaakt met de versnelde bouw van woningen en appartementen op allerlei bestaande plekken in de stad. Er wordt nu ook gekeken naar nieuwe locaties, zoals Vathorst West, waar mogelijk 2.000 tot 3.000 huizen kunnen komen.

Uniek in Amersfoort: de mobiele Mondriaan boombank

Afbeeldingsresultaat voor mondriaan boombank amersfoortOp twaalf plekken rondom de binnenstad van Amersfoort zijn Mondriaan boombank geplaatst (foto). De boombank, bedacht door kunstenaar Rogier Martens, is een mobiele stadsbank waar iedere bezoeker of inwoner kan plaatsnemen en genieten van de omgeving. De locaties bevinden zich voornamelijk in het groen rondom de binnenstad en zijn ontworpen in het kader van het themajaar Mondriaan tot Dutch design.

De boombank is zo geconstrueerd dat de bank rondom de boom wordt geplaatst zonder dat de boom er hinder van ondervindt. De banken staan in de zomerperiode bij verschillende bomen en gaan daarna naar de opslag om vervolgens een volgend jaar weer ergens anders in Amersfoort op te duiken met een ander uiterlijk. De bomenbank maakt onderdeel uit van Beelden van Banken. Dit is een project waarin twintig kunstenaars en vormgevers ontwerpen voor hedendaagse stadsbanken hebben gemaakt in opdracht van de gemeente Amersfoort. De boombank is één van deze ontwerpen.

Het themajaar Mondriaan tot Dutch Design is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van NBTC met diverse steden en regio door het hele land. Het complete programma van Utrecht en Amersfoort is te vinden op www.destijlutrechtamersfoort.nl

Betaald parkeren, ook rond de Amersfoortse binnenstad

Afbeeldingsresultaat voor betaald parkerenDe gemeente Amersfoort wil gebieden waar nu uitsluitend met een vergunning kan worden geparkeerd ook openstellen voor betaald parkeren. Ze verwacht met dit plan ongeveer twee ton per jaar op te halen. De maatregel wordt alleen van kracht in de buurten rond het centrum, en dus niet in de binnenstad zelf. Daar kunnen bezoekers hun auto al tegen betaling kwijt, onder meer in de garages.

De gemeente ziet ruimte voor betaald parkeren door bezoekers in een groot deel van de wijken Soesterkwartier, delen van het Leusderkwartier, een stuk van de Kruiskamp én het Gildenkwartier. Onderzoek leert dat daar sinds de invoering van het vergunningparkeren, zeker overdag, veel parkeerplaatsen onbenut zijn.

Door deze plekken ook open te stellen voor betaald parkeerders wordt de druk op de overvolle binnenstad verlicht én zijn bezoekers van de omliggende wijken sneller op plaats van bestemming, hoopt de gemeente. Betalen moet straks kunnen via één van de vele diensten op de mobiele telefoon en bij zuilen, waarvan er dan wel 45 nodig zijn. Omdat de 55 zuilen die nu in de stad staan verouderd zijn en het gemeentebestuur overal dezelfde soort automaten met kenteken­registratie wil, is het van plan allemaal nieuwe exemplaren te kopen.

Amersfoorters die in de betreffende gebieden wonen behouden hun huidige parkeervergunning. De prijs ervan blijft gelijk.Voor bedrijven wordt wél gedacht aan het afschaffen van de parkeervergunning. Het voorstel stelt dat betaald parkeren voor klanten en werknemers makkelijker zou zijn.

Lopende band maakt helling fietsenstalling minder steil

Afbeeldingsresultaat voor lopende band fietsenstallingJe fiets stallen in de (gratis) bewaakte fietsenstallingen nabij de Kamperbinnenpoort en/of het St. Jorisplein in Amersfoort is nu nog gemakkelijker. Sinds deze week hebben de trappen een smalle lopende band die ondersteuning geeft bij het omhoog gaan met de fiets (foto).

Ook nieuw is dat de fietsgeul naar beneden toe voorzien is van een borstelbaan waardoor de velgen van je fiets een poetsbeurt krijgt én je fiets afremt. Het op- en afgaan van de trappen kost zo minder moeite. De fiets gratis én bewaakt neerzetten kan ook in de andere fietsenstalling Amicitia, bij de Utrechtsestraat in Amersfoort.

Leusden neemt afscheid van de vuilnisauto

Afbeeldingsresultaat voor vuilnisautoSinds deze week plaatst de gemeente Leusden in de diverse dorpskernen 60 nieuwe ondergrondse restafvalcontainers. Plaatsing van deze containers is de tweede belangrijke mijlpaal in de transitie naar het Nieuwe Inzamelen. Sinds januari 2017 haalt de gemeente het gescheiden verpakkingsmateriaal al huis-aan-huis op in de gehele gemeente. Inwoners in de dorpskernen hebben vorige week een brief met uitleg gekregen en een nieuwe milieupas. Met deze pas kunnen zij hun restafval in de ondergrondse containers kwijt. Op vrijdag 7 juli zijn alle ondergrondse containers in gebruik genomen. In de week er na, op dinsdag 11 juli, wordt voor de laatste keer in de vier kernen het restafval in vuilniszakken langs de weg opgehaald.

Met deze duurzame manier van afval inzamelen zorgt de gemeente ervoor dat het voor inwoners makkelijker wordt om (rest)afval te scheiden. In 2017 blijft de huidige afvalstoffenheffing nog hetzelfde. Vanaf 2018 hanteert de gemeente variabele afvalstoffentarieven, en beloont daarmee inwoners die minder restafval inleveren. De Gemeenteraad stelt in het vierde kwartaal deze tarieven voor 2018 vast.

In het kader van haar duurzaamheidsbeleid stimuleert Leusden ook hergebruik van de oude  milieupassen. Inwoners kunnen vanaf deze week hun oude afvalpas op diverse adressen in Leusden inleveren: bij de balie van het tijdelijke gemeentehuis aan de Fokkerstraat 16, bij de milieustraat Spieghel, de bibliotheek en bij milieueducatiecentrum De Groene Belevenis. Van de ingeleverde passen wordt bouwspeelgoed gemaakt, dat zij vervolgens gaat aanbieden aan de diverse basisscholen in Leusden die meedoen met het project “afvalvrije scholen”.
 

Amersfoorters zijn erg gelukkig

Afbeeldingsresultaat voor amersfoort logoEde is de gelukkigste stad van Nederland, maar inwoners van steden zijn over het algemeen minder gelukkig dan die van dorpen. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten 2017. Amersfoort staat vierde op de lijst met gelukkigste steden van Nederland. In de Atlas wordt de gemeentelijke geluksindex geïntroduceerd. Die geeft aan welk deel van de bevolking van een gemeente gelukkig is. Gemiddeld is 87 procent van de Nederlandse bevolking gelukkig; in steden is dat 85 procent en in niet-stedelijke gemeenten 89 procent.

De vijf gelukkigste steden van Nederland zijn: 1. Ede; 2. Alphen aan den Rijn; 3. Amstelveen; 4. Amersfoort; 5. Gouda. Gelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen.

De ongelukkigste steden van Nederland zijn Rotterdam, Arnhem, Den Haag, Heerlen, Nijmegen en Lelystad. Ongelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met relatief veel inwoners die arbeidsongeschikt of werkloos zijn of een migratieachtergrond hebben.

Leusden wandelgemeente 2017

Afbeeldingsresultaat voor leusden wandelenLeusden mag zich een jaar lang wandelgemeente noemen. Een mooie overwinning waar hard en vol enthousiasme aan is gewerkt, zegt wethouder Jan Overweg. Samen met Apeldoorn en Alkmaar was Leusden in de race voor de titel wandelgemeente 2017.  De wedstrijd wordt ieder jaar uitgeschreven door wandelkrant te Voet. De dit jaar genomineerde gemeentes, selecteerden ter beoordeling een route waarbij veel afwisselend natuurschoon voorbij komt. Leusden is als uiteindelijke winnaar gekozen door de redactie van de krant, maar heeft de titel ook te danken aan de internetverkiezing.

Een belangrijk criterium is de kwaliteit van de route die Leusden selecteerde ter beoordeling door de wandelkrant. Zo werd de Valleiroute als verrassend en afwisselend ervaren, met veel verschillende landschappen. Maar ook het het groene lint van de Liniedijk dat overgaat in het oude besloten cultuurlandschap van akkers,  boerderijen en bossen viel in goede aarde. De geselecteerde tocht voerde daarnaast ook door het nieuwe landschap van een kronkelende beek en een imposant waterbergingsgebied. De route volgt op veel plekken toegankelijke en onverharde paden.

Andere punten waarmee de Leusdense route scoort, zijn de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de auto, het afgewogen gebruik van informatiepanelen onderweg én de mooie spreiding van horeca. De wandelroutes van Leusden maken volgens de verslaggever van de wandelkrant goed gebruik van de ligging van de gemeente op de beboste Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Als laatste punt valt op dat de route precies en foutloos is beschreven in de wandelgids. Meer informatie: www.vvvleusden.nl/fietsen-wandelen/wandelroutes

Het leukste uitje van de provincie Utrecht: de Waterlijn in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor waterlijn amersfoort rondvaartGeniet van een fantastisch zicht op de vele monumenten die Amersfoort rijk is. Eeuwenoude poorten, monumentale gevels, gebeeldhouwde taferelen en de indrukwekkende Muurhuizen. Dat zijn nog maar een paar van de hoogtepunten die te zien zijn tijdens de rondvaarten van de Waterlijn door de Amersfoortse grachten (foto).

De  verschillende vaarroutes zijn: de  Westroute, Oostroute, Tweede Muurroute, Heiligenbergbeekroute. Er zijn ook speciale vaarten met een thema zoals: Natuur op de kademuur, Vleermuisboot, de Droomboot, Mysterietour, Zomervaarten en de Piratenboot. Het vaarseizoen is al begonnen (hoogseizoen).

Wanneer: op maandag alleen middags, alle andere dagen ochtends én middags. Meevaren (reguliere routes) 5 euro p.p. kinderen t/m  4 jaar gratis. Meer informatie via de winkel: Krommestraat 5, Amersfoort. Website: www.amersfoort-rondvaarten.nl

Volgend jaar wonen in "De Amersfoortse"

Afbeeldingsresultaat voor de amersfoortse verzekeringenVolgend jaar wonen in "De Amersfoortse" aan de Stadsring (foto). De verbouwing is gestart in het gebouw waar tot eind 2015 de verzekeringsmaatschappij zat. In het voorjaar van 2018 komen ongeveer 250 woningen in de verhuur in het gebouw. Livingstone Tree is de nieuwe initiatiefnemer en gaat van deze gewilde plek vlakbij het centrum en het station een nieuwe woonlocatie maken met appartementen waar veel vraag naar is. Het is de bedoeling dat de totale transformatie van het hoofdgebouw, het bijgebouw aan de spoorkant en de nieuwe binnentuin die wordt aangelegd, volgend jaar klaar is.

In de onderste verdiepingen komen vooral 1-persoons studio van tussen de 25 en 43m2. Deze zelfstandige woningen worden vanaf begin 2018 aangeboden via Woningnet. Daarboven komen startersappartementen van 44 tot maximaal 100m2 met één of meerdere slaapkamers en soms een dakterras. Bij het gebouw is voldoende parkeerruimte beschikbaar voor alle toekomstige bewoners.

Livingstone Tree wil dat het toekomstbestendige woningen worden. Op het gehele dak van het gebouw liggen straks zonnepanelen en de nieuwe woningen hebben geen aardgas meer. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat de woningen in de winter duurzaam worden verwarmd en in de zomer juist gekoeld. En de nieuwe bewoners gaan met schone energie elektrisch koken.

Wethouder Fleur Imming (Wonen) is blij dat het leegstaande gebouw nu zo snel mogelijk beschikbaar komt voor woningzoekenden. "De ontwikkeling van het gebouw is goed nieuws voor de stad en voor starters op de woningmarkt die in Amersfoort willen wonen. Voor eenpersoonshuishouden komen er straks via Woningnet meer dan 100 studio bij op een van de mooiste plekken in de stad. En dat is hard nodig, want de wachttijden voor sociale woningen zijn nog erg lang en ook starters staan te popelen om iets te huren in Amersfoort."

De Japanse duizendknoop is een probleem...

Afbeeldingsresultaat voor japanse duizendknoopDe Japanse duizendknoop is een diepwortelende plant die zich snel uitbreidt. De stengels groeien onder de grond horizontaal en kunnen overal naar boven komen in weer een nieuwe plant. Deze plant overwoekert andere planten en zorgt voor grote schade aan o.a. natuur, wegen en gebouwen. De gemeente Amersfoort bestrijdt de plant en vraagt daarbij uw hulp.

Via de foto kunt u zien hoe de Japanse duizendknoop er uitziet om zo een vergelijking maken. De gemeente Amersfoort vraagt om uw tuin of terrein te controleren op de Japanse duizendknoop en het door te geven als de plant in uw tuin groeit. Wanneer u de Japanse duizendknoop aantreft kunt u dat via de website: www.Amersfoort.nl melden. Het is heel erg belangrijk dat u enkele foto met uw uw melding meestuurt zodat wij kunnen controleren of het inderdaad de Japanse duizendknoop is.

De gemeente neemt binnen twee weken contact met u op. Als de plant in uw tuin staat, wordt er een afspraak gemaakt om in het najaar de plant chemisch te bestrijden. De gemeente doet dit voor u. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Als het water stijgt in Spakenburg...

Afbeeldingsresultaat voor waterkering spakenburgHet historische centrum van Spakenburg heeft een primeur. Een nieuwe flexibele waterkering die het achterland tot aan Amersfoort moet beschermen tegen hoogwater. De kering is een kunststof wand van 300 meter lang die normaal in de kade verzonken ligt (foto), maar wel in contact staat met het water in de haven.

Als het waterpeil vanuit het Eemmeer stijgt, bijv. bij een noordwesterstorm, drijft de kering 80 cm omhoog. De dam in Spakenburg ligt rondom de oude botterhaven en de nieuwe haven. Het is de langste zelfsluitende waterkering ter wereld. De 77-jarige kunstenaar en uitvinder Johann van den Noort is de bedenker van de waterkering. Hij ontwierp het systeem in 1995 toen zijn woonplaats Kampen dreigde onder te lopen. Maar het waterschap heeft besloten om de kering aan te zetten door een hendel om te draaien. Zo kunnen medewerkers van het waterschap er eerst voor zorgen enkele geparkeerde auto worden verwijderd..

Als het waterschap de hendel heeft omgedraaid, werkt het systeem als volgt: op het moment dat het waterpeil in de haven toeneemt, komt de damwand in de metalen bak omhoog. Dat gebeurt omdat er dan water in verschillende buizen onder de kade loopt. De buizen raken vol en het water duwt de damwand automatisch omhoog. De druk is zo hoog dat de damwand met geen mogelijkheid naar beneden te duwen is. Pas als het waterpeil in de haven afneemt, loop het water vanzelf weer uit de buizen en gaat de damwand naar beneden. De wand komt vanzelf op straatniveau.

Ergernis over te hard rijdend verkeer in Hoogland

Afbeeldingsresultaat voor 30 km zone handhavingBij aanwonenden van de 30 kilometerzone van de Hamseweg in Hoogland neemt de weerstand toe tegen het veel te hard rijdende verkeer. Ze zien dikwijls situaties waarin het maar net goed gaat. In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland is een buurtactie gestart.

Bettina en Annelies zijn buren die aan de Hamseweg wonen, vlakbij het zebrapad bij de Molenweg, de zijweg die kinderen fietsen naar school. Regelmatig zien beide vrouwen gevaarlijke situaties die maar net goed aflopen. Kinderen die om de gevaarlijke Hamseweg te mijden over de stoep fietsen, terwijl een geparkeerde auto achteruit rijdt vanaf een uitrit. Of bij het zebrapad waar rijdend verkeer van de ene kant wacht voor de overstekers, terwijl het verkeer van de andere weghelft juist stevig doorrijdt.

"Ik erger me aan het gedrag van veel automobilisten. Ze rijden zo hard, terwijl hier zoveel kinderen fietsen", vertelt Annelies. "Eigenlijk zijn er twee problemen. De grote drukte tijdens de spitsuren met van alle kanten dreigend gevaar en de situatie buiten de spits met het keiharde rijden, vooral van bussen."

De Vereniging Dorpsbelangen Hoogland werkt al jaren aan deze problematiek, onder meer door verkeersmetingen en -tellingen. Maar terwijl de gemeente Amersfoort de situatie verbeterd vindt door instelling van de 30 kilometerzone en de drempels, merken wij dat dertig kilometer geen dertig kilometer is. Zelfs een brommer rijdt harder. In eenrichtingsverkeer is geen oplossing. Bij een verkeersader als de Hamseweg zijn de belangen van de aanwonenden en ondernemers tegenstrijdig. Ondernemers zijn bang voor afname van hun aantal klanten.